Azért lobbizik a szocialista Ujhelyi, hogy zárja ki az Európai Néppárt a Fideszt

2017. április 14. 15:35
Ujhelyi István szocialista EP-képviselő egy kiszivárgott e-mail tanúsága szerint már kilenc napja lobbizik azért, hogy az Európai Néppárt (EPP) zárja ki a frakcióból a fideszes képviselőket a lex CEU miatt. A politikus az EPP német frakcióvezetőjének, Manfred Webernek arra panaszkodik, hogy Weber csak twitterezik cselekvés helyett, pedig Orbán intézkedései az európai és a keresztény értékeket is nyíltan tagadják.

Egy kiszivárgott e-mail tanúsága szerint már kilenc napja lobbizik az Európai  Néppárt frakcióvezetőjénél a szocialista Ujhelyi István azért, hogy zárja ki a frakció a Fideszt a soraiból a felsőoktatási törvény CEU-t diszkrimináló módosítása miatt.

„Bizonyára látja, hogy Orbán megtestesít mindent, ami ellen az EPP és személyesen ön is harcol – egy trójai faló, akit nem tud irányítani, és aki elégedetlenséget kelt a kollégái között az EPP-ben” 

– idézi a 444 a szocialista EP-képviselő levelét. A portál ezt a Politico hírlevelében szúrta ki.

Ujhelyi felidézi a lex CEU miatti több tízezres tüntetéseket, és azt is felrója a német Manfred Webernek, hogy csak Twitteren harcol Orbán ellen, de nem cselekszik.

„Itt az ideje felszólalni, és kizárni azokat az EP-frakcióból, akik elárulják az európai közösséget. Többet kell tennie a twitterezésnél!”

– írja a szocialista politikus, és még azt is hozzáteszi, hogy Orbán intézkedései az európai és keresztény értékekkel is szembemennek.

Kizárással hivatalosan egyelőre nem fenyegette fideszes tagjait a néppárti frakció, viszont a képviselőcsoport szóvivője azt már belengette, hogy esetleg a hírhedt 7. cikk alapján kellene eljárást indítani Magyarországgal szemben. Elvileg ez végső soron a tanácsi szavazati jog megvonásához is vezethet, de mivel a szankciók elfogadása egyhangúságot követel meg, még sosem alkalmazták. 

Az üggyel kapcsolatban elküldtük kérdéseinket Ujhelyi Istvánnak. Arra voltunk kíváncsiak, hogy tényleg küldött-e ilyen e-mailt Manfred Webernek, illetve, hogy miért a lobbizás ezen árulkodós módját választotta, ráadásul épp a keresztény értékekre hivatkozva. Azt is megkérdeztük, hogy kapott-e valamilyen reakciót a Néppárttól, és előfordult-e korábban más ügyben is, hogy ilyen módon lobbizott a Néppártnál a Fidesz vagy a kormány ellenében. 

Az EP-képviselőt végül telefonon sikerült elérnünk: visszautasította, hogy árulkodna, és azt mondta, csak színvallásra akarja kényszeríteni az Európai Néppártot, és meg akarja előzni, hogy a 7. cikk alapján szankcionálják Magyarországot. Részletes válaszáról ebben a cikkben olvashatnak.

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az a KDNP. Volt idő, amikor még ti sem álltatok oly' messze, és sok nemzeti érzelnű hitte, hogy ti lesztek a józan ellensúly. Ehelyett lettetek előbb Simicska, utóbb meg Soros csicskája. Ez milyen érzés?

Újhelyit zsigeri gyűlölet vezérli, csak szólok TGM-nak.

Mint mikor Rakosi surgette Moszkvaban Hruscsovot 56-ban hogy avatkozzon mar be es minel elobb...

Nem ajándék, tudod a politikában, gazdaságban ez így magában ismeretlen fogalom. Miért adnának az EU országai bármit is érdek nélkül? Netán fogjuk fel úgy, hogy kilóra megvagyunk véve, pofa be? Ha másnak nem is, hidd el a német pénzügyi biztosnak, hogy ezek a pénzek megrendelések formájában visszamennek nyugatra, a nyugati cégekhez. Egyből látni lehet, milyen politikai, gazdasági érdekek mentén jön ide az "ajándék".

Egyébként pedig nézz utána, hogy szerződések alapján milyen szuverenitások feladását ellentételezik ezekkel a pénzekkel. Azért, mert a gyengébb gazdaságokat kinyitották az erősebb gazdaságok szereplői előtt.

Rossz lehet nekik, de ők nem tudják, mert korlátoltságukban azt hiszik, hogy nekik jó és helyesen cselekszenek.

Kilenc hazaáruló lájkolta Újhelyi szemforgató aljasságát.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés