Erdoğan azzal fenyegeti az ausztrálokat és az új-zélandiakat, hogy koporsóban küldik őket haza Törökországból

2019. március 19. 20:17
Szoros lesz a török helyhatósági választás, Erdoğan a christchurchi terrortámadásról készült videóval kampányol.

A halálbüntetés visszaállítására szólította fel Új-Zélandot Recep Tayyip Erdoğan török elnök kedden egy kampánygyűlésen az észak-törökországi Eregli városában,  és fogadkozott: ha Új-Zéland kudarcot vall a christchurchi terrortámadás elkövetőjének megbüntetésében, Törökország megtalálja majd ennek módját.

Fenyegetés

A török államfő hangsúlyozta, hogy a 28 éves Brenton Tarrant 50 embert gyilkolt meg, és ezért Új-Zélandnak vissza kéne állítania a halálbüntetést, hogy így büntesse meg a merénylőt. Hozzátette: Törökország rosszul tette, hogy 15 éve eltörölte a halálbüntetést.

Az eseményen – az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint – a merényletről készült felvételből mutatott részleteket hallgatóságának, ezzel alátámasztva azt, hogy szerinte növekszik az iszlámellenes gyűlöletet és előítéletet.

Erdoğan felidézte a Gallipoli-félsziget ostromát az első világháborúban, bírálva Ausztráliát és Új-Zélandot azért, mert katonákat küldött oda az Antant erők oldalán.

Mit kerestetek  itt? Nekünk nem volt veletek bajunk, miért jöttetek el idáig? Egyetlen oka van ennek: mi muszlimok vagyunk, ők pedig keresztények” – jelentette ki.

Médiajelentések szerint fenyegető hangon  szólt azokhoz az ausztrálokhoz és új-zélandiakhoz, akik  az első világháborúban elesett katonáik emléknapja alkalmából Törökországba terveznek utazni. Úgy fogalmazott: ha békével mennek, remek, de ha nem, koporsókban küldik őket haza, mint ahogy azt tették felmenőikkel a Gallipoli-félsziget ostroma után.

Szoros lesz a választás

Erdoğan a március 31-i helyhatósági választások miatt van kampánykörúton, átlagosan napi két nyilvános beszédet tart, tartományról tartományra járja az országot, mivel államfői tisztsége mellett a hatalmon lévő iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) elnöke is.

A hétvége óta azonban már több kampánygyűlésen is lejátszották a gyilkosságokról készített felvételt a hallgatóságnak, illetve a Tarrant 74 oldalas „kiáltványából” idézgetett az elnök. A felvételt a török állami televíziókban is bemutatták.

Winston Peters új-zélandi külügyminiszter elítélte ezt a kampányfogást, leszögezvén, hogy a felvétel nem képviseli országát, és a felvétel bemutatása veszélybe sodorhat külföldön tartózkodó új-zélandiakat.

Megfigyelők szerint Erdoğan ismét a nacionalista és felekezeti alapú érzelmek feltüzelésével próbál szavazatokat szerezni pártjának, mivel előreláthatóan szoros lesz a verseny az ellenzéki tömörülésekkel. A gyengélkedő gazdaság miatt a török politikát 2002 óta domináló AKP az előrejelzések szerint akár több nagyvárost is elveszíthet, köztük a fővárost, Ankarát.

Erdoğan a választásokat „a túlélés kérdésének” minősítette, amit a kurd milíciák és az iszlamofóbia jelentette fenyegetésekkel indokolt.

Egy török biztonsági forrás közlése szerint a christchurchi merénylő, Brenton Tarrant két alkalommal is járt Törökországban: 2016 márciusában egy hetet, szeptemberben pedig egy hónapot töltött el ott.

(MTI)

Összesen 51 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Választási nagyotmondás. Breivik alapján sem lehet általánosítani.....

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés