Macron egyszerre hazafi és globalista

2017. július 23. 9:54

Soós Eszter Petronella
Magyar Idők
Macron számára Magyarország és Lengyelország, illetve V4-es partnereik német érdekszférának számítanak, így korlátozott fontosságúak.

„Emmanuel Macron külpolitikája hamisítatlanul francia, és bár esetenként szimbolikus, azért még nagyon is pragmatikus. A mosolyok és a jó személyes viszonyok kialakítására tett francia erőfeszítések mögött tehát mindig figyelni kell, mi a francia politikai és különösen gazdasági érdek. A kiküldött munkavállalókról szóló kelet–nyugat vitában elfoglalt pozíciójából is láthatjuk, hogy a francia elnök mennyire szem előtt tartja a hazai vállalatok érdekeit. Ma ő a keleti vállalkozások nyugati piacra lépését nehezítő új javaslatok leghangosabb és legszigorúbb szószólója. Mert úgy véli, ez a francia vállalkozások érdeke, és ezzel tudja a populistákat visszaszorítani.

A demokráciakritériumokról szóló üzengetések ehhez képest inkább szimbolikusak – és egyelőre másodlagosak. Macron számára Magyarország és Lengyelország, illetve V4-es partnereik német érdekszférának számítanak, így korlátozott fontosságúak: ha a francia cégek dolgai rendben vannak, a többi legyen Angela Merkel dolga. Ezzel a felütéssel indul a szeptemberi budapesti látogatása.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem hülye, komoly Franciaország-szakértő, és nem hazudik,tényszerűen igaz minden, amiket mond.
Attól,hogy leírja a helyzetet, még nem fogadja el, hogy helyes is lenne.

Ki mondta, hogy őszinte?
Úgy néz ki?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés