Már nem gyanúsított a BKK etikus hekkere

2017. augusztus 22. 8:53
A TASZ-tól kapott jogi segítséget, már nem gyanúsított az a 18 éves etikus hacker, aki a BKK online jegyvásárlási felületének hibáit tárta fel. A fiú Facebookon köszönte meg a támogatást.

Nem gyanúsítják bűncselekménnyel a BKK online jegyvásárlási felületének hibáit feltáró 18 éves etikus hackert – mondták a hétfői RTL híradóban. A jószándékú hackert rabosították, az intézkedés ellen a Társaság a Szabadságjogokért ügyvédje tett panaszt – ezt pedig az ügyészség el is fogadta.

Miután az ügyészég helyt adott a panasznak, már nem kezelik gyanúsítottként a 18 éves fiút. Ő egyébként 50 forintért vásárolt tízezer forintos bérletet, mindössze azzal, hogy a böngészője címsorában átírta a fizetendő összeget. Mivel a fiú nem fővárosi, nem tudta a bérletet felhasználni, a hibát pedig azonnal jelentette a BKK e-mailes rendszerén keresztül.

Az ügyből óriási botrány lett: a BKK webshopján számos biztonsági hibát találtak, mégsem állították le azt. Olaj volt a tűzre, hogy a rendszert kifejlesztő T-Systems feljelentette a hibát feltáró fiút: ezután a BKK Facebook-oldalát elárasztották a negatív Facebook-értékelések, a fiút rabosították, de a T-Systems reputációjának is sokat ártott a botrány.

Ezután vállalta a jogi segítséget a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet. A már hivatalosan sem gyanúsított fiatalember Facebookon mondott köszönetet támogatóinak.

Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"közszemlére tették a felhasználók adatait." - írod.

A pontos megfogalmazás az lenne, hogy a biztonság nem volt megfelelő, mert könnyen be lehett jutni, ahogy ezt az "etikus hekker" megtette.

Ezért rabosították az "etikus hekkert" és ezért foglalták le a számítógépét, az adathordozókat. A vizsgálat során azt próbálták kiérintetni, hogy töltött e le olyan adatokat - személyi adatok - amellyel vissza lehet élni és vissza élt e vele. Valószínű ilyen nem találtak ezért az eljárást megszüntették. Így az eljárás az előírásoknak megfelelően történt.

Amennyiben a szolgáltatónak kára származott, ezt polgári peres úton kell rendeznie.

Válaszok:
Himalája | 2017. augusztus 22. 11:11

Te már csak tudod, ha magadba nézel.

"Ezért rabosították az "etikus hekkert" és ezért foglalták le a számítógépét, az adathordozókat. A vizsgálat során azt próbálták kiérintetni, hogy töltött e le olyan adatokat - személyi adatok - amellyel vissza lehet élni és vissza élt e vele. Valószínű ilyen nem találtak ezért az eljárást megszüntették. Így az eljárás az előírásoknak megfelelően történt."

Ebből logikusan a jövőre nézve az a következtetés, hogy mindenki számára, amennyiben hibára lel, jobb inkább kussolni, mint rabosítva lenni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés