Ötből négyszer nem volt orvos a Pesti úti idősotthonban

2020. április 24. 13:54
Az országos tisztifőorvos korábban folyamatos orvosi ellátásra kötelezte a fenntartó Fővárosi Önkormányzatot és jelenleg is vizsgálatot folytat az idősotthonban.

Újabb szúrópróbaszerű ellenőrzéseket tartott a kormányhivatal a Pesti úti idősotthonban, amelyek megerősítették, hogy nincs folyamatos orvosi ellátás a gondozottak mellett. Ezen a héten összesen öt helyszíni ellenőrzés volt, abból négy alkalommal egyáltalán nem volt jelen sem főállású orvos, sem a szerződött háziorvosok egyike sem.

„Ezért ismételten megismételjük álláspontunkat, hogy a folyamatos orvosi ellátás hiánya igen aggasztó egy olyan idősotthonban, amely járványgócponttá vált, és most is 58 fertőzött idős ember tartózkodik ott. Észrevételeinket az országos tisztifőorvos felé is jeleztük, aki korábban folyamatos orvosi ellátásra kötelezte a fenntartó Fővárosi Önkormányzatot és jelenleg is vizsgálatot folytat az idősotthon kapcsán” – fogalmaz a közlemény.

„Ahogy jeleztük, törvényben előírt főállású orvost egyetlen alkalommal sem találtunk az intézményben, sőt főállású orvosi szerződésről sem tudunk továbbra sem” – szerepel a dokumentumban. A két szerződött nem főállású, „beugró” háziorvosok közül egyik valóban otthoni karanténban van (bár az intézmény vezetőjének jelzése szerint, a karantén előtt sem járt be az intézménybe), de a másik (április 13-án szerződött) háziorvos is csak egyszer – csütörtök délután – volt jelen az eddigi ellenőrzések alkalmával, miután már négy ellenőrzésen is megállapítást nyert, hogy nem volt ott.

(kormanyhivatal.hu)

 

 

Összesen 78 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Van ebben az intézményben valami, ami normálisan működik? A rüh behordásán kívül?"

Szerintem minden idősotthonban hasonlóak a viszonyok csak ez a Pesti úti egy kissé kirívóbb eset. A koronavírus nemcsak MO-n, de más országokban is rávilágított az idősotthonok működtetési hibáira. Pld. Slovákiában is voltak ilyen esetek, az egyik ottani idősotthon vezetését emiatt egy megbízott krízis menedzsment vette át. Ez nem csoda, sehol Európában az idősotthonok működése nincs sem a politika, sem a társadalom figyelmének középpontjában. Ezidáig, és gondolom, a járvány elvonulása után sem, csak most pillanatnyilag, mert ott most jóval nagyoobb a kasza.

"Tudja valaki, hogy miért nincs orvos a Pesti úti otthonban?"

Szerintem az önkormányzatok örülnek, ha egyáltalán szerződést sikerül kötni valamely orvossal. Számukra az a lényeg hogy legyen valamiféle szerződés mely fedezi őket, hogy eleget tettek e törvényi kötelezettségüknek. Ez viszont előre vetítheti azt is, hogy a szerződésből eredő kötelezettségeket nem nagyon igyekeznek betartatni, és a teljesítést ellenőrizni. Más lenne a helyzet, ha egy lukratív szerződésről lenne szó, vagy egy jól fizetett állásról. Az öregekkel ugyanis sok a munka és a problémákból is több van.

"Érdekes, alpolgármesterből meg túlkínálat van."

Természetesen. Kevesebb munka, kevesebb szaktudás és mindez gyakran több pénzért.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés