1867-ben a mai napon vette meg az Egyesült Államok Alaszkát Oroszországtól

2020. március 30. 17:05
Ma ünneplik a szerencsés vásárlás 153. évfordulóját az USA-ban.

1867-ben az Amerikai Egyesült Államok 7,2 milliárd dollárért vásárolta meg Alaszkát a cári Oroszországtól, magyarul hektáronként 2 centért – számol be róla a The Moscow Times. A történészek szerint az oroszok az 1600-as években érkeztek először az amerikai kontinensre, azon belül is Alaszkába, amikor a szőrmekereskedők átkeltek Szibérián. Az első orosz települések azonban csak az 1740-es években kezdtek kialakulni az alaszkai partok mentén. Az ortodox egyház hamar felismerte a potenciált a hódításban és a bennszülöttek megkeresztelésére törekedtek, remélve, hogy az eszkimók és indiánok majd az ortodoxiát választják idővel maguktól.

A virágzó amerikai-orosz szőrmekereskedelemnek azonban a 19. száza elején beáldozott, amikor is az alaszkai tengeri vidra csaknem kipusztult teljesen. Hamarosan nyilvánvalóvá vált Moszkva számára, hogy Alaszka már nem kedvező vállalkozás a cári birodalom számára, ugyanis semmi nyereséget nem adott. Ezt követően Oroszország a terület eladásáról döntött az Egyesült Államok számára. Érdekes intermezzo volt, amikor a helyi bennszülött vezetők felháborodtak az oroszok távozásán és az amerikaiak megérkezésén, tekintve, hogy őket nem kérdezte meg senki – számol be róla a The Moscow Times.

Alaszka azóta megszakítás nélkül az Amerikai Egyesült Államok része, igaz, a múlt emlékei még a mai napig szerves részét képezik a tájnak. Számos tengerparti város továbbra is orosz névvel rendelkezik és közel 100 orosz ortodox templom működik mind a mai napig az államban. Egyes régiókban, így Ninilchikben, valamint Sitkában, az egykori helyi cári székhelyben (akkori nevén Novoarhangelszk) a The Moscow Times szerint a mai napig kimutatható az öregek beszédében az orosz nyelv dialektusa.

Összesen 40 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az orosz birodalmi terjeszkedés volt az, amiről Fridhjof Nansen, norvég sarkkutató és Nemzetek Ligája megbízott, állította: Oroszország az 1500-as évektől kezdődően minden hét évben egy norvégiányi területet kebelezett be.
Ezen, addig megállíthatatlan terjeszkedés érte el határainkat 1939-ben. Egyetlen valamirevaló döntéshozó sem hagyhatta ezt figyelmen kívül.

A sajtó felesleges pénzkidobásnak minősítette a vásárlást.

Fogalmuk sem volt az ott levő aranyról és az akkor még értéktelen olajról. Prémes állatuk meg volt elég Szibériában.

Nem megy ez. 7,2 millió osztva 170 millióval az 0,042 USD vagyis 4 akkori cent. 4 akkori cent az ma legalább 1 dollár lehet, mert a dollár folyamatosan romlott az elmúlt évszázadokban. De ha ez durván téves becslés, akkor sem lefelé ment a dollár értéke. Szóval ebbiony elcseszés a cikkben.

Az alaszkai partokon létesültek un. "óhitű" orosz kolóniák, de kevesen voltak. Ott is volt valamilyen szakadás az ortodox egyházon belül. valamikor a XVII. században.

Az Uralon túl -ami határnak számított- a XVI- XVII. században még egy tatár kánság volt, amelyik zavarta az Uralon innen fekvő orosz településeket. Ezért küldtek ki egy kozák atamánt a csapataival, Jermakot, hogy győzze le őket. Ez végül sikerült is, ezért őt tartják Szibéria meghódítójának. ( Igaz, a végén Ő is elesett egy csata utáni menekülésben.)

Persze a románok simán lefoglalnák a magyar tulajdonokat, vagy akár a magyar nemzetiségű, de román állampolgárok tulajdonát, és az EU ehhez boldogan asszisztálna, szóval csak ésszel kellene ezt tenni. De én is támogatnám.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés