A Néppárt megijedt, hogy elveszítheti a Fideszt – Gulyás Gergely a Mandinernek

2019. március 20. 22:26

„A Néppárt sem a kizárásról, sem a felfüggesztésről nem döntött” – mondja Gulyás Gergely a Mandiner Fidesz-felfüggesztést firtató kérdésére. A Miniszterelnökséget vezető miniszter lapunknak elárulta: az EPP belső vitájában a közép-európai országok kivétel nélkül a Fidesz mellett álltak, ahogy a franciák, az olaszok és a Lengyel Parasztpárt is. A németek kompromisszumra törekedtek, és a végeredményhez a CDU új elnökének támogatása is kellett. Gulyás szerint az a legfontosabb, hogy a Néppárt visszarángatható legyen a konzervatív-kereszténydemokrata irányba. Interjúnk.

2019. március 20. 22:26
Kereki Gergő
Kereki Gergő

Most akkor történt felfüggesztés vagy sem?

A Néppárt sem a kizárásról, sem a felfüggesztésről nem döntött. Tudomásul vették, hogy mi ugyanúgy, ahogyan 2000-ben az Osztrák Néppárt,

a három bölcs jelentéséig nem képviseltetjük magunkat a Néppárt párttestületeiben.

Ez a mi döntésünk volt, amit ők tudomásul vettek.

A mai nap után meddig marad a Fidesz a Néppártban?

Egyelőre a választásokig látunk. Az a legfontosabb, hogy Európában és Magyarországon is olyan többség jöjjön létre, amely a kereszténydemokrácia hagyományos értékeinek megőrzését fontosnak tartja, és amely egyértelműen elutasítja a bevándorlást. A vitának is ez volt a lényege. Minden olyan párt, aki bennünket megtámadott, korábban a bevándorlók kvóta szerinti szétosztását is támogatta. Az látszik, hogy az Európai Néppárt maga is megijedt attól, hogy elveszítheti a Fideszt, ennek köszönhetően az elnökség eredeti javaslatát is lényegileg módosították, hiszen mi azt nem tudtuk volna elfogadni. 

Kik voltak a szövetségesei a Fidesznek a vitában? 

Sok szövetségesünk volt. A közép-európai országok kivétel nélkül mellettünk álltak, valamint a franciák, az olaszok és a Lengyel Parasztpárt is kiállt mellettünk. Mint Európában sokszor, most is a németek súlya volt a döntő, ők láthatóan, amikor a kilépésünk veszélye fenyegette a Néppártot, akkor mindent megtettek annak érdekében, hogy egy számukra is elfogadható kompromisszum szülessen. 

A skandinávok és a Benelux-államok pártjai, gondolom, nem nagyon marasztalták a Fideszt. 

Ahogy megszoktuk tőlük, ellenségesek voltak velünk szemben. Azt gondoljuk, hogy

ők nincsenek jó helyen egy önmagát kereszténydemokratának nevező pártcsaládban,

viszont mi mégsem szeretnénk őket kizáratni. 

A CDU azon kívül, hogy a kizárást el akarta kerülni, mennyire volt konstruktív? 

A CDU új elnökének támogatása nélkül ez a nekünk is megfelelő kompromisszum nem jöhetett volna létre. 

Hogyan fog együtt dolgozni a két bölcsek tanácsa? 

A magyar tanács az értékeléshez szükséges információkat át fogja adni a Néppártinak. A vizsgálat tényszerűen cáfolhatja az ellenünk felhozott vádakat. De ennél is fontosabb, hogy a Néppárt visszarángatható legyen a konzervatív-kereszténydemokrata irányba. Hosszú távú maradásunk ettől, és nem a bölcsektől függ.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 341 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DVID
2019. március 21. 11:47
VÁROM, HOGY A FIDESZ JÓL MEGSZOPASSA A BALLIBERNYÁKOKAT, VÁROM, HOGY A TAKTIKAI HÚZÁSBÓL MI JÓL JÖJJÜNK KI!!!!! - SAJNÁLOM, DE VÁLLALNÁM AZ ELLENZÉKI PÁRTOK MECHANIKAI SZÁMLÁLÓVAL TÖRTÉNŐ MEGOLDÁSÁT, MINT ÚN. BALOLDALI PROBLEMATIKÁK MEGOLDÁSÁNAK MENEDZSERE.
gaboca41
2019. március 21. 11:38
Az EPP hivatalos közleményében egy szó sincs arról, hogy a Fidesz önként függesztette fel tagságát..Az EPP hivatalos közleménye így szól: "Following a vote in the European People’s Party (EPP) Political Assembly, the membership of Hungarian party Fidesz has been suspended with immediate effect (190 in favour, 3 against) after a decision of the EPP Presidency together with Fidesz. The suspension entails that Fidesz will no longer be present at any party meeting, nor have speaking time, nor voting rights, nor the right to propose candidates for posts.", vagyis az Elnökségnek a Fidesszel együttes javaslatára döntöttek a felfüggesztésről. Szó sincs a Fidesz önkéntes javaslatáról, csupán egyetértett az Elnökséggel.
toef36
2019. március 21. 11:34
A "művelt" Nyugatnak nagyon nehéz lehet elviselni, hogy a magyaroknak legalább annyi eszük, szellemi erejük van, mint nekik... Úgy látszik, még mindig nem ismerik a magyarok Isteneit...
toef36
2019. március 21. 10:44
A ribiliót természetesen a Merkel-Macron-Juncker trió idézte elő, kontraként a BENELUX-okkal és a svédekkel... A kivezető út csak az lehet, ha ezek a "jófirmák" eltünnek a EU vezetésének formálásából. Persze, a magyar kormánynak is "türelmesebb" stílusra kellene kapcsolni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik