Második napja tüntetnek migránsok Leszboszon a nehéz életkörülmények miatt

2020. február 4. 17:03
A tiltakozó akcióban mintegy 300 menedékkérő vett részt, többségében afgánok.

Ismét bevándorlók tüntettek kedden a túlzsúfolt leszboszi menekülttáborban uralkodó nehéz életkörülmények és a menedékkérelmi eljárások elhúzódása miatt. A tiltakozó akcióban mintegy 300 menedékkérő vett részt, többségében afgánok. Hétfőn a rendőrség könnygázzal oszlatta fel a móriai menekülttábor kétezer lakójából álló tömeget, amely a sziget központjába, Mitilínibe akart vonulni. Sajtóhírek szerint az utóbbi hónapokban drámain romlottak a lakók életkörülményei az égei-tengeri görög szigeten kialakított menekültügyi központokban. Sokan ráadásul attól tartanak, hogy Athén visszaküldi őket Törökországba vagy a hazájukba.

Sztéliosz Pécasz görög kormányszóvivő kedden bejelentette, hogy a hatóságok három hónapon belül heti 200-ra akarják növelni a kitoloncolások számát. A szóvivő szerint ez jelentős növekedés lenne, miután tavaly összesen 391 embert küldtek vissza, míg idén januárban 85-öt. A konzervatív görög kormány az elmúlt időszakban felgyorsította a menedékjogi kérelmek elbírálását, s bejelentette, hogy 1200 új határrendőrt küld a görög-török határon található Marica (Évrosz) folyóhoz, valamint az égei-tengeri görög szigetekre. A kabinet azt tervezi, hogy nyárig bezárja a görög szigeteken található regisztrációs létesítményeket, és zárt kitoloncolási központokat hoz létre helyettük.

Leszboszon kiélezett a helyzet. A lakosság a bevándorlók elszállítását követeli, a helyi tisztségviselők pedig egyenesen azt, hogy hirdessenek ki rendkívüli állapotot. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint jelentősen megnőtt a Törökországból Görögország felé igyekvő migránsok száma. Míg 2018-ban alig több mint 50 ezren érkeztek illegális úton Görögországba, 2019-ben számuk már 74 600 volt. A főbiztosság adatai szerint az év eleje óta naponta átlagosan százan kelnek át Törökországból a görög szigetekre, amelyeken több mint 41 ezer menedékkérő él. Leszbosz, Híosz, Számosz, Lérosz és Kósz táborai túlzsúfoltak. Az összesen 2840 férőhelyes móriai táborban és környékén például több mint 19 500 embert szállásoltak el, köztük sok kiskorút.

(MTI)

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés