Visszakapta Székelyföld a Békás-szorost

2019. június 14. 21:58

Évtizedes küzdelem után eldőlni látszik egy régóta húzódó határvita.

2019. június 14. 21:58

Tíz évnyi pereskedés után született kedvező ítélet Hargita megye javára – jelentette csütörtöki cikkében a Főtér.ro. Mint írják, a ploiești-i bíróság alapfokon hozott ítéletet (tehát még lehetnek további jogi fordulatok – a szerk.) a Hargita és Neamț megye közötti határvitában.

Borboly Csaba, Hargita megye tanácselnöke a Facebookon jelentett be a számukra kedvező ítéletet, melynek a tétje az volt, hogy melyik megyéhez tartozik a turisták körében népszerű Gyilkos-tó és a Békás-szoros. A döntés értelmében Hargita megye a 32-es kilométerkőig tart.

A Főtér minősítése szerint „nehéz küzdelem volt”, ugyanis több mint tíz bírói testületen ment át a per, amelyet tíz évvel ezelőtt, az akkori gyergyószentmiklósi polgármester kezdeményezett, és amelyet a Hargita megyei önkormányzat jogászcsapata vitt végig.

A bíróság csütörtökön érvénytelenítette a két megye közötti határt tévesen megállapító jegyzőkönyvet, amit sajnálatos módon Gyergyószentmiklós is aláírt annak idején.

Borboly Csaba bízik abban is, hogy az úzvölgyi katonatemetővel kapcsolatos határvita is előbb-utóbb rendeződni fog, de ehhez az kell, hogy a közösség minden tagja összefogjon, és tudatosan harcoljon.

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dzso
2019. június 15. 21:03
A Gyilkos tó hovatartozása nem is volt kérdés.
csehov
2019. június 15. 11:22
Apró engedményekkel altatnak, majd jövőre - trianon 100-éves évfordulóján - jól bekeményítenek.
h040183
2019. június 15. 10:44
"a ploiești-i bíróság alapfokon hozott ítéletet (tehát még lehetnek további jogi fordulatok" Van rá egy tíz ruppósom, hogy lesznek fordulatok :(
balbako_
2019. június 15. 04:49
A kis győzelem is győzelem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik