Hiánypótló képzés

Tehetséges roma fiatalokat karol fel a Mathias Corvinus Collegium

2018. október 8. 16:56

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) újabb hiánypótló programmal bővíti oktatási portfólióját: októberben elindítja a roma fiatalokat megszólító képzéseit. A projekt keretében az MCC kiemelkedő képességű roma középiskolásoknak és egyetemistáknak biztosít készségfejlesztő kurzusokat és személyes mentorációt.

A Tombor András által alapított Mathias Corvinus Collegium idén több rendhagyó képzést is útjára indított. Lapunk is beszámolt a felső tagozatosok részére élménypedagógiai oktatást biztosító Fiatal Tehetség Program új, beregszászi központjáról, és tudósítottunk a Kárpátaljai Közéleti Vezetőképzőről is. Az MCC ezen túlmenően idén első alkalommal női közéleti vezetőképző programot is szervez, illetve egyetemi képzésével Erdélyben is jelen van. Hétfőtől pedig az Emberi Erőforrások Minisztériumával együttműködve megnyitotta legújabb, roma fiatalokat felkaroló tehetségprogramjának kapuit is.

A Roma Tehetség Program ingyenes képzése két szinten valósul meg: míg a középiskolás fiatalok esetében célja a továbbtanulás elősegítése, addig az egyetemistáknak külföldi ösztöndíj elérésében és a sikeres munkaerőpiaci elhelyezkedésben kíván segíteni. Az MCC közlése szerint a program mögött olyan szakemberek állnak, akiknek az életműve garanciát jelent a színvonalas képzésre. Ilyen többek között David Venter professzor, aki Nelson Mandela tanácsadójaként dolgozott, illetve Tanács János egyetemi kutató, a Neumann Egyetem docense.

A középiskolás és az egyetemista programrész egyaránt hétvégi képzési napokra, közösségépítő alkalmakra épül, illetve nyelvoktatást és személyre szabott mentorációt is kínál a résztvevőknek. Ahogy Lánczi Péter, a Collegium ügyvezetőigazgató-helyettese fogalmazott: „Az MCC több mint két évtizede karol fel és támogat tehetséges fiatalokat Kárpát-medence-szerte. Ezalatt az idő alatt számos sikeres életpályát volt szerencsénk közelről megfigyelni, végigkísérni vagy akár elindítani. Tapasztalatunk azt mutatja, hogy a sikeres pályaválasztási döntések meghozatalához szükséges a lehetőségek széleskörű ismerete, illetve a saját képességek minél jobb feltérképezése.”

A képzések során alkalmazott módszerekről megjegyezte: „A tudás- és tapasztalatszerzés különösen hatékony formáját jelentik a kortársak, néhány évvel idősebb diákok visszajelzései és élményei, a készségfejlesztés pedig segíti a diákokat saját határaik megismerésében. Azt látjuk, hogy ma a roma fiatalok nehezebben találnak olyan támogató közeget, ahonnan releváns információkhoz juthatnak, illetve nagyobb nehézséget jelent szükséges képességek fejlesztése. Az MCC Roma Tehetség Program ezen akadályok eredményes leküzdését hívatott elősegíteni.”

A képzésről bővebben itt lehet olvasni, jelentkezni pedig október 14-ig ezen a regisztrációs felületen lehet.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/136786

Ajánljuk még a témában