Németország: kormányzati ügynökséget hoztak létre a szakképzett ápolók bevándorlásának támogatására

2019. december 2. 17:53
Az ügynökség az első, kísérleti szakaszban fülöp-szigeteki és mexikói ápolók útját egyengeti, jelenleg mintegy 4200 esetet menedzsel.

Új kormányzati ügynökség támogatja Németországban az Európai Unión kívüli szakképzett ápolók munkavállalási célú bevándorlását – jelentették be hétfőn Berlinben. A szakképzett ápolók beáramlása „éppen az a fajta bevándorlás, amelyre szükségünk van, és amely támogatást érdemel” – szögezte le tájékoztatóján Jens Spahn egészségügyi miniszter. Ez a fajta bevándorlás „a társadalmi összetartást is erősítheti, ha jól csináljuk”, és összekapcsolja az önérdek érvényesítését a világ iránti nyitottsággal – tette hozzá a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa.

Kifejtette, hogy az egészségügyi rendszerben és az időseket ellátó intézményekben több tízezer – különböző becslések szerint 50-100 ezer – ápoló hiányzik, és a társadalom öregedésével egyre nagyobb igény lesz rájuk. Ennek a helyzetnek a megoldásához pedig bevándorlásra is szükség van. Azonban az EU-n kívülről érkező ápolók bevándorlása és munkába állítása igen hosszadalmas folyamat, átlagosan 18 hónapig tart.

Az új kormányzati ügynökség (Deutsche Fachkräfteagentur für Gesundheits- und Pflegeberufe - DeFa) feladata ennek a folyamatnak a felgyorsítása, a legfőbb cél az átlagos átfutási idő 6 hónapra csökkentése. Ezért a DeFa a végzettséget tanúsító oklevelek honosításától kezdve a vízumügyek intézésén át a munkaszerződés megkötéséig átfogó támogatást nyújt a munkavállalóknak és a munkaadóknak. Segít a németországi beilleszkedésben és akár a felkészülésben is, például a jövőbeli munkavállalók származási országában folytatandó német nyelvtanfolyamok szervezésével.

A saarbrückeni központú ügynökség már meg is kezdte tevékenységét, az első, kísérleti szakaszban fülöp-szigeteki és mexikói ápolók útját egyengeti, jelenleg mintegy 4200 esetet menedzsel. A jó egészségügyi képzés miatt kiválasztott első két ország után további partnerállamok bevonását is tervezik, így a többi között Brazíliával kezdődhet együttműködés – ismertette a miniszter.

(MTI)

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Es majd azokban az orszagokban, ahonnan elcsabitjak a szemelyzetet, nem lesznek apolok, segitok.
De hol erdekel ez egy nemetet, ot gondozzak, mas nem fontos!

Válaszok:
pollip | 2019. december 3. 6:40

Németországban 3370 szír orvos dolgozik! Ez az igaz kizsákmányolás. Egy nép elitjének ellopása.
Milyen kárpótlást kap ezért Szíria?

Válaszok:
rezvez | 2019. december 2. 19:16

Lemásolták Rogánt? Ott is lesz offshore-os közvetítő pofátlanul magas jutalékkal?

Jöhet az alja is, amit szétosztanának keleten.

Más országok saját költségein képzett embereit szedik el. Egész nyeu ezt csinálja, az ő szempontjából ez eléggé költséghatékony.

Nem szólnám le az ottani embereket és a képzésüket.
Viszont osszedolhet a rendszerük.

A volt szoci országokat már kihasználták.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés