Szijjártó: A magyar érdek az, hogy a törökök Szíria irányába oldják meg a bevándorlási kérdést

2019. október 15. 16:19
Magyarország abban szívesen működik együtt Törökországgal, hogy biztonságosan visszatelepítsék a szír menekülteket hazájukba – mondta a külügyminiszter.

A magyar nemzeti érdek az, hogy a törökök Szíria irányába oldják meg a bevándorlási kérdést, és ne Európa irányába – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közmédiának kedden Bakuban, ahová az Orbán Viktor miniszterelnök vezette delegáció tagjaként érkezett a Türk Tanács soron következő ülésére.

Szijjártó Péter – aki az azeri fővárosban tárgyalt Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel – azt mondta: Törökország szíriai akcióival kapcsolatban a magyar kormánynak egyetlen dolgot kell figyelembe vennie, a magyar nemzeti érdeket. A magyar nemzeti érdek pedig azt diktálja – folytatta –, hogy kerüljük el, hogy több százezer vagy akár millió illegális bevándorló megjelenjen Magyarország déli határánál, és kerüljük el, hogy több százezer vagy millió illegális bevándorlót erőszakkal kelljen visszatartani Magyarország déli határánál.

A helyzetet Recep Tayyip Erdogan török elnök is világosan megfogalmazta: ha nem tudja visszatelepíteni Szíriába az onnan érkezett bevándorlókat, akkor Európa irányába kell megnyitnia a kapukat – jelezte.

Ha a kérdést nekünk, magyaroknak úgy teszik fel, hogy mit szeretnénk, ha Törökország visszatelepítené a bevándorlókat Szíriába, vagy megnyitná a kapukat Európa irányába, akkor a mi válaszunk egyértelmű: Törökország telepítse vissza a bevándorlókat Szíriába, és ne nyissa meg az Európára nyíló kapukat négymillió bevándorló előtt” – fejtette ki Szijjártó Péter.

Hangsúlyozta: ha ez a négymillió bevándorló megindul, akkor Magyarország déli határánál kell őket feltartóztatni, és ezt jobb lenne elkerülni. A miniszter kijelentette, hogy a magyar kormány gondolkodásmódja a bevándorlásról egyértelmű: a migrációhoz fűződő jogok nincsenek az alapvető emberi jogok között.

Viszont alapvető emberi jog, hogy mindenki nyugalomban, békében és biztonságban élhessen a saját hazájában, és az ehhez szükséges feltételeket meg kell teremteni – tette hozzá a miniszter. Közölte: Magyarország abban szívesen működik együtt Törökországgal is, ha Törökország létrehoz egy biztonságos zónát Szíriában, akkor az ott létrejött településekre vissza lehessen telepíteni azokat a családokat, akiknek egyszer el kellett hagyniuk Szíriát.

Ez a mi politikánk: a segítséget vigyük oda, ahol a baj van, és ne a bajt hozzuk oda, ahol nincs baj” – mondta. Szijjártó Péter megjegyezte, hogy a török elnök világossá tette: 40 milliárd dollárt költöttek eddig arra a négymillió bevándorlóra, akik Törökország területén élnek, és neki most már válaszokat kell adnia a saját közvéleményének, hogy ezt meddig akarja csinálni.

Ezért azt a megoldást választotta, hogy visszatelepíti biztonságos körülmények közé a szíriai bevándorlókat – zárta nyilatkozatát a miniszter.

(MTI)

Összesen 107 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

HAZUDSZ!
FORZA FINNUGOR!

Budapest többsége a magyar főváros népességcseréjére szavazott, - írtam kettő napja.
Nem gondoltam, hogy - lélegzetelállító közelségbe kerülhet a jóslatom.
Azt tudni kell, ha elindul a pár millió törökországi menekült Európába, az az áradat kezdete lesz.
De inkább így írom: lenne...

Oh, baszki, ezt a bakui kiruccanást nem fogja kitenni a falra a Fidesz.

Soros-Timmermans-Brüsszel a migránsok Európába hozását felügyeli.
Az indítókat máshol keresd, bár Soros számára azok sem ismeretlenek.

Azért, hogy téged levetkőztessenek az utcasarkon, majd homlokon csókoljanak, mondva, nem kell meghajolnod, és hazakísérjenek a házadhoz, nehogy bajod essen.

Tájékoztatlak, hogy Azerbajdzsán tele van olajjal és pénzzel.

Neked baszkikám akkor osztanak erkölcs kérdésében lapot, ha eltakarítottátok Dr Faszmutogatót, a kispesti tolvajbandát és Gyurcsány Ferencet. Addig kuss van, geci.
Ja, és neked itt semmi keresnivalód
X

Majd rájössz, csak nehogy sírás legyen a vége.

"2015-ös nagy (gátszakadásszerű, többszázezres) balkáni illegális migráció" két célt szolgált:
- hosszú távon az érzékenyítést, a hozzászoktatást
- rövid távon a tesztelést, mit lépnek a népek, országok, kormányok

Maradjunk annyiban, senki közülünk nem tudja, valójában ki kivel, ki ki ellen, ki kiért, miért...
A magyar kormány csak annyit mond: támogatja, hogy Törökország pacifikáljon annyi területet Szíriában, ahová a 3 millió menekült letelepedhet, ezzel az Európába való áramlásukat visszafordítandó.
Ennyi elfogadható, és mivel útban vagyunk, meg kellett szólalnunk.
De a helyzet nagyon csúszós, ezt elismerem.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés