Nem áldozzuk fel értékeinket a biztonság oltárán

2019. november 20. 20:28

Nem adhatjuk a biztonság és rend szféráját a politikai populistáknak, a manipulátoroknak és az autokratáknak.

2019. november 20. 20:28
Donald Tusk
Consilium

„Ahogy már mondtam, az emberek egy nagyobb közösség tagjai is szeretnének lenni, amellyel képesek azonosulni. A nyelven, valláson, vagy a közös történelemértelmezésen keresztül. És ez a közösség leggyakrabban még mindig a nemzet. Aki törli a politikai szótárából az olyan szavakat, mint haza, Heimat, domovina, patria, ojczyzna, nehezen nő fel a kulcsfontosságú feladathoz, hogy biztonságérzetet adjon az embereknek. 

Semmilyen körülmények között nem vallhatunk kudarcot. Valójában ez a kereszténydemokrácia génjeibe van kódolva. És nem véletlen, hogy éppen az úgynevezett ordoliberalizmus volt a kereszténydemokrácia egyik legfontosabb elméleti iskolája, amely felépítette a szabadság, a rend és a hagyomány nehéz, de nem lehetetlen szintézisét. 

Mély meggyőződésem, hogy azok, akik biztonságérzetet akarnak adni az embereknek és eközben meg akarják őrizni a szabadságaikat és a jogaikat, megérdemelten szállnak versenybe a hatalomért. Semmilyen körülmények között nem adhatjuk a biztonság és rend szféráját a politikai populistáknak, a manipulátoroknak és az autokratáknak, akik elhitetik az emberekkel, hogy a szabadság és a biztonság nem összeegyeztethető; és, hogy határaink védelme nem fér össze a liberális demokráciával, a hatékony kormányzás pedig a jogállamisággal. 

Ez az Európai Néppárt belső vitájának lényege. Szeretnék a lehető leggyorsabban pontot tenni ennek a végére egy egyértelmű konklúzióval. Nem fogjuk féláldozni az olyan értékeket, mint a polgári szabadságok, a jogállamiság és a közéleti jóság a rend és a biztonság oltárán, mert erre egyszerűen nincs szükség. Mert nem zárják ki egymást. Aki nem képes elfogadni ezt, de facto helyezi a családunkon kívülre magát.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
stifwacar
2019. november 23. 22:13
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
Akiltosz
2019. november 21. 23:17
Tusk egy kolplexusos lengyel, aki európaibb akar lenni az európaiaknál. Szomorú jelenség.
áfonya
2019. november 21. 20:25
Magyarország a magyaroké .
áfonya
2019. november 21. 20:22
Magyarok se áldozzák fel magukat annak a nyugatnak ahol Magyarországot szét darabolták a betolakodóknak se , helyünket nem adjuk át holmi terroristáknak , élősködőket nem tartunk el.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik