Nyár, strand, hablegények – az Alapjogokért Központ szemléje

2019. július 18. 19:52

Alapjogokért Központ
Alapjogokért Központ

Férfiak, akik eljátszottak a gondolattal: vajon milyen lehet a tengerek népéhez tartozni? Az Alapjogokért Központ szemléje a politikailag korrekt hírekről.

Az Alapjogokért Központ szemléje

„A nyár beköszöntével egyre többen utaznak vízpartra kipihenni a hosszú, munkás napok fáradalmait. Egyesek csak fekszenek a vízparton, míg mások szívesen játszanak, úsznak is a hullámok között. A vízi élőlényeket azonban mindenki lenyűgözőnek találja, sőt, a legtöbb ember gyermekként el is játszik a gondolattal: vajon milyen lehet a tengerek népéhez tartozni. Aztán az idő múlásával kinőjük ezen gyermekded képzelgéseket. Nem így azon bátor férfiak csoportja, akik megmérettették magukat a Franciaországban nemrégiben megrendezett első hablegényversenyen. A tenger élővilágához hasonlóan a hablegények is igen sokszínűek voltak, ám mindannyiukat összekötötte a pikkelyes farkak iránti rajongás. Ha Önt is vonzzák a színes, csillogó halfarkak, vagy esetleg ki is próbálná milyen lehet a hablegények élete, kattintson a VICE cikkére.  

Van azonban rossz hírünk is a hétre, mert amíg Franciaországban a hablegények bátran csapkodják a vizet szivárványos farkukkal, addig Amerikában újabb ágazatokról bizonyosodott be, hogy rasszisták. Kezdjük például a Hill tényfeltáró írásával, mely bebizonyítja, hogy az élelmiszerboltok rasszisták, hiszen amíg a gazdag környékeken kaphatóak a drága egészséges élelmiszerek, addig a szegényebb, etnikai kisebbségek által lakott negyedekben csak az olcsó, egészségtelen termékek érhetőek el. Aki esetleg azzal mentegetné a szupermarketeket, hogy ennek kizárólag gazdasági okai vannak, annak figyelmébe ajánljuk a Huffington Post írását, melyben David Chang sztárséf rántja le a leplet az amerikai boltok rasszista gyakorlatáról: a külföldi élelmiszerek külön osztályon találhatóak. Chang úr szerint márpedig nem járja, hogy a szójaszószt szegregálják és nem vegyülhet az amerikai élelmiszerekkel. Hát kell ennél több bizonyíték? A CNN azonban még ennél is tovább megy: „A matematika rasszista” című írás Cathy O’Neil matematikus könyvének megjelenése kapcsán fejtegeti, hogy az olyan statisztikai alapokon nyugvó adatbázisok, mint a bűnügyi nyilvántartás, vagy az adósnyilvántartás alapvetően rasszisták, a fehér elnyomás eszközei és kizárólag az elnyomó többség érdekeit szolgálja, hogy például egy munkáltató leellenőrizheti bennük leendő alkalmazottja előéletét.

Filmes rovatunkban a héten nem tudunk megfelelő alkotást ajánlani, de azt elmondjuk mi az, amit semmiképpen se nézzen. Kezdjük mindjárt a Stranger Things új évadával, amely úgy tűnik nem csak rasszista, de szexista is. Igaz ugyan, hogy a főszereplő egy különleges erővel bíró fiatal lány, aki kidobja barátját, de a VICE publicistája szerint ez édeskevés. Ráadásul az egyetlen fekete női szereplő nem elég, hogy nagyszájú, de még vicces is. Hallatlan rasszizmus!

A meg nem nézendő alkotásokról szóló sort folytassuk a Guardian cikkével, ami górcső alá veszi a Planned Parenthood nevű, abortuszklinikákat üzemeltető civilszervezetről szóló filmet. Az alkotás bemutatja, hogy a PP hogyan kereskedik az abortált csecsemők szerveivel, arra ösztönözve a nőket, hogy teljesen kifejlett magzatokat is elpusztítsanak. A tekintélyes angol lap szerzője helyesen állapítja meg, hogy a film azért káros, mert legitimnek mutatja be az abortuszellenes álláspontot, holott mindenki tudja, hogy az maga a sötét középkor. És valljuk be őszintén: kit érdekel, hogy a PP klinikái gyakorlatilag hentesüzemként működnek, ahol mindenki kedvére vehet szívet és májat, amíg a szervezet ennyire elkötelezett az abortusz ügye mellett. Reméljük minél tovább folytatják áldásos tevékenységüket! És ez utóbbi nem vicc, tényleg léteznek áldott abortuszklinikák. Bár a magunk részéről az effajta babonaságokat inkább csak megmosolyogtató kőkorszaki maradványnak találjuk, mindenképpen gesztusként értékelendő, hogy különböző zsidó és keresztény vallási vezetők közösen áldottak meg egy texasi abortuszklinikát. Lehet, hogy a vallásos emberek számára is van még remény?  Részletek a Huffington Post hasábjain. Mondjuk, akiket már biztosan leírhatunk azok az északírek: úgy tűnik, mindegy, hogy katolikus vagy protestáns, az egyneműek házasságát egységesen elutasítják.  Szerencsére az Independent cikkéből kiderül, hogy a haladó szellemiségű brit Parlament semmiképpen sem hagyja ennyiben az ügyet: az északíreknek két választása van: vagy önként legalizálják az egyneműek házasságát, vagy Londonban hozzák meg a megfelelő szabályozást.

Rendhagyó szemlénk aktuális számában olvashatnak még az ökoszorongás betegséggel kapcsolatos tudományos kutatások legújabb eredményeiről a VICE jóvoltából, az Independent írásából pedig megtudhatják, hogy mi a helyes módja annak, hogy egy heteroszexuális rajongó kifejezze szeretetét egy homoszexuális sportoló iránt.”

A teljes szemle itt érhető el.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/151828

Ajánljuk még a témában