Sok oka van annak, hogy nem születnek meg a kívánt gyerekek

2019. augusztus 23. 14:37

A fiatalok akadályként elsősorban a stabil párkapcsolat hiányát említették.

2019. augusztus 23. 14:37
Skrabski Fruzsina
Skrabski Fruzsina

Annak idején édesanyja, Kopp Mária által publikált kutatási eredményekből derült ki, itthon a tervezett gyermekek száma rendre elmarad a valóságtól. Mik a legfőbb befolyásoló tényezők, változtak ezek az elmúlt tíz évben?

Sok oka van annak, hogy nem születnek meg a kívánt gyerekek: nehéz párt találni, elköteleződni, nem elválni. Aztán nehéz összeegyeztetni a munkát és a magánéletet, rengeteg a meddő pár és van, aki a rossz szülésélménye miatt fél második gyereket vállalni.
Végeztünk egy kutatást az egyetemeken. A fiatalok 2.5 gyereket szeretnének, ennek akadályaként elsősorban a stabil párkapcsolat hiányát említették, másodikként a félelmet a szülői szereptől és csak harmadikként mondták a karriert és az anyagiakat.
Tehát sok ok van, de lehet rajta segíteni, például, ha valaki kapott segítséget az első gyerekénél, akár a szomszédtól, ő könnyebben vállal másodikat. A trend javult a rengeteg állami támogatással és az egyre több családbarát céggel.

Kopp Mária mindig hangsúlyozta, milyen fontos a családi életre nevelés már kisgyerekkorban. Manapság már léteznek erre irányuló törekvések, sőt, nemrég elindult a »háromkirályfi« szervezésében egy általános iskolai program is. Mesélne nekünk egy kicsit arról, mik a program legfőbb célkitűzései, és hogyan kell ezt a gyakorlatban elképzelni?

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy minél hamarabb megtanuljuk, hogy lehet egy életen át, boldog családi életet élni. Az együttműködő, támogató, kommunikációs képességeink fejleszthetőek, erre rengeteg jó program van. A tanáraink, óvónőink Boldogságóra és Családi Életre Nevelés képzésen vehetnek részt, itt megtanulják, hogyan tudják játékosan segíteni a diákjaikat, hogy jobban tudjanak alkalmazkodni, elfogadni és mindeközben a saját életüket kiteljesíteni. Közben a szülőknek előadásokat tartunk kamaszokról, kütyükről és az új világról.

Napjainkban az anyaság rendkívül sokszínű: van, aki főállású anya, míg másnak valamilyen atipikus foglalkoztatási forma az útja, egyesek bölcsődébe adják a gyermeküket, míg mások óvodába is csak később küldenék – társadalmunk viszont nemegyszer elítéli, ha valaki »más«, mint az átlag. Hol tartunk most a szemléletformálódásban?

Erre nem tudok kutatási eredményt, mindenesetre mi az összes formát támogatjuk. Ez egyéni, hogy ki, mitől boldog. Nagyon szép élet az is, ha valaki otthon marad és a gyerekeit neveli és az is, aki a gyerek mellett dolgozik. Az én anyukám például akkor írta meg a doktoriját, amikor otthon volt velünk.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
áfonya
2019. augusztus 24. 01:59
Nevezhetjük ,, merkel gyerekeknek " merkel exportált bikái csinálnak lesznek Európa felemelői ,anno sztalin gyerekeknek nevezték .....
3M..
2019. augusztus 23. 21:48
Egy jó tanács tőlem, neked. Keresd mindenhol és ha végre rátaláltál, forgasd gyakran, mindig csak, a Középút Tanát. A tanítás révén jobb emberré válsz. Neked tanulnod kell! Szebb Jövőt!
basatu
2019. augusztus 23. 19:46
A gyermek vállalás magán ügy,de társadalmi szempontok is vannak.A mai fiatalok nem akarnak gyermeket,vagy csak egykét azt is később.Az ok nagyon egyszerű ők valóban élni akarnak nem csak robotolni .
hentes
2019. augusztus 23. 17:22
Nincs gyerek mert szar a kormány. Gyurcsány idejében sokkal több gyerek született igaz a gyermeknevelési feltételek sokkal jobbak voltak mint most. Handabandázhattok itt hülye fiatalokról az ok a kilátástalanság amiről a kormány tehet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik