Nincs értelme leváltani Trumpot (2017)

2018. augusztus 23. 10:17

Szilvay Gergely
Mandiner
Amerikában nincsenek előrehozott választások, ha pedig sikerülne eltávolítani Trumpot, Mike Pence alelnök lépne a helyébe. Egyvalami biztos nem lenne: demokrata hatalomátvétel.

„Az amerikai alkotmány második cikkelye szerint az elnököt, alelnököt és más hivatalnokokat árulásért, vesztegetésért, más súlyos bűnökért és rossz viselkedésért lehet eltávolítani hivatalából. Elsőre gumiszabálynak tűnik, de maga az eljárás elég körülményes, hát még mire úgy döntenek a képviselők, hogy tényleg eljárást indítanak valaki ellen. 

A republikánus Andrew Johnsont a demokrata többség vádolta meg, a demokrata Clintont a republikánus többség. A szenátusi tárgyalás viszont nem találta őket bűnösnek. Jelenleg Trump republikánus elnök egy republikánus többséggel, és bár nem lehetetlen a republikánus képviselők között találni olyanokat, akik nem kedvelik őt, azért egy elnököt megpróbálni eltávolítani igen komoly, végső esetben bevetendő fegyver – nem valószínű, hogy bármilyen republikánus képviselő bevállalná a saját pártjához tartozó elnök ellen. A teljes eljárás ráadásul több hónapot, a nyomozás akár egy évet is igénybe vehet.

Az alkotmány 1967-es, 25. módosítása értelmében van még egy másik mód is az elnök eltávolítására: ha az alelnök és a kabinet tagjai írnak a két ház (képviselőház és szenátus) elnökének, hogy szerintük az elnök nem tudja ellátni kötelességeit. Az elnök azonban megtámadhatja mindezt, ezesetben a törvényhozás két háza kétharmados többséggel dönt az elnök sorsáról. 

Az elnök helyébe mindkét esetben az alelnök lép. De esélytelen, hogy Mike Pence az utóbbi kezdeményezésre vetemedne. Még soha nem is alkalmazták ezt a lehetőséget.

Amit pedig itthon sokan nem tudnak még: Amerikában nincsenek előrehozott választások. Ráadásul az előző három évtized rendes választásain is újraválasztották a hivatalban lévő képviselők, szenátorok 90 százalékát, ha hihetünk az amerikai pártrendszerről és választásokról könyvet író L. Sandy Maiselnek.

Ha az elnököt eltávolítják vagy lemond, akkor az alelnök lép a helyébe, majd a 17 személyes »öröklési listán« az utolsó a belbiztonsági miniszter. 

Trump impeachmentjének az esélye tehát közelít a nullához, az eljárás bonyolult, csak végső esetben vetik be. Ha pedig megtörténne, akkor sem lennének előrehozott választások, hanem Mike Pence alelnök lépne elő elnökké. Nem éppen egy demokrata álom.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Nem. Viszont a Republikánus Párt akkora brutális presztízsveszteséget szenvedne hogy 2020-ban brutális demokrata győzelem jönne "

Igazad van ebben (, a zárójeles tipped egyébként elbukhat) .

És Szilvay rövidlátó ha ezen nem aggodalmaskodik.

"hiszen elsődleges céljuk a káoszokozás.."

Mike Pence alelnök/Elnök 2020-ig tengődne és a Trumpeacmentelők célja a 2020-as visszatérés a nagyobb hatalomba az elnöki székhez.

A zsidó lobbinak immár annyi feje van az usákoknál, hogy mindnek megfelelő elnököt prezentálni, egyenlő a lehetetlennel.
Hát ennyi, sajnálom, hogy nem tudok többet mondani.
Csak még annyit: a lényeg: az immár..., az legkevesebb kettő.
És akkor egy kávét, ha lehet...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés