A magyarok többsége szerint nemzeti kézben kell tartani az energiaszabályozást

2019. május 23. 11:57

Századvég Gazdaságkutató Zrt.
Századvég
Az emberek véleménye és Magyarország érdeke, hogy a kritikus infrastruktúra védelme nemzeti kézben maradjon.

„Az Európai Parlament márciusban elfogadta a »Tiszta energia minden európainak« címet viselő javaslatcsomagot. Az új jogszabály elfogadása felgyorsítaná az európai energiaunió létrejöttét. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. közvélemény-kutatása alapján azonban a magyar emberek inkább nemzeti hatáskörben tartanák az energiaellátást.

Az uniós döntéshozók elégedetlenek a tagországok villamosenergia-piacainak összekapcsolódási ütemével, ezért a következő évekre nagy mennyiségű határon átnyúló vezetékbővítési beruházást írnak elő. A csomag a nemzeti szintű szabályozói intézkedések alacsony teljesítményét tartja a liberalizáció és a piaci integráció fő akadályának példáulazért, mert a koordináció nélkül végzett állami beavatkozások a beruházók kedvét szeghetik. A jelenlegi uniós vezetés a megoldást – sok más területhez hasonlóan – a nemzeti szabályozói hatáskörök csökkentésében látja. Ezzel azonban olyan szereplők dönthetnek majd ellátásbiztonsági kérdésekben, akik nem rendelkeznek társadalmi felhatalmazással és így nem vállalnak felelősséget döntéseik következményeiért. Ha pedig a piacok ellenőrzési joga nemzeti kézből uniós kézbe kerül, azzal félő, hogy megerősödik a domináns országok és azok vállalatainak érdekérvényesítő képessége. A beavatkozás súlyosan és visszafordíthatatlanul csökkenti a nemzetek szuverenitását.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. közvélemény-kutatása rámutatott, hogy a témában véleménnyel rendelkező magyar felnőttek kétharmada (67 százaléka) nem ért egyet a szabályozói hatáskörök áthelyezésével.

Az adatokból egyértelműen kiderül, hogy a legtöbb válaszadó szerint a Magyar Állam és szervezetei képesek a legjobban garantálni a megfelelő szintű ellátásbiztonságot. A véleménnyel rendelkezők 80 százaléka szerint a szabályozás uniós hatáskörbe kerülése mellett közepes, vagy nagy kockázatot jelent az energiaimport növekedése és a külföldi tulajdonú vállalatok arányának emelkedése is az ellátásban.

A kutatás eredményei rámutatnak, hogy az emberek a Magyar Államtól várják el, hogy megfelelő szabályozással védje érdekeiket az energiapiacon, és biztosítsa számukra a folyamatos ellátást. A szabályozói hatáskörök nemzeti kézben tartásával az energiaimport és a külföldi tulajdonú vállalatok aránya elfogadható mederben tartható, ami támogatja a kormány patrióta gazdaságpolitikáját. A Tiszta energia minden európainak javaslatcsomag 2. oldal ígérete, hogy a fogyasztót helyezi a középpontba, ezzel szemben a csomag klasszikusan befektetői érdekeket szolgál, miközben a nemzeti érdekérvényesítő képességet csökkenti.

Az emberek véleménye és Magyarország érdeke, hogy a kritikus infrastruktúra védelme nemzeti kézben maradjon.”

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés