Az ellenzék a nemzet érdekei fölé helyezi saját politikai céljait – Tóth Edina EP-képviselő a Mandinernek

2019. július 18. 14:30
Milyen a Fidesz viszonya az Európai Néppárttal? Mi várható Von der Leyentől? A migráció veszélyeire lassan ráébredő Európáról, a populizmusról, illetve a valós klímavédelemről is beszélgettünk Tóth Edinával, a Fidesz-KDNP újdonsült EP-képviselőjével Strasbourgban.

Repülővel érkezett Strasbourgba?

Nem, autóval érkeztem Brüsszelből. 

Nem gondolja, hogy ez kevéssé egyeztethető össze a klímavédelem elvével? Cseh Katalin az előző ülésre vonattal utazott az EP-be…

Hosszú évek óta munkatársaimmal közösen autóval járunk Strasbourgba, tehát nem egyedül szoktam utazni. Egyébként is különbséget kell tenni egy sajtónak szóló populista látszatakció és a valós környezetvédelem között. Később egyébként már arról szóltak a hírek, hogy repülőgéppel utaznak a momentumos képviselők. Ezzel önmagában nincs is gond, ám a felelős klímavédelmet nem lehet PR-akciókkal helyettesíteni.

Izgalmas plenáris ülésen vagyunk túl, csekély többséggel, de Von der Leyent választották az Európai Bizottság elnökének. Jelenthet ezt változást a Fidesz és az Európai Néppárt – az utóbbi időben számos feszültséggel terhelt – viszonyában? 

Árulkodó, hogy míg Manfred Weber nem tartott igényt a Fidesz szavazataira, addig Von der Leyen elnök asszony igen, és mint kiderült, szükség is volt a 13 támogató voksra. Ez tovább erősíti a Fidesz és az EPP együttműködését, amire eddig is a korrektség és kölcsönös megbecsülés volt jellemző. Ne feledjük, a Néppárt harmadik legnagyobb frakciója vagyunk, számítanak ránk a döntéshozatalban. Ezt mutatja az is, hogy kiállt mellettünk az EPP akkor is, amikor a bevándorláspárti magyar erők megpróbálták megakadályozni, hogy a fideszes jelöltek szakbizottsági alelnöki helyeket kaphassanak. A Néppárt nagyon keményen harcolt értük, Gál Kinga és Deutsch Tamás esetében nem is tudták célhoz érni az ellenzéki erők.

De Hidvéghi Balázs jelöltségét, úgy tűnik, sikerült megpuccsolni...

Hidvéghi Balázs ellen a Soros-párti NGO-k indítottak támadást,

amik a Néppártot is megpróbálták nyomás alá helyezni. Az EPP ennek nagyon keményen ellenállt, és továbbra is kitart amellett, hogy Hidvéghi Balázst a LIBE alelnökének válasszák.

A történtek fényében egyáltalán elképzelhető valamiféle pártokon felüli együttműködés a magyar képviselők között? Létezik valamiféle nemzeti minimum?

Sajnos jelen pillanatban nem látok semmi ilyet, ami eddig történt, nem túl sok reménykedésre ad okot. A magyar bevándorláspárti ellenzék azzal indított, hogy mindenféle uniós szokásjogot megsértve, a magyar választópolgárok akaratát figyelmen kívül hagyva megtámadta azokat a helyeket, amik fideszes képviselőknek járnak.

Ez a támadás azonban nem csupán a Fidesz ellen irányult, hanem saját hazájuk ellen is.

Nem is fordult elő még olyan hazánk uniós történetében, hogy egyes képviselők saját, rövid távú politikai érdekeiket a magyar nemzeti érdekek felé helyezzék. Nemzeti érdek ugyanis, hogy minél több EP-s testületben legyen magyar képviselő vezető poszton.

Visszatérve az uniós nagypolitikához. Von der Leyen elnök asszony programbeszédében a stabil határok fontosságát és a migrációs krízis kezelését emelte ki. Várható változás az EP migrációs politikájában?

Kifejezetten pozitívan értékelhető, hogy a néppárti elnök asszony programjának alapkövévé tette az illegális migráció elleni küzdelmet és a határok szilárd védelmét. Az EPP-n belül is látok pozitív elmozdulást a témában, már nemcsak a közép-európai államok mutatnak rá a határvédelem szükségességére, hanem olasz, francia, spanyol és német kollégáktól is hallom ezt. Úgy tűnik, kezdenek ráébredni a brüsszeli politikusok is, hogy a kérdés kezelése elodázhatatlan. Nem csupán a konzervatív, illetve a Salvini-féle frakció támogatja az illegális migráció elleni küzdelmet, személyes beszélgetések és a frakcióülések alapján az EPP jelentős része is, így optimista vagyok a jövőt illetően.

Az elnök asszony nyitóbeszédében a klímavédelmet is a prioritások közé sorolta. Ön pedig említtette, hogy ebben a kérdésben nincs helye a látszatmegoldásoknak. Mi lehet akkor hatékony eszköz?

Ha egy politikus valóban tenni akar a klímavédelemért, akkor javaslom az EU illetékes bizottságaiban való aktív részvételt. Ilyen a környezetvédelmi (ENVI) és az ipari bizottság (ITRE). Ki lehet dolgozni módosító indítványokat, jelentéseket, amik a klímavédelmet és az energiahatékonyságot támogatják. Én az elmúlt 15 évben néppárti tanácsadóként dolgoztam az EP-ben, ennek nagy részét pedig az ITRE bizottságban töltöttem, ahol a megújuló energiákkal és az energiahatékonysággal kapcsolatban végeztünk szakmai munkát.

Van ennek a munkának olyan eredménye, amit a magyar emberek is érzékelhetnek?

Az egyik legnagyobb sikerünknek érzem, hogy az elmúlt évben sikerült megmentenünk a rezsicsökkentést. Néppárti tanácsadóként vettem részt annak az energiaügyi jogszabálynak a vitájában, amely a rezsicsökkentés eltörlését is tartalmazta. Végül sikerült egy olyan végső szövegben megállapodnunk, amely révén megmenekülhetett ez az intézkedés, így nem emelkednek tovább az energiaárak Magyarországon sem.

A következő ciklusban, immár EP-képviselőként milyen szakmai célokat tűzött ki?

Égető a klímavédelem kérdése, az utolsó előtti pillanatban vagyunk, muszáj lépnünk. Azonban

a klímaváltozás elleni harcban nem szabad veszélybe sodorni az európai ipar versenyképességét.

Hiszen ha nincsenek meg a megfelelő források az uniós büdzsében a minél ambiciózusabb klímavédelmi törvények támogatásához, akkor a választópolgárok fogják megfizetni az energiaárak révén a klímavédelmi uniós intézkedéseket. Ezért az az első lépés, hogy az uniós költségvetésben minél több forrást rendelhessünk a klímavédelemre, amennyiben ez megvan, elérhető a 2050-es karbonsemlegességi célkitűzés. Fontos persze, hogy a többi ország is tegyen a klímavédelemért, hiszen amennyiben csak az EU tesz drasztikus lépéseket, elvándorol az uniós ipar, munkanélküliség jöhet, felmennek az árak.

A klímavédelem mellett a technikai fejlesztésekkel is foglalkozhat majd a bizottsági megbízatási révén…

Szívügyem a digitalizáció, és mivel a belső piaci bizottságban és az ITRE-ben is póttag vagyok, így lehetőségem lesz ezzel is foglalkozni. Óriási lehetőségeket látok a mesterséges intelligencia és a robotizáció kérdéskörében, az 5G hálózatok kiterjesztésében. Célunk az is, hogy egy EU-s program segítségével minél több helyre eljusson az ingyenes wifi. Hiszek abban, hogy azoknak az uniós jogszabályoknak van értelmük, amik ténylegesen pozitív hatást gyakorolnak az emberek mindennapi életére.

Összesen 97 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Sok ilyen hölgyet az EP-be.

Időnként visszaköszön a 'menjen a király kedves kunjaival' hozzáállás.

Érdekes párharcot nyitott meg a DK és a momentum azzal, hogy epp-s jelöltre adták a szavazatukat.
Hosszú távon kinek lesz igaza? OV-nek, vagy az ellenzéknek, hogy megelőlegezett a bizalmat VDL-nek? A tippem, hogy OV a nyerő. Frakciótársa, csak jobban ismeri.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés