Külföldi pénzek, vitatható módszertan, politikai kapcsolatok – így működik a Korrupciókutató Központ

2018. október 2. 12:45

Írta: Kereki Gergő
Javarészt külföldi pénzből működve, politikaközeli munkatársakkal kutat orosz propaganda és korrupció után az MTA tudományos főmunkatársának korrupciókutató intézete. Tóth István Jánosék szakmainak és tudományosnak beállított tanulmányait nem győzi terjeszteni az ellenzéki média.

Korrupciót és „orosz propagandát” kutatnak idehaza, egy kutatásuk szerint Bangladesben és Zambiában is nagyobb az átláthatóság a közbeszerzések terén, mint Magyarországon, saját bevallásuk szerint pártoktól függetlenek és tudományos munkát végeznek – a Budapesti Korrupciókutató Központ hátterének néztünk utána.

„Igyekszünk távol maradni a hazai politikai diskurzustól: mi elsősorban kutatók vagyunk, nem politikusok, vagy politikai témákkal foglalkozó újságírók. De, hozzá kell tennem, hogy fontosnak tartjuk, hogy eredményeink minél több emberhez eljussanak Magyarországon” – ezt Tóth István János, a Budapesti Korrupciókutató Központ igazgatója nyilatkozta még 2015-ben. A Korrupciókutató Központ a saját – kizárólag angol nyelvű – honlapján is leszögezi: deklarált célja, hogy a pártoktól független, semleges, tudományos elemzésekkel vizsgálja a korrupciót és tájékoztassa erről a magyar közvéleményt. 

Rövid kutatómunka után azonban kiderül:

a javarészt külföldi pénzből működő központ nem független a pártoktól,

tudományosságot kölcsönöz az ellenzéki média írásainak, rendre az ellenzéki narratívát erősítő módon nyilvánul meg, kutatásainak módszertana minimum vitatható, szempontválasztása sokszor politikailag motivált.

A Budapesti Korrupciókutató Központot (Corruption Research Center Budapest, rövidítve: CRCB) 2013 novemberében alapították. A központ igazgatója már az alapítás óta Tóth István János. Tóth főbb kutatási területei a korrupció és a gazdasági intézmények közötti kapcsolatok, a rejtett gazdaság és az adócsalás problémaköre. Számos nemzetközi kutatási programban vett részt, amelyeket bevallása szerint

az Európai Bizottság, a Nyílt Társadalomért Alapítvány, a Francia Köztársaság Kormánya, az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége,

az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank és a Világbank támogatott. 

Tóth az igazgatóság mellett az Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontjának (MTA KRTK) tudományos főmunkatársa is, így szakmai hitelességet is kölcsönöz írásainak.

A CRCB finanszírozása

Miközben a magyar közbeszerzési hatóságon az átláthatóságot kéri számon a CRCB, honlapjukon pénzügyi beszámolónak nyoma sincs. A központ anyagi hátterére így csak önbevallás alapján tudunk következtetni. 

Tanulmányaik egy részét az Európai Unió szponzorálta, így például az uniós adófizetők pénzéből készült a magyar jogalkotás minőségét vizsgáló írásuk, de uniós alapok finanszírozták egy korrupciós tematikájú írásuk elkészítését is.

Az Európai Bizottság finanszírozta azt a korrupció mérési lehetőségeivel kapcsolatos kutatást is, amely az MTA lapjában, a Magyar Tudományban jelent meg.

Érdekesség, hogy miközben az Európai Bizottság finanszírozza tanulmányaik egy részét, aközben az EU egy másik szerve, az Európai Parlament hivatkozik a központ munkájára. Nem meglepő, de

a szeptember 12-én elfogadott Sargentini-jelentésben is feltűnik a CRCB,

a holland képviselő a CRCB egyik tanulmányára hivatkozik a jelentésben.

Egy másik, „haveri kapitalizmusról” szóló írásukat az Energiaklub egyik projektének keretében a Nyílt Társadalom Alapítvány finanszírozta. 

Politikai szál: Ungár Klára és a Momentum

Miközben a politikai függetlenségét hangsúlyozza a CRCB, a külföldi finanszírozáson túl érdemes megvizsgálni, kik vesznek részt a CRCB munkáinak elkészítésében. Tóthra az is jellemző, hogy politikához köthető munkatársakkal működik együtt.

A központ politikai irányultságát jól jelzi, hogy „A magyar közbeszerzések statisztikai elemzése” című tanulmányukban kizárólag a 2009 utáni közbeszerzéseket elemzik. Bár a CRCB a 2009 előtti, MSZP-SZDSZ-korszak legnagyobb visszhangot kiváltó korrupciós ügyeivel nem foglalkozik nyilvánosan, az éppen 2009-ig az SZDSZ-ben politizáló, egykori parlamenti képviselő Ungár Klárát nem hagyta az út szélén. A Gyurcsány-Bajnai-kormányzás ideje alatt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) általános főigazgató-helyettesi posztját betöltő

Ungár ugyan nem MTA-tag, valamint publikációs jegyzéke sem lelhető fel sehol, mégis rendszeres szakértője a CRCB írásainak.

A már megszűnt SZDSZ mellett más párt is köthető a CRCB munkáihoz.

Túry Márton, a Momentum volt kabinetfőnöke a magyar energiapiaci „korrupciót” elemezte.

Nem Túry az egyetlen kapocs a Momentumhoz a CRCB-nél. Az igazgató, Tóth István János fia, a külföldön tanuló Sztanka-Tóth Tamás írta a Momentum Mozgalom olimpiaellenes elemzését, amely a kampány szolgálatába állítva igyekezett bemutatni, hogy az olimpia a korrupció melegágya. A politikai szervezet politikai célt szolgáló tanulmányához Tóth István János, a CRCB igazgatója személyesen adta nevét „szakmai” lektorként.


A képen látható, hogy Tóth István János véleményezte a Momentum olimpiaellenes írását.

A Momentum volt kabinetfőnöke által szakértett tanulmányban hivatkoznak olyan táblázatra is, amelyet az Magyar Szocialista Párt szakértői készítettek. Lábjegyzetben meg is köszönik a jelenlegi MSZP-elnök Tóth Bertalan „szíves közlését.”

Ellenzéki médiával való kapcsolat

Információink szerint az intézet egyik munkatársának konkrét feladata volt, hogy az ellenzéki médiát adatokkal és információkkal lássa el a korrupciót illetően. 

Feltűnik az írásokban Szalai Bálint, az Index újságírója is. De a központ külön bloggal rendelkezik az Átlátszó.hu oldalon is. 

A G7 portálon jelennek meg annak a Hajdu Miklósnak az írásai, aki maga is részt vesz a CRCB munkájában, sőt cikkeiben hivatkozik is a CRCB kutatásaira.

Nem csak belföldön jelenik meg a CRCB munkája, a Facebook-oldalán gyűjti a külföldi megjelenéseket is. A nyugati lapok előszeretettel veszik át elemzéseiket.

Legfrissebb megjelenésük szeptember 15-én a Voxon: így halt meg a demokrácia Magyarországon. 

Hivatalos és nyilvános Facebook-oldalukon büszkén adtak hírt arról is, hogy a Sargentini-jelentés intézetük egyik elemzésére hivatkozva ítéli el Magyarországot.

Politikai témaválasztás

Megjegyzendő az is, hogy témaválasztása valahogy mindig illeszkedik az éppen aktuális ellenzéki kommunikációs narratívába. 

2014-ben és 2015-ben a szervezet kiemelten foglalkozott a paksi atomerőmű bővítésével, valamint annak „korrupciós kockázataival.” Az Energiaklub megbízásából Az atomerőmű-beruházások korrupciós kockázatai: mire számíthatunk Paks II esetében? címmel a CRCB kutatócsoportja készített tanulmányt, melynek elkészítésében az Index újságírója, Szalai Bálint is részt vett. A témában Tóth István János egyébként az Indexre is írt cikket, amelyben hivatkozik a saját intézetének munkájára is. 

2015-ben arról írtak, hogy a magyarországi menekültválságról, és a válságban a magyar kormány szerepéről milyen képet közvetített a nemzetközi sajtó.

Idén pedig az orosz propagandához hasonlították a Pesti Srácok, az Origo, a 888, valamint a Magyar Idők cikkeit azon az alapon, hogy „negatívan” írnak a migrációról, épp úgy, mint az oroszok.

A központ legfontosabb témája azonban nyilván a korrupció kérdésköre. Tóth István János sajtónyilatkozataiban kerüli a nyílt, konkrét korrupciós vádak megfogalmazását, rendre az ennél sokkal homályosabb, nehezebben megfogható, ámde sokat sejtető „korrupciós veszély” vagy „korrupciós kockázat” gumifogalmait használja.

Gyakran használ olyan, tudományosnak korlátozottan nevezhető fogalmakat, mint a „rabló állam” vagy a „haveri kapitalizmus”. 

Tudományos és szakmai problémák

Érdekesség, hogy miközben a központ terjedelmes elemzést készít arról, mennyire rosszul kereshetők a magyar közbeszerzési adatbázisok, saját oldalukon még egy keresés menüpont sem található.

Egyik írásukban például levezették, hogy Magyarországon átláthatatlanabb a közbeszerzési adatbázis, mint Bangladesben és Zambiában. Hogy miért pont ezt a két, fejlődő világbeli országot választották ki, arra nem térnek ki elemzésükben. Valószínűleg a módszertanhoz és az elvárt eredményhez ezen országok közbeszerzési hatóságainak honlapja illett leginkább. A cél egyértelmű volt: bebizonyítani, hogy még egy harmadik világbeli ország is átláthatóbb, mint Magyarország. Az ötven oldalas írás lényegi része képernyőfotókból (print screen) áll, és azt akarja lépésről lépésre bemutatni, hogy az általuk kiválasztott szempontok szerint mennyire nehéz a magyar közbeszerzések után a Közbeszerzési Hatóság honlapján kutakodni.

Az írás végkövetkeztetése már senkit sem lep meg: Zambia és Banglades is átláthatóbb, mint Magyarország.

A tanulmányban ugyan elismerik, hogy a magyar holnapon lehetőség van egyenként letölteni az ajánlati felhívásokat, így hozzáférni a szükséges adatokhoz, sőt, ha konkrét név vagy szám alapján keres rá valaki az adott közbeszerzésre, akkor még gyorsabban hozzáférhetők az adatok, de szerintük ennél egyszerűbb is lehetne a rendszer, így a magyar Közbeszerzési Hatóságnak egytől ötig terjedő skálán csupán egy pontot adtak, a zambiainak ötöt, bangladesinek pedig négyet. 

A tanulmánnyal kapcsolatban a Közbeszerzési Hatóság beperelte a CRCB-t.

A hatóság szerint a jelentés készítői nem megfelelően használták a honlap keresőjét, ami így szükségszerűen vezetett hamis, ám a kutatók által elérni kívánt célból a valóságtól teljesen eltérő eredményre. Rigó Csaba, a Közbeszerzési Hatóság elnöke arról is beszélt, hogy az Európai Bizottság belső piaci eredménytáblájában közzétett tavaly őszi adatai szerint százszázalékosan átláthatók a magyarországi közbeszerzési eljárások. Rigó szerint ezzel az eredménnyel uniós összehasonlításban is az élvonalba tartozunk, olyan országokat megelőzve, mint Dánia, Finnország, Hollandia vagy éppen Svédország.

Hogy írásaiknak exkluzivitást kölcsönözzenek, azokat tényszerűnek, megalapozottnak láttassák, igyekeznek szövegelemző algoritmusokat használni, valamint kapcsolati hálókat felrajzolni. Az Energiaklub számára készült tanulmányban például Orbán Viktor, Vlagyimir Putyin és kormányközeli üzletemberek kapcsolati hálóját rajzolták meg. A lábjegyzetben elárulják, náluk már az is szoros személyes kapcsolatnak számít, ha két szereplő szerepel közös fényképen.

Lásd az alábbi ábrát, ahol egyszerűen összekötik Orbánt és Putyint egy vonallal (például mert szerepeltek közös fotón). Ezt a módszert aztán elnevezik hálózatelemzésnek. Az olvasó pedig azt gondolja, hogy a tanulmányban egy rejtett hálózat tárult fel tudományos módszerekkel, ha eddig nem is hallott Lakatos Benjáminról, azt már tudja, hogy egy lépésen keresztül kapcsolódik Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz.


Ezt a kapcsolati hálót sikerült megrajzolnia a Korrupciókutató Központnak.

Amint látható, Tóthék tudatosan használnak jól csengő, médiaképes fogalmakat („rablóállam”, „haveri kapitalizmus”), konkrét korrupciós vádakat mellőzve sejtetnek korrupciót, vitatható módszertannal rajzolnak fel kapcsolati hálókat és elemeznek közbeszerzési adatbázisokat. Ráadásul Tóth István János mindezt az MTA KRTK KTI tudományos főmunkatársaként teszi, ezzel is szakmai hitelességet kölcsönözve írásainak.

Elemzéseikről az ellenzéki média, mint tudományos eredményről, kutatásról számol be, kész tényként közölve olyanokat, hogy:
– „a magyar Közbeszerzési Hatóság adatbázisa szinte használhatatlan. Az afrikai Zambiában pár kattintás, ami Magyarországon lehetetlen.”  (Zoom.hu)
– „Zambia és Banglades kenterbe verik Magyarországot” (Zoom.hu)
– „Van, amiben Zambia és Banglades is jobb Magyarországnál” (napi.hu
– „2-3 ezer milliárd forint tűnhetett el a magyar közbeszerzéseknél nyolc év alatt” (444)
– „a kormánysajtó bizonyítottan orosz propagandát terjeszt” (444)
– „Tudományosan levezették, hogy a MET üzlete korrupció lehetett” (444)

Összesen 136 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Akkor ezek szerint a Budapesti Korrupciókutató Központ korrupciós hálózata a világon a legnagyobb. Még Soros úrét is megelőzi? Ha felrajzolnánk elég lenne egy A/3-as ív ?

Tóth István János Budapesti Corvinus Egyetem?
Akkor minden érthető. A világban a 1000 egyetem és a magyar egyetemek között vajon hányadik helyen van a Corvinus? Netán az 500+ és a magyar egyetemek között az utolsó?

Évek óta egyre ócskább vinnyogásnak tűnik az egész korrupciózás. Persze én is bedőlök néha ennek, például mikor Hadházy tűnt fel a színen, mint fáradhatatlan korrupciószakértő (tényleg, egyébként hol lehet képesítést szerezni erre a szakterületre, és főleg hogyan? Van labormérés, meg gyakorlati órák?). Aztán amikor Hadházy is csak max. olyan korrupciókat tudott felkutatni, hogy Csányi meg Orbán egy állateledel-kereskedésbe járnak kutyakonzervet vásárolni, akkor megint csalódnom kellett.

Az sem lep meg, hogy a levitézlett SZDSZ-es holdudvar akar korrupciószakérteni, és ez megmagyarázza azt, hogy miközben azért szerintem egész jól elkaristolunk, aközben a korrupció állandóan, permanensen, folyton-folyvást az egekben van, Románia, Zambia és talán maga az MTA is előttünk jár már. Csak hát ez megint oda vezethet, hogy ha tényleg valami disznóság történik, már oda sem figyelünk. Ebből a szempontból ennek a bolsevik siserehadnak a tevékenysége kifejezetten káros, méghozzá a társadalom szemszögéből, nem a Fideszéből.

Tóth István János
Vállalat: MTA KTI, Korrupciókutató Központ Budapest
Beosztás: közgazdász

Tóth István János az MTA KRTK KTI tudományos főmunkatársa. A Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem pénzügy szakán végzett 1984-ben. Egyetemi doktori fokozatot szerzett 1989-ben, majd 1990-91-ben ösztöndíjasként a párizsi École des Hautes Études en Sciences Sociales (EHESS) hallgatója volt. Kandidátusi fokozatát szociológiából a Magyar Tudományos Akadémián szerezte 1998-ban. Az MKIK GVI igazgatója és a Korrupciókutató Központ Budapest (CRCB) társalapítója. Főbb kutatási területei a korrupció és a gazdasági intézmények közötti kapcsolatok, a rejtett gazdaság, és az adócsalás problémaköre. Tanulmányai jelentek meg hazai és nemzetközi közgazdasági és szociológiai folyóiratokban, valamint szerkesztett kötetekben. Számos nemzetközi kutatási programban vett részt, amelyeket az EU Bizottság, a Nyílt Társadalomért Alapítvány, a Francia Köztársaság Kormánya, az USAID, az EBRD, a Világbank és az ICEG támogatott. Jelenleg a kormányzati politikák adózási hatásai, az adócsalás ágens alapú modellezése, valamint a közbeszerzési eljárásokhoz kötődően a kartellek és a korrupciós kockázatok témákban folytat kutatásokat.
Forrás: https://www.portfolio.hu/rende..

Ha valaki talál olyan írását, amely 1994-1998 és 2002-2010 közötti időszakot elemzi kérem szíveskedjen megadni a linket. Én ilyent nem találtam. Előre is köszönöm az illető személy fáradozását.

egészen elképesztő.
de persze egy politikaközeli, újságírónak beállított embertől származik az írás, kormányközeli finanszírozással.

de most komolyan: döntsük már el, hogy az eu külföld vagy sem.
mert az nem megy, hogy az uniós finanszírozás külföld, de az angliában/németországban dolgozó magyarok nem migránsok.

te elolvastad a címet?
"Külföldi pénzek, vitatható módszertan, MTA-s kapcsolat, politikaközeli kutatók"

ebből süt a negatív előítélet.

akkor mondom is: a mandinert pl. a kormány pénzeli. az újságíróik pedig mind felmondtak amikor a kormány megvásárolta az újságot.

Linket kértem, nem szöveget.
Megismétlem 1994-1998 2002-2010 korrupció téma és link.

Hiánypótló írás.

Ugye ezt viccnek szántad?
Nem olvastam el mindegyiket, csak kettőt. Mindegyikben a 2009, vagy 2010 utáni helyzetről értekezik és csak néha említi meg a 2009 előtti időszakot, elsikálva a lényeget. Szóval köszönő viszonyban sincs a címben megadott időszakkal.

Ilyent én is olvastam az Indexen.
Ilyen példáúl egy riport, amely vele készült.

https://index.hu/gazdasag/magy..

Gondolom ezt nekem szántad.
Nem állítottam, hogy Á-tól Z-ig elolvastam. Erre nincs is szükség, mert a dátumokból és a nevekből ki lehet venni, hogy ténylegesen milyen időszakot ölel fel a tanulmány.
Ezen túl az írások döntően feltételezésekre, ellenőrizhetetlen hallomásokra épülnek. A tudományosságot pedig néhol egy két tudományos szó, mondat, szabály, megerőszakolt számítással próbálja igazolni. Ezek egyike sem elemzés, hanem egy szubjektív értekezés. Megközelítőleg olyan, mint az Index riportja. Ilyent a feljelentgetős "teológus" LMP is tud írni.

Ugy szep az orbanisztika, ha tudomanyos...
Sar gentini mar megirta az iteletet, most allitjak ossze az akademiai muhelyek a vadiratot.
A ballibek gyuloleteben bizhatunk, Europa segicccs!

A korrupció tényét csak jogerős bírósági ítéletekkel lehet bizonyítani. Számításokat én is tudok kreálni.
50 éve dolgoztam a gazdasági szférában. Kapcsolatban voltam cégekkel, minisztériumokkal, hatóságokkal. Külföldi és belföldi cégekkel egyaránt. Gyakorlatilag is ismerem a témát, bár én soha nem vettem benne részt. Már ami a korrupciót illeti. Ugyanakkor azt is tapasztaltam, hogy miképpen megy ez más államoknál, ahol lobbi tevékenységnek hívják, ahonnét nagyon sokat átvettünk. Ez úgy bonyolódik, hogy vannak alapítványok akiken keresztül a pénzek átvándorolnak és megfelelő célzattal a résztvevőknél kötnek ki. Nem véletlenül van a pártoknak is alapítványaik és az intézményeknek cégeknek.
Így ne gyere a beszerzési adatokkal, kikért statisztikákkal, tenderek adatainak elemzésével, mert mindezek többségükben szubjektívek és olyan messze vannak a tényektől, mint Makó Jeruzsálemtől.
Összegezve. Nem azt mondom, hogy nem létezik korrupció, de ennek nagyságát és változását nem lehet tényszerűen követni, összegében megállapítani, mert olyan szövevényes. Nem véletlen, hogy bírósági eljárás során olyan nehéz a felfedése, bizonyítása és csak igen kicsi százalékban hoznak jogerős határozatokat.
Tételes bizonyítás a jogerős bírósági határozatok.

A volt harmadrendu politikus ujra politikus akar lenni, ha harmadrendu is, de vezeto politikus.
Mert eddig is allamparti vezetok ultek allami posztokon, MSZP-SZDSZ idejen is.

Az internet és a wiki segít.

„Lakatos Benjamin pályafutását a MOL vállalatfelvásárlásokkal és fúziókkal foglalkozó (M&A) részlegén kezdte, ahol sikeresen vett részt különböző közép-európai energetikai tranzakciókban. A MOL Upstream akvizíció és divesztíció részlegének alelnökeként upstream befektetéseket (olaj- és gázmezők, valamint kutatási jogok) irányított a volt szovjet tagköztársaságokban, Észak-Afrikában és a Közel-Keleten.
Kulcsszerepet játszott a magyar földgázpiac liberalizációjában: részt vett a MOL gázüzletágának eladásában, az új földalatti gáztároló (MMBF Zrt.) létrehozásában és tagja volt a Nabucco földgázvezeték igazgatóságának.
Felismerve a változó EU-szabályozás által kínált lehetőségeket és piaci folyamatokat, az általa kialakított új üzleti stratégiára építve 2007-ben megalapította a MET-et. A cég profilja a földgáz-kereskedelem volt, majd 2013-ban az árampiac felé is nyitott. Vezetése alatt a MET-csoport svájci központú, integrált energiacéggé nőtte ki magát, melynek tevékenysége kiterjed a földgáz-, az áram- és a kőolajpiacra is, és leányvállalatai révén 15 országban van jelen, összesen 23 nemzetközi kereskedelmi csomóponton és 28 ország gázpiacán aktív.
Menedzsmentkivásárlással a MET-csoport többségi tulajdonosa lett 2018-ban.”

Kiadta el a MOL üzletágat? Mely kormány alatt privatizálták? Melyik kormány volt az amelyik visszavette az MOL részvények egy részét?

"A CRCB munkája, Legfrissebb megjelenésük szeptember 15-én a Voxon: így halt meg a demokrácia Magyarországon. "
Temetés, lesz, mikor, hol?
Vagy már el is temették?
Korrupció: egyidős az emberiséggel és a prostitúcióval.
Abszolúte nem Orbán-specifikus.
Viszont: ha Orbánt nem tudod legyőzni, zúzd szét a becsületét.
A faszi, a Tóth nevű rácsimpaszkodott a korrupció témájára, ami személyesen számára kitűnő választás.
Nem kell attól tartania, hogy munkanélkülivé válik, viszont jól megél belőle...
Hogy ezzel segít-e a magyar érdeknek?
Attól függ: ha ismeri és alkalmazza a több ismeretlenes egyenletek megoldási képletét, akkor igen.
Ha nem, akkor csak egy Soros-kollaboráns a sok közül.
ABSZURDUM OLYAN ORSZÁGBAN A KORRUPCIÓ NÖVEKEDÉSÉRŐL BESZÉLNI, AHOL TÖBB MINT 5 ÉVE, 60 HÓNAPJA TÖRETLENÜL NÖVEKSZIK A GDP, AZ ÁTLAGBÉR, MINDEZT HATALMAS, 8 ÉV ELŐTTI MÍNUSZOKBÓL INDULVA ÉRTE EL AZ AKTUÁLIS - ORBÁN-KORMÁNY.
AKI A VILÁGOS TÉNYEK ALAPJÁN NÖVEKVŐ KORRUPCIÓT MOND: NEM NORMÁLIS, VAGY FÉLREVEZET, ÉRDEKBŐL TESZI.

Én beszéltem Tóth István Jánossal a korrupciókutatásról meg szőrmentén az intézetéről is a közelmúltban.

Ő leginkább egy megszállottnak tűnik: ki tudja miféle trauma hatására teljesen rákattant a korrupció témára. Ez nála elvi ügy. Próbálja állandósult pénzhiány mellett fenntartani a kutatásait, mindenféle fiatalt - no meg idősebbet is - befűzni, hogy önkéntes alapon dolgozzon a számtalan projektötletei közül valamin. A minőséget így gyakran már nem tudja garantálni.

A cikkben ugyebár nincs benne, hogy megpróbálták elérni TIJ-t, hogy adjon választ a kérdéseikre. Nem vagyok benne biztos, hogy ezt megtették.
Az sincs benne, hogy már az MSZP-SZDSZ kormány alatt is korrupciókutató volt.

Válaszok:
Google | 2018. október 2. 16:02
OberEnnsinnen | 2018. október 2. 16:04

Hat arrol az aneszteziologusrol hallottal, aki a fideszeseket altatna el orokre, ugye, hogy nem?

Akkor most már előjöhetnél valami kézzel fogható korrupcióval:
Ki, hol, mikor, milyen módon lopott más - akár az állam, önkormányzat estébé - pénzét?
Ha ilyet nem tudsz, akkor viszont menj a p.csába.

Csak valahogyan nem az mszp-szdsz kormanyok alatt talalta meg a korrupciot. Akkor a fekeket es az ellensulyokat talalta meg. Egeszen veletlenul.

Válaszok:
gross | 2018. október 2. 16:19

Nem tudom, a Btk.-ban mely paragrafus vonatkozik a megszállottakra, filantrópokra, emberbarátokra, nővédőkre, naiv idealistákra estébé?
Ezek - "jóakaratukból" kifolyólag - több kárt okoznak az emberiségnek, mint a terroristák.
Ismerős ez a típus, előadja a rendíthetetlen igazságharcos (justice warrior) pózát, prostimédia, Lügenpresse háttérrel.
Azok ellen véletlenül sem leplez le semmit.

Ok neveztek ki?
Kitehettek volna demokratikusan?
Partkatonak ugye, hogy csak fideszesek lehetnek?

Hagyjuk ezt a Polt Péteres mantrát. Ez a balliberális politika és média szövege. Ha a javukra ítélnek akkor minden rendbe van, de ha ellenük, vagy nem kedvükre van az eljárás akkor előjön a Polt kártya.

A kádár-rendszerben három olyan ügyem volt amelyben magas rangú személyek voltak érintettek és az LB-nél kötött ki az ügy. Engem nem érintett csak gazdasági szakértőként képviseltem a felperest. Mindhárom ügyet megnyertem. Miért? Azért mert fehéren-feketén tudtam bizonyítani az állításomat és nem feltételezésre, hallomásra támaszkodtam. Voltam belső ellenőr és népi ellenőr is egy esetben. Mindig a jogszabályoknak és a tényeknek megfelelően írtam le a megállapításaimat. A népi ellenőrzésnél ezt nem vették jó néven ezért csak egy vizsgálatban vehettem részt az öt év alatt. Azt is tudom, hogy milyen nehéz egy visszaélést bizonyítani. Néha csak a szerencse segít, vagy az érintett hibázik. Ilyen is volt.
Ennyit a Polt kártyáról.

Mi alapján mondod, hogy ott nem találta meg a korrupciót?

Válaszok:
Berecskereki | 2018. október 2. 16:27
OberEnnsinnen | 2018. október 2. 16:40

"Csurka kiismerte őket, amikor együtt kártyázott velük az Astoriában."

Na ja!
Azok a régi szép idők, amikor újságírók, ügyvédek, bírók, nyomozók, politikusok együtt kártyáztak és borozgattak, vagy pálinkáztak! Többet lehet tanulni ilyen esteken, éjszakákon közgazdaságtanból, jogból, mint az egyetemen.

"Én alapítottam egy Bolsevizmus Research Center Budapest kutatóközpontot.
A kikért adatok alapján a bolsevizmushoz legjobban kötődő párt a Momentum, majd a Jobbik követi szorosan a háta megett."

Hol vannak a balgák? ;-)

Hofi mondta meg a valót a korrupcióról, nyugodjon békében.

"A korrupció az, amiből kihagynak"

"Mi alapján mondod, hogy ott nem találta meg a korrupciót?"

Megtalálta? Hol? Kinél? Mikor? Bírósági jogerős ítélet is volt?

Egy másik pihenésképpen
https://www.youtube.com/watch?..

Válaszok:
Berecskereki | 2018. október 2. 16:46

Pl., amikor eladtak sok mindent, egészen pontosan az egész országvagyont, a nép, a mindenható magyar nép számára soha nem látható pénzekért, - -A RENDSZERVÁLTÁS BIZONYÍTOTTAN NAGYOBB KÁRT OKOZOTT, MINT A VILÁGHÁBORÚ (Felelősök, Tóthok?), - ...
többek közt a Dunakeszi Járműjavítót.
Az egész megoldás egy: NUKLEÁRIS KORRUPCIÓ VOLT, EXTRÉM VESZTESÉGGEL A MAGYARSÁG SZÁMÁRA!!!
Most, "A Dunakeszi Járműjavító részvényei­nek 64,9 százalékát 2014-ben vásárolta vissza az állam 6,9 millió euróért a korábbi tulajdonos Bombardier-től."
No, így működik Orbán rendszerében a korrupció:
"2018. OKTÓBER 2. KEDD 06:18
DUNAKESZIRŐL INDULNAK AFRIKÁBA A VASÚTI KOCSIK
EGYMILLIÁRD EURÓ ÉRTÉKBEN 1300 VAGONT GYÁRTUNK EGYIPTOMNAK"

Válaszok:
Berecskereki | 2018. október 2. 16:51

Nocsak! Lobbizás vagy korrupció?

Hűtlen kezelésben bűnösek a szegedi városvezetők - Börtönbüntetésre ítélték Botka László embereit

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Mózes Ervin címzetes főjegyzőt, Solymos László alpolgármestert, Botka László helyettesét és Kalmár Gábor polgármesteri kabinetfőnököt a Gyulai Járásbíróság kedden.
http://www.delmagyar.hu/szeged..

Ezt vajon mikor elemzi ki a Korrupciókutató Központ?

Válaszok:
Berecskereki | 2018. október 2. 18:49

A Korrupciókutató Központ elemzései között nem találom a 4-es Metró, a SZEVIÉP és a Szegedi VIP ügyet.
Valaki tudja, hogy melyik elemzésük foglalkozik vele?

kÖSZÖNÖM A KIMERÍTŐ LÉNYEGRE TÖRÉST.
De, hogy valamit én is adjak:
Az egész globális pénzügyi-gazdasági rendszer úgy lett felépítve, hogy 100%-ban tisztességes, becsületes szereplő ott ne lehessen.
Miért?
Mert a bűnöző érdeke, hogy mindenki társa legyen, aki a pályára lép.
Természetesen az egész globális multi-kulti rendszer a nagyok, a legnagyobbak érdekei alapján működik, akik így bármikor fülön csíphetnek, bíróságra vihetnek - média, ügyészség, bíróság az ő kottájukból játszik - bárkit, aki számukra nem szimpi...
Ha idáig eljutottál, felteheted magadnak a kérdést:
kit kellene ügyészségi-bírósági-elítélési láncolattal kivonni a forgalomból?
A Goldman Sachs-okat, és a rájuk épült rót csildi internacionalista maffiát, akik jövedelmüket mások korrumpálásával, megsarcolásával, szuper kamatos kamatokkal szerzik, vagy Orbán Magyarországát, aki 8 év alatt cca mínusz7-ről átváltotta Magyarországot a +4-5-ös szintre, a +- kétszer 10-es skálán.

nem kell revideálni, mert szándékosan fogalmazták így. a cím rengeteget számít, mert sokkal többen olvassák, mint a cikket.

láttam, hogy a cikkben nem értelmezik ennyire negatívan az mta-t, de ettől még az akadémia elleni hangulatkeltés megvan.
pl. a cikk úgy állítja be, mintha áltudósokkal lenne tele az mta.

:DDD

Aszongya a Korrupciókutató Központ; az a korrupció amiből mi nem részesülünk. ;-)
Amiből meg részesülünk az csak lobbi és nem korrupció.

Börtönbüntetésre ítélték Botka László embereit

Ha így haladnak a szegediek nemcsak börtön foci csapatuk lesz, hanem kézi-csapat is. Botka lesz az edző Újhelyi meg a segéd. ;-)

Válaszok:
Berecskereki | 2018. október 2. 18:52
bispora | 2018. október 2. 20:41

Lassan annyi korrupciókutató lesz, mint 1945 után partizán. ;-)

A korrupciókutatás lassan olyan mint a drog elleni küzdelem. A drog is jó seft, meg az elleni küzdelem. Is.

A korrupciókutatás stb. helyett egyetlen jól bevált módszer van: tettenérés, bizonyíték, lehallgatás, videó, vádemelés. A többi vízgereblyézés.

Ungár Klára nem MTA tag. Még szép. Van/volt ott elég léhűtő.

Válaszok:
Berecskereki | 2018. október 2. 20:34

Van-é nagyobb korrupció, mint hogy George Soros milliárdokért vesz meg választott, meg nem választott döntéshozókat, képviselőket, ügynököket, sajtómunkásokat, csak, hogy neki jól ketyegjen a seft?

tényekkel is lehet hangulatot kelteni.
a "vitatható módszertan" meg pl. nem tény, hanem vélemény. a "politikaközeli kutatók" sem igazán nevezhető ténynek.

"Hol s mikor mondták?"
:-)
A népmesében amikor elemezték.

Hát talán nem kellene lopnia a Fideszes potentáltaknak és akkor nem kellene mosakodni.
Mert Mészáros Lőrincre egészen egyszerűen morállal, erkölccsel rendelkező átlagember csak köpni tud.

Ungár Klára az egészségügyi reform kapcsán lett a OEP-nél főigazgató. Micsoda reform volt! Az egészségügy azóta se tér észhez. ;-)

Válaszok:
Berecskereki | 2018. október 2. 20:40

Remek válasz a Fidesz ordító korrupciójára. De tudod mit, ellenzéki korrupciótól hangos a fidesz sajtó- még olyan faszságokat is lehoztak, hogy de Gyurcsány mennyit repült regnálása alatt: 100 milliót- Mészárosnak egy heti átlagos zabrálás...

Válaszok:
Berecskereki | 2018. október 2. 20:44

Sokrétű hölgy.

Ungár Klára 1994-től 1996-ig az Első Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója, 2002-től 2003-ig az ÁPV Rt. felügyelőbizottságának tagja volt, 2002-2003-ban a Nemzeti Autópálya (NA) Rt. igazgatóságának tagja, a Kopint-Datorg tudományos munkatársa.
2007. november 26-tól 2009. augusztusig volt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) általános főigazgató-helyettese.

Ugye azt tudod, hogy a szegedi buli, az kb két hetes Mészáros Lőrinc egyenérték. A fidesz korrupcióját csak nagyon elvakult ember mentegetheti.

Válaszok:
Berecskereki | 2018. október 2. 20:49

Hát nehéz lehet az életed. Te nem veszed észre magad körül az információt, így véleményt sem tudsz formálni eseményekről.
Mészáros Lőrinc- kályhának, hogy el tudj indulni...

Zsóti mit lopott Mészáros? Ellopta a Szeplőshegyi villát a zsidó tulajtól?

Válaszok:
bispora | 2018. október 2. 20:47

Khm, te mint dörzsölt gazdasági szakember ne tudnád? Az ő képességeivel a százmilliárdot meghaladó portfólió pár év alatt a csoda kategóriája lenne- ha lennének csodák.

Válaszok:
Berecskereki | 2018. október 2. 20:54

Hol írtam Mészáros Lőrincről? Sehol.

Az első fokú Gyulai Járásbíróság nem két hete döntött hanem ma.
Zsolti a vezéred ma nagyon lefoglalt és nem tudtad elolvasni a sajtót? Bevitted már neki az isiász elleni itókát és elengedett?

Válaszok:
bispora | 2018. október 2. 20:51

Nem ismersz, vagdalkozol. A Fidesz meritokrata demográfiai programjának őszinte híve vagyok, mélységesen egyetértek és becsülöm a migráció kapcsán Orbán személyes kiállását és bátorságát. De attól még korruptabb a fidesz csapat, mint a szocik voltak előttük.

Válaszok:
Berecskereki | 2018. október 2. 21:10

Mészáros Lőrincről én írtam- látom azért neked s megfeküdte a gyomrodat.

Ha nekem száz milliárdom lenne, három év múlva csalás nélkül én lennék Magyarország leggazdagabb embere, ha egészségben megérném.
Tudod Zsoti akinek a szakdolgozatát a filoxéra elpusztítja az sokat nem érhet. Jut eszembe! Még keresed?

Válaszok:
bispora | 2018. október 2. 20:57

Nézd Becskereki, ugyan az a pártpreferenciánk, világnézetünk, de engem zavar a korrupció- ennyi.

Válaszok:
Berecskereki | 2018. október 2. 21:02

Jól van no. Ironizáltam. Én sem viselem el a korrupciót és soha nem vettem benne részt, pedig lett volna rá alkalmam és akkor ma a tíz leggazdagabb személy között lehetnék. De csak azzal a korrupcióval foglalkozom amit bizonyítani is tudok.

"De attól még korruptabb a fidesz csapat, mint a szocik voltak előttük."

Ebben azért ne legyél biztos. Nem a Fidesz kormányok alatt tűnt el az állami, a szövetkezeti vagyon és a 100 leggazdagabb között a Fidesz slepp a kisebb.

Szóval csínján ezzel a minősítéssel. A Mészáros vagyonáról pedig csak annyit; amit a média kimutatott forgalmi értéken az nem biztos, hogy a valóságban annyit is ér és azt sem tudják, hogy mennyi hosszú lejáratú adósság terheli. Nagyon sokszor összekeverik az árbevételt az adózott nyereséggel.

:DDD
Menjél orvoshoz, mert nagyon beteg vagy.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés