Tarnai Richárd a KNDP-ről: A valóság épp ellentétes az Index logikájával

2019. november 22. 10:20
A KDNP minek van? – teszi fel a kérdést az Index egyik cikke. Tarnai Richárd, a Pest Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja válaszol.

A KDNP minek van? – teszi fel címében a kérdést az Index cikke, melyben a KDNP-t kritizálja. Minek van a KDNP?
 
Maga a kérdés feltevése is, ha azt nézzük, hogy demokráciában élünk, izgalmas mélységeket nyit meg, ugyanis arról tanúskodik, hogy valaki azt gondolja, hogy mások létezését meg lehet kérdőjelezni. Az Index ugyanis kifejezetten ezt a kérdést tette fel cikke címében, így már benne van az az álláspont, hogy fölöslegesnek tartja a párt létét, kétségbe vonja a létezése értelmét is. Ez viszont minimum nem elegáns, demokratikus körülmények között pedig kifejezetten aggasztó. Ezért furcsa mind a cikk, mind a címe.
 
A cikkben feltesznek még egy kérdést: milyen szerepet játszik a KDNP és általában a kereszténység a mai magyar politikában?
 
Ez összemosás. A kereszténységet, amit mindenki meg tud élni a saját meggyőződése szerint, összemossák a politikai-közéleti tevékenységgel, ami viszont nem más, mint a keresztény egyházak társadalmi tanításának képviselete, annak érvényre juttatása. A cikk szellemisége és a korábbi támadások is arról szólnak, hogy milyen alapon papolnak keresztény értékekről olyan emberek, akik egyébként elkövetnek egy csomó bűnt. Mindannyian bűnös emberként élünk, mindenki sok bűnt elkövet a Földön, ezen logika alapján tehát senki nem foglalkozhatna közügyekkel, pláne nem keresztény alapokon. A krisztusi ideált sosem lehet ugyanis földi körülmények közt száz százalékban megvalósítani. Ők ebből azt a következtetést vonják le, hogy akkor nem szabad keresztény politikával foglalkozni. Ez viszont tévedés. Ha megnézzük a tényeket, akkor azt látjuk, hogy amikor a világban bárhol kereszténydemokrata, jobboldali kormány van, akkor kézzelfogható eredmények születnek, legyen szó gazdaságról, jólétről, a zöld területek növeléséről, stb.; ellenben ha a magát tévedhetetlennek tartó baloldal van kormányon, romlik a gazdaság, elverik a pénzünket, hitelcsabdába sodorják az országot. Amikor kereszténydemokrata szemléletűek vannak hatalmon valahol, akkor jellemzően jól megy az emberek sora, ám ha a baloldal, akkor hanyatló tendenciák mutatkoznak. Kimondható, hogy a KDNP hasonlóan egészíti ki a Fideszt Magyarországon, mint a CSU a CDU-t Németországban.
 
„Az Orbán-rezsim ugyanis nem a keresztény igazságérvényesítésének céljából vet be erkölcstelen eszközöket, hanem pont fordítva: a kereszténységet használja fel eszközként erkölcstelen anyagi és hatalmi céljai eléréséhez” – írják az Indexen. Hogy látja?
 
Ennek akkor lenne értelme, ha a magyarok 90 százaléka vallásos lenne, és hitét az egyházak tanítása szerint gyakorolná. Manapság, amikor a hitüket gyakorlók aránya 10 százalék körüli, akkor arra hivatkozni, hogy azért lovagolja meg a kormányzat a kereszténységet, mint politikai terméket, hogy népszerűségre tegyen szert vele, butaság. Tehát a valóság épp ellentétes az Index logikájával.
 
Összeegyeztethető kereszténység és politikai logika?
 
Míg kereszténydemokrata oldalon minden egyes botránynak, amelyek az utóbbi években kirobbantak, következménye lett – beismerés, bocsánatkérés, lemondás –, addig a másik oldalon gyakran semmilyen belső számonkérés nem történt. Mi, kereszténydemokraták azt gondoljuk, hogy követnünk kell a krisztusi tanítást, még ha sokszor meg is botlunk ezen az úton. Akik viszont minket magaslóról kritizálnak, sem értékrendi struktúrával, sem komoly erkölcsi irányelvekkel nem rendelkeznek. Annyit kérnénk ezért, hogy ne oktassanak ki minket azok, akik saját közösségükben sem tudnak rendet tartani. A kettős mércét utasítom vissza!
 

Összesen 84 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az Index korábban se volt egy objektív újság, de az önkormányzati kampány óta kifejezetten figyelnek arra, hogy a vezércikk lehetőleg a Fideszt ekézze - és mivel nincsenek ezekre a cikkekre válaszok, ezért van rá esély, hogy az maradjon meg az olvasókban, hogy "ezek már megint lopnak", "megint tönkreteszik a demokráciát" és így tovább.
Kifejezetten pártolnám, ha születne ezekre a cikkekre válasz, ahol elmondanák a kormány szemszögéből, hogy mit, miért csináltak, milyen hosszútávú terveik és elgondolásaik vannak.

Emlékszem Nógrádi miniszter úrra, akinek a sofőr vezette hivatalos autója halálos balesetet okozott. A tragikus esemény után lemondott.

Más életszemlélet, más kötődések.

A vallásos ember általában boldogabb, az élet elkerülhetetlen sorscsapásait könnyebben viseli.

Van világos erkölcsi iránytűje, kevesebbet kell gondolkodnia azon, h. mi helyes, mi nem.

Meggyőződésem, h. a lengyel mai jobb életminőség mögött ott van a vallást tartók magasabb fokú erkölcsi elkötelezettsége, munkakultúrában, viselkedésben. Ott a 80-as években olyan szegénység volt, amit mi el sem tudunk képzelni.

Én vennék Tarnai Richárdtól használt autót.
Nem egy szépség, de csupa jóság, megbízhatóság, kedvesség és tisztelettudás ez az öt gyermekes elkötelezett keresztény, katolikus édesapa.

Tisztelet a másik ember iránt. Ezt külön kihangsúlyozom neked.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés