Orbán Viktor: Európának át kellene vennie az osztrák modellt, amelyben a jobbközép a jobboldallal működik együtt

2019. május 6. 8:51
Az illegális bevándorlásról kijelentette: az Európai Bizottság és néhány EU-tagállam kezelni akarják a migrációt, ellentétben a közép-európaiakkal, akik meg akarják állítani.

Európának át kellene vennie az osztrák modellt, amelyben a jobbközép a jobboldallal működik együtt – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kleine Zeitung című osztrák lapnak adott interjúban, amelyet a kormány.hu-n magyar fordításban is közzétettek.

A kormányfő szerint Budapestről nézve sikeresnek tűnik ez az együttműködés. Stabilitás van, látszanak a gazdasági célok, az adócsökkentés, és úgy tűnik, hogy Ausztriában jó dolgok történnek – húzta alá Orbán Viktor, aki hétfőn fogadja az Osztrák Szabadságpártot (FPÖ) vezető Heinz-Christian Strache alkancellárt.

A miniszterelnök a szabadságpárti alkancellárról szólva kijelentette, hogy kitűnik a „dekadens” európai politikai mezőnyből. Ez a dekadencia abban nyilvánul meg, hogy az elit nem hisz a politikai cselekvés erejében, és „egyszerűen tovább akarnak tekerni, mint eddig, és ellenállnak, ha jön valami új” – tette hozzá.

Az európai elit nem hiszen a vezető erejében

Az európai eliteknek az a problémája, hogy nem hisznek a személy, a vezető személyiség erejében. Veszélyesnek tartják azokat a vezető személyiségeket, akik képesek lelkesíteni az embereket – mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök a Fidesz európai néppárti tagságát firtató kérdésre közölte, fennáll a kockázata a végleges szakításnak az európai kereszténydemokratákkal, de ez olyasmi, amit nem akarnak.

A kereszténydemokraták Európában, különösen Németországban, balra tolódnak. Ha ez így megy tovább, és folyamatosan a baloldallal, a szocialistákkal kötnek koalíciót, akkor kompromisszumokat kell vállalniuk, és elveszítik identitásukat, értékeiket. A kereszténydemokratáknak mégiscsak kereszténynek kell lenniük, és a család és a nemzeti identitás vonatkozásában is a keresztény felfogást kell képviselniük - közölte.

„Azokban az új pártokban, amelyek, ahogy önök mondják, a széleken erősödnek, nagy lehetőségeket látok. Ők ugyanis keresztény értékeket képviselnek, noha nem nevezik magukat kereszténydemokratának” – tette hozzá Orbán Viktor.

Prioritás a keresztény kultúra

Ezzel összefüggésben a miniszterelnök beszélt Marine Le Pennek, a francia jobboldali Nemzeti Összefogás vezetőjének politikájáról is.

Franciaország világi állam, ilyen Le Pen politikája is – mondta. Nem akarják, hogy előretörjön az iszlám. Prioritást látnak a keresztény kultúrában, védik a családot és a nemzetállamot. Én ezzel szimpatizálok, de a néppártban ez kritikát vált ki, mert az EPP balra szeretne menni. Ennek két következménye lesz: először is az identitás elvesztése, másodszor pedig az, hogy gazdaságilag egy olyan szocialista Európát építenek majd, ahol elvész a nemzetközi versenyképesség. (...) Adóemelések, túlszabályozás, bürokraták siserahada és az adósságok közösségivé tétele. Az osztrákok és a németek fogják ennek az árát megfizetni – figyelmeztetett Orbán Viktor.

A miniszterelnök beszélt az egész Európát átszövő liberális hálózatról, a civil szervezetekből, think tankekből, a médiából, baloldali értelmiségiekből, egyetemekből és politikusokból álló hálózatról. Elmondta: ha azok rászállnak egy politikusra, akkor nagyon megnehezítik az életét.

„A jobboldali politikusok egy része éppen ezért mindig ügyel arra, hogy ne váltsa ki ennek a hálózatnak az ellenszenvét. Az ilyen taktikázás miatt tűnt el az európai politikából az a képesség, hogy szívből beszéljenek” – vélekedett.

A család alapvető, melyet egy férfi és egy nő alkot

Orbán Viktor az illiberális demokráciát firtató kérdés kapcsán kifejtette: „Három dolog van, ami a liberálisoktól megkülönböztet. Az első az a meggyőződés, hogy a család alapvető. A család alapja pedig egy férfi, egy nő. És ezt védeni is kell. A liberálisok azt mondják, hogy nem. A család számukra egy hol ilyen, hol olyan társasjáték.”

Második: a kultúrában azt mondjuk, hogy ugyan minden ország kulturális élete sokszínű, mindenütt van azonban egy vezető kulturális hagyomány. Erre van egy német szó: Leitkultur. Magyarországon ez a keresztény kultúra. A többi kultúrát tiszteljük. De a sajátunknak számunkra kiemelkedő szerepe van, és a mi felelősségünk, hogy ezt megőrizzük. „És a harmadik dolog, ami fontos: a liberális demokraták a bevándorlás mellett vannak. Mi, illiberálisok a bevándorlás ellen vagyunk. Az illiberálisokat kereszténydemokratának is lehetne nevezni” – mondta.

Az Európa jövőjével kapcsolatos kérdésre a kormányfő arra hívta fel a figyelmet: ha most nem vigyázunk, akkor elválhat egymástól Nyugat- és Közép-Európa sorsa a migráció következményei miatt, hiszen azok a gyerekek – keresztények vagy muzulmánok –, akik most jönnek a világra, 18 év múlva felnőttek lesznek, és a nyugatiak akkorra már nem olyanok lesznek, mint mi. Ezek nem egyszerűen politikai, hanem civilizációs különbségek lesznek – állapította meg a miniszterelnök, aki szerint így nagyon nehéz lesz Európát egyben tartani.

Közép-Európa nem kezelni, hanem megoldani akarja a migrációt

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy az EU a legnagyobb támogatottságot élvezi Magyarországon, aminek szerinte nem gazdasági, hanem lelki természetű okai vannak.

„Amikor beléptünk az Európai Unióba, mindenki azt gondolta, hogy ismét otthon vagyunk, a családban. Magyarországon ez nagyon erős lelki elköteleződés. (...) A magyarok gyógyíthatatlanul Európa-pártiak” – mondta. Hozzátette: a magyarok ugyanakkor különbséget tesznek Európa és a brüsszeli eurokraták között, és nem kedvelik az EU-t vezető politikusokat, mert úgy érzik, Brüsszel nem adja meg a tiszteletet a nemzetállamoknak; látják, hogy a brüsszeli migrációs politika elpusztítja azt az Európát, amelybe beleszerettek.

Az illegális bevándorlásról kijelentette: az Európai Bizottság és néhány EU-tagállam, a franciák, a németek, a skandinávok, a Benelux-államok kezelni akarják a migrációt, ellentétben a közép-európaiakkal, akik meg akarják állítani. A mi kérdésünk nem az együttélés, hanem, hogy hogyan akadályozzuk meg azt, hogy ez a kérdés egyáltalán kérdéssé váljon – jelentette ki Orbán Viktor.

(MTI)

Összesen 166 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mégis a lefasisztázottakkal alakított kormányt:-))))
Természetesen nem fasiszták, ma mi sem leszünk azok:-)))

A nemzetközi ballib média összemossa a jobboldalt a szélsőjobbal.
A jobbik olyannyira szélsőjobb, hogy még Le Pen frakciójában sem vették be őket.

Csak be kell írni az újság nevet;:-))))))

Te nem szoktál visszatekinteni a múltba? Ilyen összetételű kormánykoalícióval 2000-ben még ki akarták közösíteni Ausztriát. Ma ez már nem megy, igaz, Kurzot rövid pórázon tartják. Jellemző, hogy a jobboldaliakat mindig a kilépés szándékával vádolják, miközben ők az EU átalakítását akarják.

Erről persze beszélni sem szabad, ezeket a hangokat ugyanúgy el akarják fojtani, mint a korábbi szovjet birodalomban a revizionista ideológiai elhajlók hangját. Emlékszel, nem ismerős a hozzáállás? Akkor még hadseregek vonultak be Csehszlovákiába, ma gazdasági ellehetetlenítéssel fenyegetik azokat, akik megfellebezhetetlen mondott tabukat döntögetnének. A módszereken kívül mi a különbség?

Honnan tudod, hogy más országokban mi folyik a gazdaságban? Abból nem vonhatsz le következtetéseket, hogy nálunk a vesztesek ország-világ elé viszik a bánatukat, nemzetközi téren akarják megoldani a belügyeket, miközben más országokban ez nem szokás.

Játék a szavakkal. A diktatúra, mint fogalom, mint jelenség ellen nyilván csak úgy lehet harcolni, ha a diktatúra művelői ellen harcolnak.

és akkor ez most mit jelent?
a dk-val akar orbán együtt kormányozni? vagy ki lenne magyarországon az a jobbközép párt?

Látod, te is úgy kezeled a kérdést, mint ahogyan az egykori szovjetellenes, ideológiai revizionistákat kezelték. Nincs vita, csak vádaskodás van. És még ti tiltakoztok, ha valaki déja vu érzés alapján összehasonlít.

Jaj, ne! Elolvastad, amit a gazdasági ellehetetlenítésről írtam? Ma ez lenne a fegyver, hadsereg helyett pedig a Majdan típusú demokrácia export. De nem a módszer a lényeg, hanem az alapkérdés. Az egyre inkább látható birodalmi átalakításra irányuló törekvések. Ezeket az egykori birodalomban megalapozott Apró klán az EP-be igyekezve nyíltan hirdeti.

A Krímet pedig ne keverd ide. Ha Ukrajna az EU-val, a NATO-val kacérkodik, akkor nyilvánvaló, hogy az oroszok nem adják fel tengeri támaszpontjukat. Most, rövid távon, biztos nem. Ezt a lépést könnyű volt kiprovokálni.

Van is eredménye, az egyik kutató cég az EP választásra 6%-ra mérte, amit nem akarnak elhinni:-))))

Ne keverd össze a BMW-t az EU-val, mert egyelőre a BMW és társai tartják el az EU-t, vagy Németországot, és nem fordítva. Talán nem tévedek nagyot, ha azt mondom, nem parancsolnak a BMW-nek. Az fenyegetésként emlegetett pénz elvonások, szerződéses pénzek elvonása, mi mást jelentene, mint gazdasági fenyegetést? Úgy tűnik, talán a gazdaságpolitikát is azért érik támadások, mert arra irányulnak, hogy adott esetben ne nagyon érezzük meg ezeknek a pénzeknek a hiányát.

Erdogan nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a NATO körbe zárhassa Oroszországot. Ez a lényeg, mellette persze jó ütőkártya a migránsok visszatartása is.

A kérdés az volt, hogy origos-e?

A liberálisok, szocialisták, centristák még mindig ott tartanak ahol tartottak 2015-ben. Erre jó példa a NOL írása 2015-ből.

Szélsőjobbos internacionálé
http://nol.hu/velemeny/szelsoj..

Szerintem a liberális demokráciát vallók nem középen helyezkednek el és sok hasonlóság van a kádári népi demokráciához. Az ő felfogásukban ők az übermenschek.

Orbán szívósan építi a Néppárttal szembeni esetleg szükséges alternatív politikai szövetséget. A tét világos: az iszlám civilizáció térnyerése miatt széteső Európa, vagy egy civilizatórikusan koherens Európa.

Inkább te vagy műkedvetlen...

Pók Katalin: Mit jelent a keresztény kultúra védelme?

Valamiért vagy valami ellen határozza meg az Alaptörvény a keresztény kultúra védelmét? Mit értünk egyáltalán keresztény kultúrán? Mit jelent a védelem a gyakorlatban? Máté-Tóth András vallástudós arra hívta fel a figyelmet, hogy régen azt is jelentette a keresztény jelző, hogy „nem zsidó”, ma viszont nem szűkíthetjük le a kérdést a „nem muszlim” meghatározásra. Mindezzel egyetértve azt mondhatjuk, hogy a kérdés megválaszolásában a valamiért éppúgy érvényes, mint a valami ellen. A valami ellen kettős meghatározást kíván, mert főként a neoliberális kultúra ellen és csak részben a terjedő idegen vallási kultúrákkal szemben fogalmazhatók meg a keresztény kultúra tartalmi kérdései. Ideológiák, hitbéli közösségek és kultúrák harcolnak egymással ma.
http://polgarportal.hu/pok-kat..

Itt pedig egy másik vélemény, melyet egyesek felhasználva másként láttatják a történetet

Létezik-e keresztény kultúra?

Sok szó esik mostanában a keresztény kultúráról: keresztény országok, nem keresztény országok; keresztény Európa. Pedig nincs olyan, hogy keresztény Európa. Nincs olyan, hogy keresztény kultúra, nincs keresztény nemzet. A Biblia szerint nincs. Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy keresztény nézőpontból ne lenne fontos a kultúra, vagy a nemzet. Jézus – az abszolút mérce, ha keresztény nézőpontból akarunk vizsgálódni – maga is tiszteletben tartja a kultúrát, azon nemzet szokásait, amibe beleszületett. Ezek akkor elsősorban az ószövetségi törvényeket jelentették.
https://kotoszo.blog.hu/2016/0..

Szerintem Balczó:-)
Saját maguktól négy helyet várnak:-)))))
Én nem, elég lesz egy, ugyan az az egy meg csalódás.

"Meglátjuk, "

A vak is ezt mondta és soha sem látta meg.

Folytatva a logikádat; a szövetséget érdekszövetségnek képzeled el, függetlenül a tényszerűen vallott ideológiától. Másként fogalmazva; az ördöggel is szövetséget kötnél, ha az a céljaidat szolgálja.

Tény, hogy az EPP balra tolódott és Weber vezetésével - elnöki pozíció megszerzése érdekében - még erőteljesebben balra tolódik. Valószínűsíthető, hogy partnerként, ha úgy tetszik szövetségesként a szocialisták elégségesek lesznek. Szükség lesz még egy harmadik pártszövetségre is. Sőt a negyedik sem zárható ki. Ennek figyelembevételével értelmetlen próbálkozás az EPP-ben maradni, és belülről reformálni, változtatni rajta.
Amennyiben mindez megtörténik öt év múlva a mostani ciklusban lévő nagy pártszövetségek törpék lesznek és helyükre mások fognak kerülni.
Ettől függetlenül még az sem biztos, hogy ugyanazon pártok fogják alkotni az EPP-t, a pártszövetségeket a választások után. Lesznek olyan pártok amelyek be sem jutnak az EP-be, vagy minimális 1-2 fővel.

Válaszok:
Berecskereki | 2019. május 6. 11:56

Javítva a mondat.
Valószínűsíthető, hogy partnerként, ha úgy tetszik szövetségesként a szocialisták nem lesznek elégségesek.

De igen, annyiban a Néppárttal szemben, hogy ha elkerülhetetlen a szakítás velük, ne légüres térben, szövetséges nélkül kelljen politizálnia. Okosan kormányzati pozícióban levőkkel tárgyal, Le Pennel pl. nem. Ráadásul, Olaszország kvázi-nagyhatalmi partner lehet a migráció elhárításában.

Merkel, , Timmermans lassan elkezdhet csomagolni.

Szerinted a politika tartja el a gazdaságot? A BMW van kiszolgáltatva az EU-nak? A BMW előbb létezett, mint ez a tákolmány, a BMW és társai adták az alapot ahhoz, hogy létre jöhessen.

Az egykor Kohl által fémjelzett EPP-t a beépített, de nem oda való balliberális pártocskák elvitték balra, hogy aztán ezt a pozíciót nevezhessék középnek. Ráadásul a balosok ezzel felvállalják, legitimálják a maguk szélsőségeit, radikálisait is, miközben a jobboldalnak tiltanák, hogy az szintén felvállalja a maga radikálisait. Ehhez találták fel a második vonalból Webert, aki érdekes módon csak balra igazodna.

Igen, ezt a folyamatot Merkel indította el. Ez akkor érdekes igazán, ha figyelembe vesszük a neki valamiért soha fel nem rótt NDK-s múltját.

Orbán két legyet üt egycsapásra: hajszálpontos elemzésekkel rávilágít a Néppárt balos liberalizálódásának gyökereire, s így igazolja , szervezi egy új migráció-ellenes szövetség kereteit.

Ha úgy nézzük, hogy a balra tolódó Néppárt továbbra is jobbközépnek képzeli magát akkor igazad lehet. De a helyzet az, hogy ha a jobbközép bevallottan felcsap kizárólagosan baloldali szövetségesnek, akkor már nem lehet őket jobbközépnek nevezni.

Ez a balliberálisok trükkje: bármi legyen ők a "függetlenek", ők a "mérsékelt közép". Jobboldalon is, baloldalon is. A problémájuk az, hogy Orbán ezt nyilvánvalóvá tette, mert rámutatott a Néppárton belüli sumákolásra. Ilyen típusú sumákolás nullázta le nálunk az MDF-et, így jár majd a Néppárt is.

Úgy érted, a Fidesznek a Jobbikkal együtt kellett volna zsidózni, cigányozni?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés