Gergő gondja

2019. november 15. 9:06

Bauer Tamás
Facebook
Máris felsorakozott az Atlétikai Stadion mellett a magyar élsport szinte minden intézménye és számos híressége.

„Gergő a kampányban határozott kijelentéseket tett. Egyrészt azt, hogy leállítja a múzeumi negyed építését a Városligetben, másrészt, hogy nem járul hozzá újabb sportberuházáshoz, amíg nincs minden kerületben CT. Ez utóbbit nevezte közérthetően stadionstopnak. Most e két politikai törekvés érvényesítéséről folyik a vita.

Mindkét állítás összhangban volt és van Gergő pártjának, a Párbeszédnek és szélesebb értelemben az ellenzéki pártoknak az elmúlt kilenc évben követett politikájával. A két kormányzati akciót – a Liget-programot és az élsportban eszközölt nagy beruházásokat – két tekintetben utasította el a Párbeszéd és az egész ellenzék. Az egyik a költségvetési nézőpont: fel voltunk és vagyunk háborodva azon, hogy az Orbán-rezsim hatalmas összegeket költ Orbán hobbija, a profi futball infrastruktúrájára, a stadionokra, miközben fontos társadalmi célokra, mindenekelőtt az egészségügyre nem jut elegendő pénz. Ugyanígy felháborított bennünket a városligeti építkezés, amelynek valódi funkciója a Nemzeti Galéria és a Néprajzi Múzeum kiköltöztetése volt a Várban illetve a Kossuth téren levő jelenlegi épületükből, hogy ott állami intézmények kapják vissza korábbi helyüket: az államfő a Várban, a Kúria a Kossuth téren, és erre – és a többi várbéli beruházásra – költsenek el százmilliárdokat. A másik nézőpont a környezeti: ne építsenek új nagy épületeket a Városligetbe, ha múzeumokat akarnak építeni, tegyék azokat a rozsdaövezetbe, illetve ne építsenek új sportlétesítményeket oda, ahol a főváros erdőt illetve ligetet szeretne.

Gergő most főpolgármester. Ebben a minőségében álláspontjának környezeti indoklása alapján léphet fel a kormánnyal szemben. Könnyen képviselhető az álláspont a Liget esetében: ne épüljenek meg azok az épületek, ahol még nem kezdődött meg az építkezés. Ma úgy tűnik, hogy a további épületekről a kormány le fog mondani, miközben szidni fogja a fővárosi vezetést, hogy milyen nagyszerű dolgok maradnak el. Főpolgármesteri minőségében ugyanakkor nehezebben tudja képviselni a stadionstopot, vagyis azt, hogy ne épüljön meg az új atlétikai stadion. (A kézilabda-csarnokba máris beleegyezett, mivel azt az új kerületi polgármester, Baranyi Krisztina is akarja, mondván, sok mindenre lesz jó az a kerületieknek.) A stadionstop esetében ugyanis a fő szempont nem a környezeti, hanem a költségvetési: ne szórják élsportra az adófizetők százmilliárdjait. Ez azonban nem főpolgármesteri kompetencia, hanem a Párbeszéd politikusának kompetenciája. Ezt pedig főpolgármesteri minőségében nehezebb képviselni.

Máris felsorakozott az Atlétikai Stadion mellett a magyar élsport szinte minden intézménye és számos híressége. Mintha a magyar társadalom számára az atlétikai világbajnokság megrendezése, továbbá az, hogy az atlétikának »legyen otthona«, első számú prioritás lenne. Mintha nem lehetett volna a most megnyíló és csak a labdarúgó mérkőzések megrendezésére alkalmas Puskás Aréna helyett olyan stadiont építeni, mint a korábbi Népstadion, amely atlétikai versenyeknek is otthont tud adni, és amelyben egy világverseny megnyitó ünnepsége is megtartható. Tudom, a modern labdarúgó stadion ilyen, manapság mindenütt ilyet építenek, de ha ennek az az ára, hogy külön atlétikai stadiont kellene építeni, akkor, ha csak egy vébéről van szó, talán mégis építhettek volna erre is, arra is alkalmas sportlétesítményt.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 128 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem kell kórház! Cété kell, nem kórház! A Cétét lehet a fa tetejére is rakni!

Válaszok:
pollip | 2019. november 15. 14:54

Mert csak. Mert gondjuk lenne vele.
A világkiállítást is képtelenek voltak megrendezni, lemondták inkább.

Bauer hazudik, nem először. rosszindulatú, nem először.
Ha a CT/MRI feltétel teljesül, miért nem foytatódhat a Liget Projekt, miért nem lehet az atlétikai satdiont megépíteni?
HIiszen a CT/MRI volt a feltétel.
Ráadásul nem is ért semmihez. Ma már nem épül sehol atlétikai pályával labdarúgó stadion., legutoljára egy horvát pályát sajnáltak le, mert atlétikai pálya is van együtt a futball pályával.
Ami pedig a Várat illeti, a Galéria helyére nem akar sem a közt. elnök, sem a kormányfő költözni.
A szakma szerint a Nemzeti Galéria helye a Szépművészeti és a Műcsarnok mellett van, a restaurációs központ közelében.
A rozsadövezetbe (de a közepébe, körülötte mindent meghagyva) meg költözzön Bauer a sleppjével.
Az új atlétikai stadion meg pont a rozsdaövezetet számolja fel.
Bauer egy igazi DK-s, ha lehet fokozni, annak is a legrosszabb fajtájából.
Ennél többet minek mondani, vele csak a momentumosok versenyezhetnek.

Válaszok:
Megtalálta | 2019. november 15. 10:15

Bauer tanácsa alapján a Gergő ma este kettéválik, egyszerre jobbra és balra fordul, egyszerre biciklivel és autóval megy haza.

"Ma már nem épül sehol atlétikai pályával labdarúgó stadion., legutoljára egy horvát pályát sajnáltak le, mert atlétikai pálya is van együtt a futball pályával."

Ezt Tamás is elismerte, csak hát Gergő ugye Cétét akar, méghozzá mindenhová, és a stadionok útban lennének.

Esetleg lehetne Cétét tenni az Atlétikai stadionba? Azoknak a közepe úgy is funkciótlan.

Igen, de nekik minden sok, meg az is, amire gondolni kell.
Karácsony egy hétig a női wc-t használta, mert nem találta a férfit.

Ifj. Körmös Bauer sokatmondóan hallgat a dél-pesti kórházról.

De tényleg, mi ez a Gergőzés? Az egész szöveg olyan lenézővé, lekezelővé válik tőle.

"Puskás Aréna helyett olyan stadiont építeni, mint a korábbi Népstadion, amely atlétikai versenyeknek is otthont tud adni, és amelyben egy világverseny megnyitó ünnepsége is megtartható. "
-írja ifj. Körmös. A világverseny a jelen esetben leginkább(=kizárólag) az olimpia lehet (ilyen méretű stadion más megnyitóhoz, még a Maccabi játékokhoz sem kell) Vagyis ezt azt jelenti, hogy elképzelhetőnek tartja a budapesti olimpia gondolatát? Közben meg fúrja az atlétikai stadiont?

Átlépi a korlátokat. Zuglóban is tudott mindent és csendben volt.

Ja! Reméljük, hogy azért otthon találkozik magával.

Most olvasom, hogy Kelenföld és Ferencváros között vasút felújítás lesz. Kell ez biztosan a Budapestieknek???:-))))))) beleillik a klimaveszhelyzet e? Nem kéne visszaállítani a lóvasutat?

Válaszok:
Megtalálta | 2019. november 15. 15:25

"Nem kéne visszaállítani a lóvasutat?"

A lovak nem veszélyesek a klímára? Mint a tehenek, amelyek metánt böfögnek.

Válaszok:
pollip | 2019. november 15. 16:24

Lehetséges, mert eddig az látszik, hogy a ballibnek semmi nem tetszik, ami nem köthető hozzájuk. Ilyen várhatóan igen kevés lesz a következő öt évben .

Hiába van 36 CT budapesten, nem egyenletes az eloszlása! Ez matematikailag is bizonyítható.
Ezt úgy lehet orvosolni, hogy a rozsdaövezetekbe lapraszerelt romkocsmákat telepítünk. A Liget
meg menjen a fenébe.

Kergeri, meg Juszt se menjen el stadiont avatni! És Gál J. se.

A Pride-on bezzeg résztvesz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés