Horvát elnökség: Nem hiszünk a szankciókban a magyar és a lengyel ügyben

2020. január 20. 19:36
A „tiszteleten és párbeszéden alapuló kölcsönösen elfogadható megoldásokra” van szükség – írja levelében az elnökség szóvivője.

Az Európai Parlament múlt csütörtökön határozatban szólította fel az unió horvát elnökségét arra, ne késlekedjen a hetes cikkely szerinti eljárás folytatásával Magyarországgal és Lengyelországgal szemen – írja a Euronews.

Bruno Lopandic, a horvát elnökség szóvivője levelében így reagált: „A mi álláspontunk az, hogy a hetes cikkely szerinti eljárás lényege nem a szankciók kivetése azoknál az országoknál, ahol hiányosságok vannak. Mi azt szeretnénk, ha ezek a hiányosságok megszűnnének és ha a tiszteleten és párbeszéden alapuló kölcsönösen elfogadható megoldásokat találnánk. Ez alapvető fontosságú lenne az európai egység megtartása érdekében”.

Hozzátette: a hetes cikkely szerinti eljárás folytatódik Lengyelországgal és Magyarországgal szemben. Továbbra sem dőlt el azonban, milyen formában, milyen tartalommal és milyen rendszerességgel követik majd egymást az események.

„Jelenleg folynak a megbeszélések a partnerekkel az Európai Tanácsban és az Európai Bizottsággal is” – közölte Lopandic. „A fejlemények ismeretében döntünk majd arról, hogy milyen lépések történjenek. Ezekről természetesen rendszeresen tájékoztatjuk majd az Európai Parlamentet” – zárta levelét a szóvivő.

(Euronews)

Összesen 131 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Pont ilyen két sűrű történelmű szabaságszerető nemzetet vegzálnak, amit végleg sosem sikerült legyőzni.

Azt ígérték, hogy elkészül egy vizsgálati séma, mely alapján minden tagállamban szemügyre veszik az úgynevezett jogállamiság témakörét. Ha így lenne, akkor a magyarok-lengyelek leckéztetése sokkal nehezebb lenne. Például, kiderült a kekeckedő finnekről, hogy konkrét mutatókat alapul véve rosszabbul állnak mint mi.

Válaszok:
hátakkor | 2020. január 20. 20:53

Nincs mese, akkor ellenünk is el kell indítani egyet.

Nincs mese, akkor _ellenük_ is el kell indítani egyet.

Minél hamarabb.

Csapásokat adunk, csapásokat adunk, de hogy egyes németeknek még mindig van pofájuk a lengyeleket vegzálni, mert barátaink szeretnék végre elérvén a nyugdíjhatárt a Lengyel Egyesült Munkáspárt által kinevezett bírókat nyugdíjba engedni, az vérlázító! Hát hol élünk? Vagy vettünk 540 milliárd értékben német Leopárd tankokat, német helikoptereket és akkor idejön egy Weber, megáll a CEU-nál, a zsinagógánál és felhajtat a Várba Veesenmayerként három Soros ultimátummal. Még elérte a korábbi gépet Münchenbe rendőri felvezetéssel.
Lehet elvesztjük a szabadságharcot, majd később megnyerjük. Schultz is már az életrajzát szerkeszti, felkészül Mürkül..

A Kárpátmedencében még mindig állni fog a jogállam, amikor valaha volt német vidékeken Saria lesz a jog és sramli meg ser helyett arab zenére fognak táncikálni maradék szőke lányaikkal, asszonyaikkal az agysebészek meg részecskekutatók és még 100 kecskét sem kell adniuk értük.

Naív vagy.. A három "bölcs" nem tudott dülőre jutni, nem is lehet. Ma Gyuri bácsiék mondják meg mi a jogállam. Egy olyan államnak, aminek bő 1000 éves történetének a felében nem volt saját államisága, de mindig helyreállította.

Válaszok:
péterx | 2020. január 20. 22:01

És Zázri is eliszkolt vloggernek, influenszernek, meg II. Deák Ferencnek, de a Szargentini jelentésben még mindig paramilitáris egységek masíroznak cigány tanyákon. Köszönjük Zázri! Well done!

"Gyuri bácsi" befolyása jelentős, de némiképp korlátozható. Egy "jogállamiság" ellenőrzés az összes tagállamban mindenképpen esélyt adna, hogy legalább a "vádlóknál" is tematizálható legyen a kérdés. Jelenleg ez fel sem vethető.

Válaszok:
hátakkor | 2020. január 20. 22:12

Gyuri bá állam nélküli államfő, oligarcha . Jó kis euró kötvény kibocsátásra vár. Ha németek a kútba ugranak , most nem ugrunk utánuk. 30 milliárd Bundes Euróval dotálták eddig a szén àtmenetet, pont egy szénatommal nem lett kevesebb.

Fordítva ülsz a lovon. A kormány kormányoz, de ez nem tisztelet kérdése. Mit tiszteljen azokon, akik nem tudják megtenni azt, amit 26 másik egyetem meg tudott tenni? Később kiderült, hogy az amerikai diploma kiadásának a bajoroknál is törvényi akadálya van. Mert ugye már nem hallunk semmit arról, hogy a müncheni egyetem majd felkarolja őket. De miért volt szükség a müncheni egyetem pártfogására, amikor a CEU eltávozott része Bécsben van? Csak nem azért, mert Ausztriában sem törvényes az amerikai diploma?

A CEU értett az erőből, és a vitatott része elhúzott innen, a legális része pedig még mindig itt van.

A kormány a törvények betartását megkövetelheti, főleg, ha látható, hogy a törvényeket be lehet tartani, és az érintettek egy kivételével betartják. És ez nem vélemény kérdése, hanem tények vizsgálata: van a CEU-nak önálló campusa az USA-ban, vagy nincs? Nincs! Van a többi egyetemnek saját campusa az adott országokban? Van!

Ennyi a kérdés, nem több. Mi köze ennek a tisztelethez? Mi köze ennek a párbeszédhez? Van egy kérdés, egy feltétel, és van egy válasz, amiben követelik, legyen joguk kibújni az előírt feltételek alól.

Az a szervilizmus, ahogyan Magyar Bálinték annak idején kiadták a működési engedélyt, valami mást jelent. Nincs köze a tisztelethez és nem volt párbeszéd. Szolgai behódolás volt, miután a CEU-t Prágából már kiutálták.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés