„A bevándorlók lángba borítják az országot” – Shimon Lasker brüsszeli rabbi a Mandinernek

2017. december 30. 7:45

Veszprémy László Bernát
„Reménytelen a muszlimok integrációja” – mondja Shimon Lasker, a Chabad-Lubavics zsidó vallási mozgalom brüsszeli rabbija, aki 35 éve vezeti közösségét. Lasker szerint a belgák mindent megadtak a bevándorlóknak, és most dühösek, hogy hála helyett háborús helyzetet kapnak cserébe. A rabbi az antiszemitizmusról is beszélt lapunknak. Interjúnk nyugat-európai zsidóság helyzetéről és a muszlim integráció reménytelenségéről.

A brüsszeli főrabbi két év azt nyilatkozta, hogy nincs jövője Belgium zsidóságának. Egyetért ezzel? 

35 éve élek itt, és azt kell, hogy mondjam, már régen is ilyen volt a helyzet. Akik eddig sem szerettek, azok továbbra sem szeretnek. Mindig is volt antiszemitizmus Európában, s noha most egy egyértelmű romlást látunk, én továbbra is zsidóként megyek ki az utcára. Az antiszemitizmus elől Izraelbe való kivándorlás nem rossz ötlet, de azt mondani, hogy zárkózzunk be, és bújjunk el, szerintem gyávaság. Erősnek kell lennünk, és büszkén kell viselnünk zsidóságunkat. 

Számos inzultus történt az utóbbi időben példának okáért Antwerpenben, és az én ottani zsidó ismerőseim is félelemről számolnak be. Tapasztalt hasonló incidenseket a közösségében?

Igen, de az ilyesmi mindig a hangulaton múlik. Ha valami történik Izraelben, akkor több támadás van, és a számok valóban nőttek az elmúlt években. Én két fajta antiszemitizmust látok: az egyik a muszlimok részéről, a másik pedig az őshonos belgák részéről érkezik.

Az átlagos szekuláris, belga zsidó mindenesetre most kezdi látni, hogy ami idilli helyzetnek tűnt, az rémálommá is válhat.

Azt hitték, hogy szeretik őket, és most kiderül, hogy mégsem. Sokat beszélnek arról, hogy el akarnak menni innen.

Ezek szerint igenis beszélnek arról a belga zsidó közösségben, hogy nincs maradásuk?

Igen, és korábban ilyesmiről nem volt szó. A szülők manapság nem látják a gyermekeik jövőjét, és a fiatalok már Amerikában és Izraelben keresik a megélhetési lehetőségeket.

Említette az őshonos, belga antiszemitizmust is. Köze lehet ennek a progresszív, baloldali Izrael-ellenességhez?

A belgák között mindig is voltak antiszemiták, és ezen a holokauszt sem változtatott. Talán ez idáig kevéssé mutathatták ki, de az antiszemitizmus most újra felébredt. Néha azt mondják, hogy a zsidókkal van a bajuk, néha pedig csak annyit, hogy a „cionistákkal”, de a lényeg, hogy gyűlölnek minket. Az anticionizmus egyszerűen arra ad lehetőséget, hogy politikailag korrekt módon támadják a zsidókat. Az elmúlt napokban Trump miatt hevültek az indulatok, a Jeruzsálemmel kapcsolatos döntése okán. Talán azt hiszik a belgák, hogy ha Trump ellen vannak, akkor az itteni muszlimok kevéssé fogják bántani Belgiumot és a belgákat. De ez egy nagy tévedés. 

Tehát a muszlim antiszemitizmus is gondot jelent. Köze van ennek a bevándorláshoz?

Természetesen! A bevándorlás árnyoldalait a belgák is látják, hiszen nem tudják elfogadni, hogy katonák járőröznek a pályaudvarokon, a középületekben és a repülőtereken. Belgium nyugodt ország volt, és most úgy néz ki, hogy a gyerekeink is háborús hangulatban fognak felnőni. A belgák pedig felteszik a kérdést, hogy mi ennek az oka, s

mikor a válasz a bevándorlásra mutat, akkor nagyon megdühödnek.

Azt látják, hogy befogadták a bevándorlókat, mindent megadtak nekik, és most ezt kapják vissza. Ráadásul a helyi belgákra sokszor nem jut pénz, a bevándorlókra pedig igen; ilyenkor a belgák felteszik a kérdést, hogy míg a gyerekeikre nem jut pénz, addig a bevándorlókra, akik csak lángba borítják az országot, miért jut? Ez felébreszti őket.

Vannak zsidóbarát hangok a belga muszlim közösségben?

Nem keveredek velük, és nem is beszélek velük. Ha egy arab rám köszön, visszaköszönök, de itt vége a dolognak. Nem az én dolgom, hogy kapcsolatokat keressek velük: én a saját közösségemért vagyok itt.

Bemenne Molenbeekbe, Brüsszel no-go zónájába?

Nem megyek oda, mert semmi dolgom nincsen ott. Autóval már jártam arra, és még sosem támadták meg az autómat, noha nyilván szerencsém is volt ebben. De a negyedről szóló hírek nem álhírek, és a zsidó közösség rendszeresen kap figyelmeztetéseket zsidó biztonsági szervezetektől, ha muszlim tüntetések vannak Brüsszelben, hogy például „ekkor és ekkor ne menjetek ezekbe az utcákba”. De ez szerintem így normális.

Normális? Budapesten nem kapnak figyelmeztetéseket a zsidók, ha tüntetések vannak…

Igen, de az Budapest. Itt a hétköznapi, nem-zsidó belgákat és a rendőrséget is megverik néha az arabok. Nem kell hozzá zsidónak lenni. És szerintem normális, ha figyelmeztetnek egy muszlim demonstráció előtt. Ezek általában igen erőszakos demonstrációk, épp, mint a Trump-ellenes felvonulások. Emberek sérülnek meg. Ha nem akarsz megégni, akkor nem mész a tűz közelébe.

Nem úgy hangzik, mintha tombolna az integráció.

Integráció? Sosem fognak integrálódni.

Összesen 182 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A muszlim migránsokban az új elnyomott osztályt látó TGM-et deportálni kellene Belgiumba, Franciaországba- vagy bárhová nyugatra, hogy végre egyszer az életében szembesüljön leírt mondatai súlyával és konzekvenciájával.

Veszprémy mint tehetséges újságíró, minden elismerést megérdemel. Ha valakinek, Neki már járna egy nemzetközi elismerés.

Korábban tökéletes diagnózist adott a hollandiai zsidóság helyzetéről, amiről olvasni lehetett a Szombat Online révén. De Veszprémy nemzetben gondolkodik,és sokat tesz a zsidó-keresztény együttélésért, az értékek kölcsönös elismeréséért.

Veszprémy magasan felette áll a magyar zsidó értelmiség önfeladó, iszlamizációt, a náci Jobikkal való együttműködést szorgalmazó, vállalhatatlan részének. Veszprémyről még beszélni fognak, amikor már Hellert, TGM-et, Konrádot, Spirót, Nádast már régen elfelejtik.

Mikor érti meg végre a magyar zsidóság, hogy történelmi baloldali beidegződését feladva, most olyan történelmi pillanatban élünk, amikor a Fidesz vezette kormány jelenti az egyetlen, az ország, benne a zsidóság túlélését jelentő alternatívát.

A zsidó értelmiség vezette LMP, Együtt, PM, Momentum, MSZP oszlassa fel magát, s alakítson egy olyan polgári oldalt, amely a mai gyűlölködés, hatalmi revansvágy helyett, együttműködik a kormánnyal mindannyiunk megmentése érdekében.

Ha itt is kalifátus lesz, amiért naponta sokat dolgozik a balliberális ellenzék, beleértve a Jobbikot is, akkor a zsidóságnak talán még lesz esélye hazamenni Izraelbe, de a többieket odadobják martalékként.

Mondhatni erre, hogy a DK, MSZP és a többiek szavazói ezt meg is érdemelnék, de jó lenne, ha mindenki felébredne. S holnaptól az ATV, a Klubrádió, a Lánchíd Rádió, a Hír TV abbahagyná a mai féktelen gyűlöletkeltést, mert a többség vidáman fogja szemlélni, amikor a muszlimok zsidókat ölnek Magyarországon. Egy lépés választ el bennünket ettől.

Mai hír, Pordenone di Zoppola /Itália/ egyik iskolájában a tanárnő, egy karácsonyi ének kapcsán Jézust törölte a szövegből, hogy ne sértse a migránsok lelkét, s helyette a Kincset /Perú/ használta.

Herzl Tivadar mondta, hogy: ahol megjelennek, ott megjelenik az antiszemitizmus is, - s füstölög az magában Izraelben is.
Azt is mondta, hogy: zsidókérdés van, csak az ostobák tagadják.
Bár szerinte, a középkor óta hordozzák rájuk kényszerített koloncként az antiszemitizmust, holott az már az Ókorban, az Ószövetségben is létezett. Antiszemitizmus, rasszizmus, etnikai tisztogatás. A próféták megkövetelték a szomszéd népek kiirtását.
Herzl szerint: Mihelyt valahol megjelenünk, megkezdődött üldöztetésünk.
Ezért mondta Einstein: a zsidógyűlölet árnyékként követte a zsidó népet a történelemben.

Egyszóval veszélyesek az arabok, mindenkire nézve.

Európa fő ellenségei most az iszlamista muszlimok.

Vannak, akik ellen talán a szankciók is megteszik.

A fegyverek nem csak a királyok utolsó érvei voltak. De a mostaniak akkorát durrannak, hogy jobban meggondolják bevetésüket.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés