Elodázták a Salvator Mundi bemutatását

2018. szeptember 3. 10:32
Meghatározatlan időre elhalasztották a világ legdrágább, árverésen elkelt festményének közszemlére tételét.

Meghatározatlan időre elhalasztották a világ legdrágább, árverésen elkelt festményének közszemlére tételét az Abu-Dzabi Louvre-ban. 

A Leonardo da Vincinek tulajdonított, Salvator Mundi (Világmegváltó) című, egy tavaly novemberi New York-i árverésen 450 millió dolláros (127 milliárd forintos) rekordáron elkelt képet szeptember 18-tól tekinthette volna meg a nagyközönség a korábban közölt tervek szerint. 

Abu-Dzabi kulturális és idegenforgalmi hivatala hétfőn a Twitteren jelentette be a várva várt esemény elmaradását anélkül, hogy arra bármiféle magyarázatot adott volna. Csak annyit közöltek, hogy rövidesen további részletek várhatók. 

A kristálygömböt tartó, kék köpenyben lévő Jézust ábrázoló reneszánsz festményt sokáig nem a nagy mesternek, hanem valamely tanítványának, vagy más kortársának tulajdonították, eredetiségét csak 2011-ben ismerte el a művészettörténész szakma. 

A 64,5 x 44,7 centiméteres kép első ismert tulajdonosa I. Károly angol király volt, később a festmény eltűnt a szem elől. A képet 1958-ban még mindössze 45 brit fontért vette meg egy amerikai gyűjtő a Sotheby's egy árverésén, és tavaly bocsátotta a műkincspiacra.

Leonardo da Vinci elveszett és hosszú ideig rejtőzködő remekműve lesz a mi ajándékunk a világnak – mondta Mohamed Kalifa al-Mubarak, a hivatal vezetője június végén, amikor bejelentette a közszemlére tétel szeptemberi időpontját. 

Neves művészettörténészek továbbra is megkérdőjelezik a festmény hitelességét, többek szerint inkább Leonardo egyik tanítványának, Bernardo Luininak a munkája.

(MTI)

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés