Adatbázisban mutatja be a nemzeti levéltár és a NEB a kommunista állampárt megyei funkcionáriusait

2018. február 22. 21:41
Összegyűjtötte a kommunista állampárt megyei funkcionáriusairól való tudnivalókat a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága, s mindezt egy adatbázisban teszik közzé az interneten – ismertették a NEB csütörtöi sajtótájékoztatóján.

Adatbázisban mutatja be a kommunista állampárt megyei funkcionáriusait a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) közös projektjében – közölte a NEB csütörtökön az MTI-vel.

A projekt sajtótájékoztatóján a NEB Mandiner részére eljuttatott ismertetője szerint Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnöke elmondta: a program hiánypótló mind a történészek, mind pedig a társadalom számára. Felnőtt ugyanis egy olyan generáció, amely nem élt a kommunista diktatúrában. A történészek felelőssége, hogy pontosan bemutassák többek között azt, hogy kik működtették a kommunista rendszert, kik voltak a kommunista diktatúra tisztségviselői.

A munka 2016 második felében kezdődött, s jelenleg negyven munkatárs dolgozik az adatgyűjtésen és az adatok feltöltésén. Több mint negyven év teljes vidéki pártapparátusának neveit és karrierpályáját foglalja össze a készülő adatbázis.

Tóth Judit, a Magyar Nemzeti Levéltár főlevéltárosa kifejtette: Ez egy archontológia-adatbázis, azaz tisztségviselői névtár. Hozzátette: a kutatási lehetőségeket tekintve azt is vizsgálhatják majd, hogy milyen átjárási lehetőségek voltak a párt és az állami funkciók betöltése között.

A NEB az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében ismertette: Párt-Állam-Párt címmel a két intézmény olyan internetes felületet hoz létre, amely összegyűjti és közreadja a kommunista állampárt – Magyar Dolgozók Pártja (MDP), majd Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) – helyi párttitkárainak és vezetőinek nevét, karriertörténetét. Az adattár négyezer állampárti funkcionáriusra, a kommunista diktatúra időszakának helyi pártpolitikusaira, a megyei pártelit legfontosabb tisztséget betöltőkre, karrierjük fontosabb állomásaira, a többi között pártfunkciójukra, munkahelyükre, munkakörükre, előléptetésükre, kitüntetéseikre vagy pártbüntetéseikre vonatkozó adatokat tartalmaz.

Közölték: elvégezték az egész országot felölelő levéltári alapkutatásokat, most kezdődik az információk adatbázisba rendezése, feltöltése a honlapra. Az adatok a www.paap.hu honlapon lesznek elérhetőek júniusban, ezzel is emlékeztetve a kommunista diktatúra kiépülésének egyik utolsó, szimbolikus állomására, a Rákosi Mátyás vezette Magyar Dolgozók Pártja megalakításának hetvenedik évfordulóján.

A NEB 2016-ban az 1956-os forradalom elfojtásában és a megtorlásban részt vevő kommunista vezetőkről közölt adatbázist, valamint az 1956 utáni megtorlás szolgálatában álló bírák, ügyészek és karhatalmi vezetők életútjait tette közzé.

(MTI)

 

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés