A kanyaró nem játék, oltást kapnak a New York-i ultraortodoxok is

2019. június 14. 17:57
Nagy vita előzte meg az állami döntést, de végül elfogadták a rendelkezést, amely az ultraortodox közösségben tomboló kanyarójárvány miatt hoztak.

A törvényjavaslatot csütörtökön fogadták el a demokrata többségű New York állami szenátusban. Az állami épület előtt körülbelül 100 ellentüntető tiltakozott – számolt be a Wall Street Journal-ra hivatkozva a Neokohn. A híradás szerint az állami szenátusban nagy vita kísérte a döntést: egyesek azért ellenezték a törvényt, mert szerintük az sérti a szabad vallásgyakorlást.

Mint a portál írja, a törvényjavaslat kötelezi az iskolák vezetését, hogy ha egy gyermek nem mutatja be oltási könyvét, akkor fel kell függeszteni. Az egyetlen kivétel az lesz, ha egy diákot egészségügyi okok miatt nem lehet beoltani. Január óta 1022 kanyarós esetet jelentettek be országszerte az Egyesült Államokban. A betegség visszatérésének oka az, hogy divatba jöttek az oltásellenes összeesküvés-elméletek.

New York államban az országos esetszámnak több mint felét, 588 kanyarós beteget jelentettek, ők pedig szinte kizárólag Brooklyn ultraortodox negyedében élnek. Ez azért történhetett meg, mert az Egyesült Államokban öt állam kivételével mindenhol megengedett a vallási közösségek számára, hogy ne oltsák be magukat.

A vallási kivételezés eddig azért nem jelentett  problémát, mert a nagymértékű beoltottság azt a kisebbséget is megvédte a betegségtől, amely nem volt beoltva. Amióta előretört az oltásellenesség, ez a kollektív immunitás megszűnt.

 

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés