Gulyás Gergely: November 15-ig döntsön a Fővárosi Közgyűlés a budapesti nagyberuházások sorsáról!

2019. október 31. 6:20
Önkormányzati választások, budapesti nagyberuházások, Tarlós István díszpolgári címe, Borkai-ügy és Vlagyimir Putyin látogatása – ezekről a témákról kérdeztük Gulyás Gergelyt, a Miniszterelnökséget vezető minisztert. Interjúnk.

Gulyás Gergely elmondta: elvégezték a választások elemzését, ám nem mindegy, hogy az eredményt önmagában vagy valamely korábbi évhez viszonyítva szemléljük. A 2006-os eredmények után mindenki óriási győzelemről beszélt, ugyanakkor látni kell, hogy idén a 2006-os évihez közel hasonló eredmény született, mégis más a megítélés, hiszen 2010-hez, vagy '14-hez viszonyítva már egészen más a helyzet.

Budapest

A Fidesz a fővárosban és több nagyvárosban fájdalmas vereséget szenvedett, ugyanakkor összességében újra közel kétharmaduk lenne a parlamentben. A fővárosról a kormánypárt nem kíván lemondani – hangsúlyozza a miniszter. Budapest és a kormány viszonya kapcsán elmondta, hogy mindazokat a feltételeket, melyeket Tarlós Istvánnak biztosítottak, szeretnék Karácsony Gergelynek is biztosítani a továbbiakban. A kérdés inkább az, hogy az új vezetés miként áll a leendő és már megkezdett projektekhez és beruházásokhoz. A kormány arra kéri az új vezetőket, hogy november 15-ig jelezzék szándékaikat. Ha a válasz nemleges lesz, a kormány újragondolja a felszabaduló pénzek sorsát.

Gulyás személyes véleménye szerint az, hogy Karácsony Gergely díszpolgárnak javasolta Demszky Gábort és Tarlós Istvánt is, sértés Tarlósra nézve. „Másfelől egy olyan meghamisítása a múltnak, amelyre Budapestnek nincs szüksége” – véli.

A Borkai-ügy

A Borkai-ügy kapcsán elmondta, igaza van Orbán Viktornak abban: jó lenne már túl lenni ezen az ügyön. Borkai Zsoltnak kell megítélnie, hogy tudja-e folytatni a feladatát, a vezetést és az emberek képviseletét. „Én azt gondolom, hogy ez rendkívüli nehézségekbe ütközne” – mondja a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Azonban kiemeli: Borkainak kell levonnia a következtetéseket az ügyben.

Az orosz elnök látogatása

Putyin látogatása is szóba került, melynek egyik legfontosabb napirendi pontja az orosz és a magyar vezető között a Paksi Atomerőmű bővítésének ügye, ami megkerülhetetlen az uniós karbonsemlegességi ígéret érdekében. A másik fontos téma az orosz gázszállítás kérdése. Ukrajna kapcsán annyit mondott, hogy az ország EU-ba való belépési szándékának megvétózásában nincs semmi új, hiszen Magyarország a kisebbségi nyelvi jogok biztosításának kérdésében továbbra is következetes, ugyanakkor készek tárgyalni az ukrán elnökkel.

Röviden kitért még arra is, hogy az uniós biztosi munka nem lesz könnyű feladat Várhelyi Olivér számára. „De készek vagyunk a feladatainkat ellátni” –  hangsúlyozta Gulyás Gergely.

 

 

 

 

Összesen 126 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A válaszásokat megint, mint 2002-ben a médiájuk nyerte meg a számukra, ezúttal vszg. nemcsak belföldi pénzből működtetve, nemcsak belföldi aktorokkal. A Facebook és a gugli segítsége nélkül nem jutottak volna el a cél rétegekig.

A kormányzásuktól pontosan azt lehet várni, amit 2002-től bemutattak. Keserű lesz az ébredés. Budapest mégiscsak a főváros.

Nyilván vannak helyek, a miénk is ilyen, ahol a már ciklusok óta önkormányzó fideszes vezetés megérdemelten bukott. Mi mindhárom szavazatunkat természetesen a Fideszre adtuk a hideg polgárháborús helyzetre való tekintettel, de a Momentum futott be, egy sem szakmai múltjával, sem megelőző tevékenységével nem sok bizalmat keltő jelölttel. A moslék és az impotencia közül lehetett választani. A Mi Hazánkkal együtt cca. egyenlő számó szavazat állt végül a Momentummal szemben, ezúttal a jobbos szavazatok oszlottak meg.

"A válaszásokat megint, mint 2002-ben a médiájuk nyerte meg a számukra, ezúttal vszg. nemcsak belföldi pénzből működtetve, nemcsak belföldi aktorokkal. A Facebook és a gugli segítsége nélkül nem jutottak volna el a cél rétegekig."

Csak részben értek ezzel egyet. A média csak közvetítő szereplő a kampányban. Azt közvetíti amit a pártok mondanak.
Röviden.

Az ellenzék a kampányának fő mondanivalója; Orbán Viktor diktátor, a Fideszes által jelölt polgármesterek Orbán Viktor csicskásai. Ugyanebből a forrásból ők sokkal jobban irányítanák az önkormányzatokat. Mindezt a választók egy része elhitte. Ez hasonlít a 2002 választás ígéret halmazához.

A FIDESZ/KDNP kampánya erre nem megfelelő, vagy nem adott választ. Estenként elbohóckodták (L. Fidelitasz, CÖF). A Fidelitasznak az lett volna a feladata, hogy a fiatalok, egyetemisták körében növelje a szervezettségét, a képviselet választ adva a Momentumosok felvetéseire. Ez azonban nem történt meg, vagy hiányos volt.

Szerintem ennek tudható be az eredmény.

Dirigálásról szó sincs. Csak tudni akarja, mi lesz a kampányígéretekben elhangzó blöffhalmaz kormányt is érintő részéről.

Karácsony most, hogy megválasztották, vállalja fel, valósítsa meg, amivel kampányolt. Ne sumákoljon, hogy ő nem úgy gondolta, vagy rájött, hogy izé... mégsem úgy van. Vállalja fel akkor is, ha az visszaüt Budapestre, az ő megítélésére, mert lehetőségektől fosztja meg Budapestet. Vállalja fel gyorsan, most legyen nagy pofája, amikor kiderülhet, nem fogja a kormány pénzén játszani a kormány ellenes faszagyereket.

És a te tartalmatlan beszólásaid? Félre ne érts, nem zavar, jogod van hozzá, csak egyszerűen nevetséges. Te emlegetsz folyamatos sivalkodást, te aki folyamatosan ugyanazt teszed?

Tévedsz, mert az általad hivatkozott Mandiner riport is engem igazol.
A pártok mögött álló média a párt irányvonalát követi és azt jelenteti meg ami a párt véleménye. Legfeljebb kiszínezi, érveket gyárt hozzá.
Ennek a következménye az is amit így fogalmazol meg: "Aztán "közvéleménykutatások" jönnek, hogy ez a Zembereknek mennyire tetszik, a politikusok meg ennek megfelelően elkezdik ezeket a hülyeségeket hajtogatni, egyrészt mert elhiszik, hogy ez tényleg tetszik a Zembereknek és meg akarják választatni magukat, másrészt (és ez fontosabb) ugyanez a véleményterror média azonnal kicsinálja őket, ha nem azt szajkózzák, amit a média mond!."
Így amit megfogalmazol már nem más, mint következmény.

Az általad hivatkozott írásból ami kiemelhető és ami egyben tényszerű. Erről írtam a korábbi hozzászólásaimban.

" Nem volt értelmezhető főüzenet, nem volt tematika, nem volt ígéret és nem voltak a jelöltek fölépítve. Az egész egy céltalan lejáratókampány volt, valódi töltet nélkül."

Ebből lehet a következtetést levonni, amely miatt nem igazolódott be a közvélemény kutatók "jóslása". Illetve csak részben a megyei önkormányzatok - listás szavazásra - tekintetében.

Kósa Lajos volt a Fidesz önkormányzati választásokért felelős kampányfőnök. Így az ő munkáját kell nagyító alá tenni, megvizsgálva, hogy megfelelően irányította e a kampányt. Szerintem nem.
Szerintem a véleményemet az általad hivatkozott "Mi köze van a Brexitnek Karácsony kampányához?" c. írás is alátámasztja.

Szerintem is lesz döntés: érdekegyeztető tanácsot kell létrehozni, majd az dönt talán jövő év vége előtt.
Nem fognak se igent, se német mondani, mert egyiket sem merik felvállalni
Viszont addig húzzák az időt, amíg ellehetetlenül a határidő betartása mindkét sportcsarnok esetén.

Budapest Stop! Fejlődés stop!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés