Horvát elnökség: Nem hiszünk a szankciókban a magyar és a lengyel ügyben

2020. január 20. 19:36
A „tiszteleten és párbeszéden alapuló kölcsönösen elfogadható megoldásokra” van szükség – írja levelében az elnökség szóvivője.

Az Európai Parlament múlt csütörtökön határozatban szólította fel az unió horvát elnökségét arra, ne késlekedjen a hetes cikkely szerinti eljárás folytatásával Magyarországgal és Lengyelországgal szemen – írja a Euronews.

Bruno Lopandic, a horvát elnökség szóvivője levelében így reagált: „A mi álláspontunk az, hogy a hetes cikkely szerinti eljárás lényege nem a szankciók kivetése azoknál az országoknál, ahol hiányosságok vannak. Mi azt szeretnénk, ha ezek a hiányosságok megszűnnének és ha a tiszteleten és párbeszéden alapuló kölcsönösen elfogadható megoldásokat találnánk. Ez alapvető fontosságú lenne az európai egység megtartása érdekében”.

Hozzátette: a hetes cikkely szerinti eljárás folytatódik Lengyelországgal és Magyarországgal szemben. Továbbra sem dőlt el azonban, milyen formában, milyen tartalommal és milyen rendszerességgel követik majd egymást az események.

„Jelenleg folynak a megbeszélések a partnerekkel az Európai Tanácsban és az Európai Bizottsággal is” – közölte Lopandic. „A fejlemények ismeretében döntünk majd arról, hogy milyen lépések történjenek. Ezekről természetesen rendszeresen tájékoztatjuk majd az Európai Parlamentet” – zárta levelét a szóvivő.

(Euronews)

Összesen 91 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azt ígérték, hogy elkészül egy vizsgálati séma, mely alapján minden tagállamban szemügyre veszik az úgynevezett jogállamiság témakörét. Ha így lenne, akkor a magyarok-lengyelek leckéztetése sokkal nehezebb lenne. Például, kiderült a kekeckedő finnekről, hogy konkrét mutatókat alapul véve rosszabbul állnak mint mi.

Nincs mese, akkor ellenünk is el kell indítani egyet.

Nincs mese, akkor _ellenük_ is el kell indítani egyet.

Minél hamarabb.

"Gyuri bácsi" befolyása jelentős, de némiképp korlátozható. Egy "jogállamiság" ellenőrzés az összes tagállamban mindenképpen esélyt adna, hogy legalább a "vádlóknál" is tematizálható legyen a kérdés. Jelenleg ez fel sem vethető.

Fordítva ülsz a lovon. A kormány kormányoz, de ez nem tisztelet kérdése. Mit tiszteljen azokon, akik nem tudják megtenni azt, amit 26 másik egyetem meg tudott tenni? Később kiderült, hogy az amerikai diploma kiadásának a bajoroknál is törvényi akadálya van. Mert ugye már nem hallunk semmit arról, hogy a müncheni egyetem majd felkarolja őket. De miért volt szükség a müncheni egyetem pártfogására, amikor a CEU eltávozott része Bécsben van? Csak nem azért, mert Ausztriában sem törvényes az amerikai diploma?

A CEU értett az erőből, és a vitatott része elhúzott innen, a legális része pedig még mindig itt van.

A kormány a törvények betartását megkövetelheti, főleg, ha látható, hogy a törvényeket be lehet tartani, és az érintettek egy kivételével betartják. És ez nem vélemény kérdése, hanem tények vizsgálata: van a CEU-nak önálló campusa az USA-ban, vagy nincs? Nincs! Van a többi egyetemnek saját campusa az adott országokban? Van!

Ennyi a kérdés, nem több. Mi köze ennek a tisztelethez? Mi köze ennek a párbeszédhez? Van egy kérdés, egy feltétel, és van egy válasz, amiben követelik, legyen joguk kibújni az előírt feltételek alól.

Az a szervilizmus, ahogyan Magyar Bálinték annak idején kiadták a működési engedélyt, valami mást jelent. Nincs köze a tisztelethez és nem volt párbeszéd. Szolgai behódolás volt, miután a CEU-t Prágából már kiutálták.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés