Wass Albertet kóstolgatja

2019. október 18. 7:35

Pilhál György
Magyar Nemzet
Hogy a megizmosodott Gergő is megértse: Wass Albertet nem adjuk!

„Nem is tudtam, hogy a főpolgármestereknek irodalmi, történelmi kérdésekben is állást kell foglalniuk. Karácsony Gergely friss főpolgármester mindenesetre a minap ezt tette, egy újságírói kérdésre ekképp válaszolt: »Mondjuk a Wass Albert térnek például nem nagyon örülök […] Széll Kálmán legalább nem volt náci vagy náci kollaboráns.« Vajon zuglói országlása alatt a sokoldalú ember miért nem kezdeményezte a kerületben található Wass Albert tér átnevezését? (Talán azt hitte, hogy az Csepelen van, fönn, északon.)

Aztán tudja-e főpolgármester uram, hogy gróf Wass Albert erdélyi magyar író a második világháború során 12 ezer zsidó ember életét mentette meg a deportálásoktól? Még a saját házában is bújtatott családokat. Karácsony inkább a román hivatalosságnak hisz, amely még mindig háborús bűnösként tekint az 1946-ban – távollétében – koncepciós perben halálra ítélt íróra. (Az Egyesült Államokban letelepedett gróf ellen még a 70-es években is több merényletet kísérelt meg a Securitate.) Többször kérték kiadatását, ám azt az amerikaiak nem találták megalapozottnak. Az író fiának tábornokká történő kinevezése előtt az egész családot szigorú átvilágításnak vetettek alá. Ott Wass Albert nem volt náci. Karácsony Gergelynél igen.

Hogy írónak milyen volt? Munkásságát 1934-ben maga Babits Mihály méltatta Baumgarten-díjjal, igaz, műveit csak a rendszerváltás után adták ki idehaza. Népszerűsége azóta egyre növekszik. A funtineli boszorkány című művét 2005-ben a tizenkét legnépszerűbb magyar regény közé választották.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 118 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mind ez azért van, mert úgy nyilatkozik Karácsony, hogy fogalma sincs Wass Albert életéről,munkásságáról.
Élettörténetét és műveit nem olvasta.

Még sok-sok ilyen és hasonló nyilatkozatával bizonyította és fogja is bizonyítani, a butaságát, tájékozatlanságát, műveletlenségét.

A 24.hu azt írja, a politika aggkora, ha régi politikusokat vesznek elő. A cikkíró Kósa Lajosra gondolt. Én meg Demszkyre és Lamperthra:-)))))

https://24.hu/kozelet/2019/10/..

Ez a stáb írta Karácsony programját:-)))
Ők írták azt a rengeteg marhaságot: Furballpálya stop, liget stop, ingyen bérlet.............................
Tehát jók lesznek ezután is:-))))

Nincs. Nekem Esterházy Nádas Péter, Konrád György, Schmidt Egon... és persze a klasszikusok.

Ezt már egyszer és hosszan megbeszéltük.

Gajda még gondolkodik, hogy felismerje-e Lacnert.
Bár a párt vezetőjének nyilatkozata után, a videóról nem ismerte fel, de lehet, hogy Lackner az, - valami ilyesmit nyilatkozott.
Szegény Lackner, még a barátja, főnöke sem ismeri fel, pedig nem változott semmit.

Szóval Kispesten a nagy nyerés után, áll a bál.

Slachta Margit volt az első magyar női országgyűlési képviselő. A II. világháború idején rendtársaival együtt több száz zsidó életét mentette meg.

A második világháború idején kiállt a jogaitól megfosztott zsidóság mellett. Magyarország német megszállása után nagyjából ezer embert bújtatott a rend házaiban, köztük Heltai Jenőt, Márkus Emíliát, Radnóti Miklós feleségét, Gyarmati Fannit és Rusznyák Istvánt, az MTA későbbi elnökét. A mentésben való részvétel miatt halt vértanúhalált a társaság egyik tagja, a 2006-ban boldoggá avatott Salkaházi Sára.

https://akibic.hu/2019/09/18/1..

Eljutottál oda, hogy előre tudom, hogy mit fogsz írni, ezért innentől nincs értelme olvasni, mert semmilyen új információval nem bír.
Ja, és amit a Hitler-bajuszról, oklevélről és társairól írtál, az hazugság. De ezt te is tudtad.

Persze, hogy van.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés