Ukrán nacionalisták tüntettek Magyarország beregszászi konzulátusánál

2018. szeptember 24. 13:53
Mintegy másfél tucat ukrán nacionalista tüntetett hétfő délelőtt Magyarország beregszászi konzulátusa előtt, követelve az összes magyar konzul kiutasítását és a konzulátus működésének beszüntetését.

Mintegy másfél tucat ukrán nacionalista tüntetett hétfő délelőtt Magyarország beregszászi konzulátusa előtt, követelve az összes magyar konzul kiutasítását és a konzulátus működésének beszüntetését, mert szerintük a képviselet „az ukránellenes politika eszközévé vált".

A nacionalista helyi fiatalok tüntetését vezető Vaszil Vovkunovics, a szélsőséges Szvoboda (Szabadság) Párt beregszászi szervezetének vezetője, a kelet-ukrajnai harcok veteránja beadványt olvasott fel, amelyben a többi között arra szólította fel az ukrán állam, a nemzetbiztonsági szolgálat (SZBU) és a főügyészség vezetését, hogy keményen reagáljon „Magyarország Ukrajnával szemben folytatott destruktív cselekedeteire." A dokumentum szerint Magyarország Ukrajna meggyengülését arra használja ki, hogy „alattomos módon" valósítsa meg Kárpátalja autonóm területté tételének, majd elszakításának tervét diplomáciai kirendeltségeinek felhasználásával, amelyek tömegesen látják el (magyar) útlevelekkel az ukránokat – adta hírül a mukachevo.net hírportál.

 A beadvány szövege szerint teljesen nyilvánvaló, hogy az ilyen tevékenység „a magyar vezetőket irányító Vlagyimir Putyin, az ukrán nép ellensége kezére játszik, így ebben a helyzetben semmin nem változtat egy konzul kiutasítása". Ezért – hangoztatta Vovkunovics – be kell szüntetni „az ukránellenes politika eszközévé vált" magyar konzulátus működését Beregszászon.

A tüntetők befejezésül egy magyar útlevél fedelének nagyított makettjét helyezték a konzulátus falához, és egy pezsgős üveget ábrázoló léggömböt kötöttek a lépcsőkorláthoz, utalásként arra, hogy a magyar állampolgári eskütétel után a résztvevők ünnepélyesen pezsgővel koccintanak.

Az Ukrinform ukrán állami hírügynökség múlt szerdán közzétett egy rejtett kamerával készült videofelvételt, amelyen kárpátaljai magyarok állampolgári esküt tesznek a beregszászi magyar konzulátuson. Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter még aznap közölte, hogy nem zárja ki a beregszászi magyar konzul kiutasítását. Péntek este egy rádióinterjúban ezt azzal egészítette ki, hogy Ukrajna kész kiutasítani a beregszászi magyar konzult, ha Magyarország nem hívja vissza őt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap közölte: ha az ukrán fél konzult utasít ki, az nem maradhat azonnali arányos válasz nélkül magyar részről, ezt azonban remélhetőleg el lehet kerülni.

(MTI)

Összesen 80 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Menjetek a törvényhozás elé, hogy a kettősállampolgár miniszterurakat tiltsák ki. Vagy be.

Ezek a bátor fiuk Ukrajna másik végére nem mernek elmenni.

Kakadu még azt is mondta, hogy borzasztó, hogy az ukrán hatóságok vegzálják az általunk pénzelt alapítványokat. Még ilyet! Vegzálni a külföldről pénzelt civil szervezeteteket?

Klassz dolog a nacionalizmus, jól össze tudja ugrasztani a kompromisszumra képtelen faszokat.

De nem gond, rég volt már háború, valahol igazán le kell vezetni a feszkót. Mi erősek vagyunk, remek a hadseregünk, korlátlanok a gazdasági tartalékaink, tehát bátran nézhetünk szembe a jövő kihívásaival.

ellentétben a teljes fidesz-frakcióval

Hát most ukrán nincs kéznél, de szlovákot tudok mutatni nem is
egyet. Csak be kell adni a lefordított papírokat az akkreditációs
bizottságnak.

Hát ez az. Lehet ésszel politizálni, meg picsogni, hisztizni, ha bántanak a csúnya bácsik.

Már az ukrán diplomaták is isiászosak?
Akkor már alkalmasak az EU-ba történő felvételre?

"Baleset történt a XII. kerületben, ahol mint kiderült, egy részeg ukrán diplomata okozott balesetet.

A diplomataautóval közlekedő, zavartan viselkedő sofőr egy szabályosan közlekedő buszba hajtott a Márvány és az Alkotás utca kereszteződésében.

Az ukrán követségi rendszámot viselő Toyota RAV hátulról és részben oldalról rohant bele a szabályosan közlekedő autóbuszba."
http://www.origo.hu/itthon/201..

Ezek nem nacionalistákat hanem soviniszták!
Miért zavarja őket ha egy magyar magyar is akar lenni szülőföldjén mégha azt Ukrajnának hívják?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés