Orbán is a régi fasiszták klónja, csak nem tud róla

2019. augusztus 23. 13:42

Ungváry Rudolf
24.hu
A rendszer aljassága felülmúlja az egykori nyilasuralmat is. Interjú.

„Szokott még kurvaanyázni, mikor úgy érzi, kétségbe vonják a magyarságát?

Ha kell, megteszem. Van olyan helyzet, amikor világosan ki kell fejezni valamit; akkor nem a modor számít, hanem az, amivel szembekerülök.

Mivel kerültünk szembe?

Egy olyan rendszerrel, amelynek aljassága felülmúlja az egykori nyilasuralmat is. Az legalább nyílt volt. Ez a rendszer azonban a demokrácia álarcát ölti fel, és ettől úgy tűnik a mainstream képviselőinek, hogy »sérültek a demokrácia törvényei«. Sérültek a fenét, nincsenek! Ami van, az csak a látszat. És vannak olyan körülmények, amikor ezt egyértelműen ki kell mondani.

Egy elemzésben nem kurvaanyázok, de ha emberek előtt állok, ahol röviden és velősen kell fogalmazni, akkor indokoltnak tartom.

Függetlenül attól, hogy sajnos a nyelvhasználat miatt látszólag azokkal kerülök egy táborba, akik teljesen más okból ragadtatják magukat ilyesmire. De ezt a keresztet vállalnom kell.

A nyilas rémuralom a Balatoni nyaralóban is előkerül, ahogy a kommunista időszak is. Mégsem éreztem indulatot a könyvben, inkább derűs szemlélődés és fanyar irónia jellemzi, miközben tételesen bemutatja, hogy a 20. század őrülete hogyan tört derékba sorsokat. Miért?

A retorika teljesen más műfaj, mint a szépirodalom, mindkettőt lehet színvonalasan művelni. Az egyik pillanatban – sajnos – őrjöngök, a rá következő pillanatban pedig igyekszem nagyon megértő lenni. Nehezen uralkodom magamon, hajt a vérem, másrészt a helyzet és a műfaj szabja meg, milyen eszközökkel élek. Annak különösen örülök, hogy ez a regény nem csúszik el énem másik irányába. Ez csodálatos dolog, mert azt jelenti, hogy még ép vagyok.

A könyvben felbukkan a Balaton híres festője, Egry József is, aki a legnagyobb kataklizmáról is meg tudott feledkezni, ha megpillantott egy szép naplementét. Ön is így van ezzel?

Ehhez nem kell balatoni naplemente. Elég, ha Székesfehérváron leszállok a piros, alacsony platójú vonatról, és kerékpárral elindulok ebben a teljesen jelentéktelen, hatodrangú, közép-kelet-európai, szürke, kies tájban a Balaton felé. Az, ami a Sárszentlőrincen, Nádasdladányon átvezető harmadrendű országúton haladva körbevesz, másodpercek alatt feledteti velem mindazt, ami előtte felgyűlt bennem.

Most is szokott ilyet csinálni?

Persze, hogy szoktam, még csak 83 éves vagyok. Biciklizek, evezek, síelek, sífutok, ameddig tehetem.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 166 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A cím alapján állítom ...... Rudi egy Orbánfóbiás média@eci. Ugorjunk .... :)

A fiát Krisztiánnak hívják.

Milyen jó dolga lehetett ennek a Rudinak nyilas rémuralomban!
Gyanús, nagyon gyanús!

Ugyan már Rudolf, inkább te vagy a régi világból ideszalajtott begyepesedett ideológus, aki mindent csak a fasiszta ideológia tükrébe képes felfogni. Vedd le a szemüveget, s meglátod a valódi Orbánt.

Szoval teged is csak latszatbol nem lonek a Dunaba, es latszatbol jartatod a mocskos pofadat?

Az elatkozott part jut eszembe rolad, Rejtotol, mikor latszatbol rugdossa a Torok Szultan Csulokot. Na ugy latszatbol jol bevernem a pofadat...

Hubazmeg. Most gondolkodnom kell, hogy ez most Szálasi volt-e.

A dokumentált listám:
Orbán olyan, mint:
- Károly Róbert
- Mária Terézia
- a Fülöp-szigeteki bennszülöttek
- Tisza Kálmán
- Mussolini
- Horthy
- Imrédy
- Hitler
- Göbbels
- Rákosi
- Kádár
- Ceausescu
- Kim Dzsong Ul
- Putyin
- Trump elnök
- Denerys Targayren
- Torgyán József

"Aljasabb, mint a nyilasok", hát, akkor ugye Orbán rosszabb, mint Szálasi, de ez így nincs kimondva. Várok valami explicitebb megnyilvánulásra.

Na ja. :)))
Arra a könyvbemutatóra, ahol aztán őrjöngve szidalmazza a "rendszert".

Azért visszaküldeném 1944 végére, megnézni ugyanezt a mutatványt. :))) Síeléstől könyvbemutatóig.

Az is jó, hogy még a ballib médium riportere is hitetlenkedve visszakérdez, hogy de hát a nyilasuralom, nem túlzás ez... erre Ungváry még rá is tromfol. :)))))

Tudsz linket adni? Akkor mindenképpen beveszem őket. De Szálasit is, ha valaki konkrétabb. Rudi bácsi sajna nem eléggé.

Ez állandóan zsidózik:
„A fasiszta mozgalom maga is aránytalanul zsidó mozgalom volt – tehát a zsidók arányaiban nagyobb részét alkották a pártnak, annak egész történetén keresztül, mint az olasz lakosság. … 1938-ra a pártnak 10,215 felnőtt zsidó tagja volt.” (Amikor Olaszország teljes lakosságából körülbelül 47,000 volt zsidó.) „Mussolininek több zsidó munkatársa volt, így a kedvenc és legbefolyásosabb szeretője, Margherita Sarfatti. Róma főrabbija hivatalos áldásában részesítette Mussolinit, aki (olasz támaszponton) segítette a cionista haditengerészet kifejlesztését, mint a brit imperializmus elleni manővert.”
Forrás: Stanley G. Payne: A History of Fascism, 1914-1945, The University of Wisconsin Press, 1995, 240.old.

Dögölj meg, vén szaros geciláda.

Ja már értem. Megjelent valami fos könyve, azt kell reklámoznia a szokásos rettegdével. Az igénytelen, hígagyú közönségének ennyi elég is, hogy vegyék a hulladék könyvét.

Ez is teljesen meghülyült. Még jobban, mint amilyen volt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés