A medve nem játék, a sör nem alkohol, Orbán Viktor nem vicces

2020. február 17. 23:01

Kovács Blanka
Mérce.hu
Nincs rendjén, ha a miniszterelnök egy nőkre kihegyezett poénnal akarja bizonyítani az ellenzék dilettantizmusát.

„Nehéz kérdés a mai világban, hogy milyen vicceken »szabad« nevetni, hogy kitől milyen vicc fogadható el nyilvános megszólalásban, és hogy hol vannak a politikai korrektség határai. De talán nem is kell belemenni ezeknek a dilemmáknak a feszegetésébe ahhoz, hogy érezzük: egyáltalán nincsen rendjén, ha a miniszterelnök az év egyik legnagyobb nyilvánosságot kapó beszéde alatt úgy látja, egy nőkre kihegyezett poénnal lehet a legjobban bebizonyítani az általuk démonizált ellenzék dilettantizmusát.

És nem is csak ez volt az egyetlen ilyen kiszólása, ugyanis amikor a »Soros-terv« létezéséről és Gyurcsány Ferenc fiatalokat megszólító kampányáról beszélt, azt mondta: »jó ha tudjátok, hogy a medve nem játék.« Nem mondta végig a jól ismert viccet, de sajnos mind ismerjük a folytatást: a sör nem alkohol, és az asszony nem ember. A vicceknek, ha akarjuk, ha nem, elég nagy szerepük van a társadalmi valóság formálásában. Ez a szimbolikus legitimációja a szexista humornak pedig nagyon veszélyes lehet arra nézve, hogyan ítéljük meg a nőket úgy általában.

Ahogy az már sok kutatásból kiderült, Magyarország egyébként sem áll túl fényesen a nemek közötti házimunka megosztását illetően. Az Eurostat 2018-ban kimutatta, hogy az uniós átlag a házimunkában való napi rendszerességű részvétel a nők körében 56 százalék, míg a férfiaknál csak 14 százalék – tehát még mindig nagyjából négyszer annyi feladatot vállalnak a nők otthon, mint a férfiak. Miközben az Európai Szakszervezeti Intézet arra is rámutatott, hogy a nők foglalkoztatási rátája ezzel együtt meredeken növekszik. Ez tehát azt jelenti, hogy hiába dolgoznak a nők egyre többet bérmunkában, a fizetetlen, nemi sztereotípiák berögződése miatt rájuk háruló házimunka és gondoskodás terhe továbbra is főként az ő vállukat nyomja a családokon belül.

És ha van valami, ami visszatarthatja a hatékony szemléletformálást, akkor az egészen biztosan az, hogy még az ország miniszterelnöke is rájátszik a vicceivel a nemek közötti igazságtalan munkamegosztásra. Egy olyan ország miniszterelnöke, ahol köztudottan az egyik legrosszabb a nemi egyenlőség helyzete. Pedig be kellene látnia végre a Fidesznek is: nem az fogja visszafordítani a demográfiai válságot, hogy mindenféle kedvezményekkel árasztják el a jól kereső, több gyerekes anyákat. Hanem az, ha hozzájárulnak egy olyan légkör megteremtéséhez, ahol a nők úgy érzik, megbecsült tagjai a társadalomnak, és többre tartja őket a miniszterelnök annál, minthogy az ő kárukra viccelődjön a beszédének a legellenségesebb szekciójában.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 111 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Még annyi minden nem volt a beszédben, ami ha lett volna, lehetne támadni. De mivel nem hangzott el, a ballib majd kigondolja és az el nem hangzottat is támadja.

Esküszöm, a szerző által idézett mondást most hallottam először. Ezzel a módszerrel, bármilyen szövegrészt ki lehet egészíteni úgy hogy a vége a Mein Kampf legyen.

Kedves Blanka, ez mellément.

A 'politikai korrektségnek' nincsenek határai, mert értelmetlen és fölösleges. Csak emberi korrektségre van szükség. A vicceken pedig szabad nevetni, "nyugodtan lehet nevetni a sztereotipikus női vicceken (is), nincs azokkal semmi baj". A vicc nem nőkön, rendőrökön, zsidókon, székelyeken, skótokon, stb. poénkodik, hanem helyzeteken, tulajdonságokon. És karikíroz. Nem a valóságról beszél. Ez a vicc nem azt mondja, hogy "a nők buták és/vagy teljesen alkalmatlanok az életre". Ha ön ezt veszi le róla, akkor önnek bizony nincs humorérzéke, ezért keresi a 'mondanivalót'.

Ráadásul ez a vicc nem is a főzni nem tudó nőt karikírozta, mert hasonlatként hangzott el, hanem az ellenzék állapotát. Nem a nők jutottak eszünkbe, amikor hallottuk, hanem Gyurcsány, Jakab, Hadházy meg Bangóné.

A medvés megjegyzés pedig nem is vicc volt! Blankán kívül senkinek nem jutott eszébe, hogy van egy majdnem teljesen elfeledett vicc, amely így kezdődik és asszonnyal végződik. Csak nem valami dolgozatot ír kedves Blanka a viccekről?

egy közismert, humoros székely szólásmondás, mely szerint a medve nem játék, a sör nem ital, s az asszony nem ember. Ezen kifejezés kapcsán vádolták meg 2015-ben Németh Zsolt fideszes országgyűlési képviselőt hímsovinizmussal, de egyes hangok egészen odáig jutottak, hogy e mondás miatt a teljes székely társadalmat általánosan hímsovinisztának bélyegezték. A kifejezés jelentése azonban itt sem az, amit a modern irodalmi nyelv jelentése alapján gondolnánk.

A hagyományos székely nyelvjárásban ugyanis az ember mint a fajunkat jelölő kifejezés nem létezik. E szó jelentése kizárólag a házas férfiakat takarja (nem véletlenül szól így egy másik székely mondás: becsüld meg feleséged, mert ő csinál embert belőled), így a még nem nős férfiakat sem lehet embernek nevezni: ő csak legény vagy előrehaladott kor esetén agglegény. Hasonló egyébként az asszony szó jelentése is: csak a házas nőket illeti meg, a hajadon, az lány, aki pedig pártában (a konfirmált/bérmálkozott lányok hagyományos erdélyi viselete) maradt vénlány.

Amikor tehát azt mondja a székely, hogy az asszony nem ember, valójában azt érti alatta, hogy a nő nem férfi. Ebben semmi hímsovinizmus nincs, egyszerűen egy olyan tényt rögzít, melyet csak egyes, egyre szélsőségesebbé váló progresszív ideológiák próbálnak csupán megkérdőjelezni és csak az utóbbi pár évtizedben.
https://kotoszo.blog.hu/2019/0..

A szerző nemcsak ferdít, hanem a gender elméletet is a képünkre önti. A székely mondásban az alkohol nem szerepel, hanem az ital, az ember alatt pedig a házas férfit érti.

Mindebből arra lehet következtetni, hogy a szerző tudása hiányos, vagy tudatosan gyűlölködik.

Ami a medvét illeti.
Szerintem a Soros és Gyurcsány politikát kell érteni. Másként fogalmazva: a politika nem játék.
Ilyen értelemben valóban nem vicces, legfeljebb ironikus megfogalmazás.

Szegény firkász! Milyen egyetemi oktatás az ahol ilyen személyeket képeznek?
Szerinte: mindenféle kedvezményekkel árasztják el a jól kereső, több gyerekes anyákat

Hol van a törvény szövegében, hogy a kedvezmények csak a jól keresők nőkre vonatkozik?
Sehol.

Ha így fogalmazod meg, ez is beleilleszkedik abba ahogy megfogalmaztam.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés