Orbán is úgy járhat, mint most Cameron

2016. június 25. 8:32

Kardos Gábor
Itt az élő példa a brexittel, hogy el lehet sajnos indulni a történelmi múlt irányába, a teljes szétesés felé is.

Nemcsak azért merülhet fel a kérdés, mert Orbán Viktor előszeretettel hivatkozott példaként, sőt: nyugati példaképeként Cameronra, mint a brüsszeli centralizációval szembeni nemzetállami szuverenizmus vezéralakjára... aki most épp abba bukott bele ugyebár, hogy a skót népszavazás után jó ötletnek tűnt megerősíteni pozícióját egy brexit-szavazással, de valahogy nem jött be a számítása.

Fordult a kocka és bukta az egészet. Nagy Britannia kilépésével pedig az „Üzenjünk Brüsszelnek...” típusú kampányok is egészen más megvilágításba kerültek, formailag és tartalmilag egyaránt.

Formailag azért, mert kiderült, hogy nem csupán ügyes hatalomtechnika egy ilyen szavazás, amivel megerősítheti, legitimálhatja magát a kormányfő, hanem bizony nagyot lehet bukni rajta, éppen tartalmi okokból, ha közben megváltozik a közvélemény megítélése az adott témában. Márpedig Magyarországon és egész Kelet-Európában most drámaian változik az Európai Unió megítélése. Eddig könnyen lehetett szidni mint minden bajunk okát, mert benne voltunk és profitáltunk az előnyeiből, de most már mindenki számára kérdés, hogy egyáltalán megőrizhető-e az egész konstrukció és mi lesz velünk, ha tényleg nem lesz EU, ha tényleg kikerülünk belőle, illetve teljesen szétesik. Na, akkor lesz itt igazán nagy baj – pontosabban az várható, ami az Uniót alapját megteremtő francia-német megbékélés előtt volt: nemzetállamok sok évszázados háborúja egymás ellen. Nagyjából mindenki mindenki ellen. Tényleg akarjuk mi ezt? Tényleg ezt akarjuk üzenni Brüsszelnek? Ugye, hogy annyira már mégsem...

Akkor pedig Orbán ugyanúgy bukhatja az őt és politikáját a 2018-as választásokra megerősíteni hivatott népszavazási kampányát. Mert a foci eufória nem tart ki addig és a putyinista migránspropagandát is hamar felülírhatja a brexit keltette Európa-pánik, akkor pedig borítékolható az eredmény.

Illetve mégsem egészen biztosan, hiszen nálunk sem biztos, hogy sokkal több szavazó képes ésszerűen választani, mint az egyre kisebb Britanniában. Sőt. Elképzelhető, hogy nagyjából ugyanazok a társadalmi csoportok itthon is inkább irracionális félelmeik és valami agyrém alapján szavaznak, ahogy most a kilépésre voksoló brit többség. Nem kizárt, hogy jobban félnek a migráns-ufóktól mint attól, ami a békés egymás mellett élést valóban és egyre konkrétabban fenyegeti itt Európában.

Szóval győzhet még nálunk is ugyanaz a korlátoltság, ugyanaz a bután egoista idegengyűlölet, de a véleményformálók, a néhai másként gondolkodó értelmiség maradéka most egészen biztosan magába kell, hogy szálljon a Brexit miatt és egészen máshogy kell a közbeszédet alakítani nálunk is, ami európaiságunkat illeti.

Nagyjából az európai integráció vagy a világháborúk folytatása között kell tudnunk választani. Ezen a téren pedig még sokkal több vesztenivalója van az ütközőzóna országainak, azaz nekünk kelet-közép-európaiaknak, mint bárki másnak Európában. Egyáltalán nem gazdaságilag járunk igazán jól az Unióval, ahogyan a nagytőke szócsövei mantrázták – ami azért is nagy hiba volt, mert pénzközösségnek állította be az Uniót ahelyett, hogy alapvetően sorsközösségként éltük volna meg.

Pedig az. Akár tetszik, akár nem. Az Unió nem gazdaságilag létfontosságú szerveződés, hanem legfőként azért, mert a kontinens békéjének egyetlen intézményes garanciája, az egyetlen működő békerendszer itt Európában. Úgy kéne beszélnünk minden európai kérdésről és problémáról, hogy ezt mindvégig szem előtt tartjuk. Mert persze érdekes lehet az is, hogy ki kinek drukkol, meg milyen zenéket szeretnénk hallgatni, de végső soron ehhez is az kell, hogy éljünk és ne menjünk ölre mind, ahogy korábban, valami agyrém és mások gyűlölete miatt. Szóval akkor mit is üzenünk Brüsszelnek és Budapestnek, hogy ők is megértsék?

*

Orbán politikai hirdetése a Daily Mailben

Nem csak grafikailag volt ugyanaz a séma a Daily Mail hirdetésben mint az „Üzenjünk Brüsszelnek” kampány esetében, hanem tartalmilag is. Miért kéne az elemzők nagy többségével együtt elég naivan elhinnünk, hogy Orbán tanácsadóinak célja valóban a britek bennmaradásról való meggyőzése volt, mikor az ellenkező hatás kiváltása sokkal logikusabban várható reakció lehetett. Főleg annak ismeretében, hogy a britek még nálunk is érzékenyebben reagálnak, ha külső erők próbálnak beleszólni szuverenitásuk kérdéseibe... Különösen akkor, ha ezt olyan politikus teszi, akinek arrafelé olyan rossz a sajtója mint Orbánnak.

Végső soron a putyinista törekvéseknek sem lehet az a céljuk, hogy az általuk szponzorált és propaganda-menedzselt pártok kiléptessék országaikat az Unióból és ezáltal az Unió végleg szétessen, hanem momentán azzal tudják legjobban növelni befolyásukat, ha egyre több európai párt és ország átprogramozása révén az egész Unió irányítását befolyásolni tudják.

Legjobb közben elaltatni a gyanút, hogy itt nem is az orosz befolyás növeléséről van szó, hanem „több Európáról”, nagyobb együttműködésről, stb. Ahogy a Daily Mail hirdetés sugallja. Mert ha már a kapukon belül vannak, akkor nem lehet cél a vár feladása, a kutak megmérgezése, csak az irányítás megszerzése. Ebben döntő propagandaelem a diverzió, a megtévesztés.

A látszólag Brexit-ellenes Daily Mail hirdetés ennek iskolapéldája lehet. Ha „erős emberek” mondják meg bárhol Európában, hogy ki mire szavazzon, az ugyebár eleve a putyini politikai kultúra diadala – függetlenül attól, hogy az erős emberek épp mit is mondanak, hogy demokráciáról és európaiságról vagy ezek ellenkezőjéről papolnak - az aktuális direktíváknak megfelelően. Kérdés, hogy mi direktívákat, „erős embereket” és nagyhatalmi törekvéseket akarunk követni vagy pedig saját közös érdekeinket.

Európa sorsa most egészen konkrétan ezen múlik. Itt az élő példa a brexittel, hogy el lehet sajnos indulni a történelmi múlt irányába, a teljes szétesés felé is, ahogy az most az egyre kisebb és megosztottabb Britanniában várható. Kicsiben az egész kontinens sorsának modelljét láthatjuk ebben. A tét az, hogy Európa ne ebbe az irányba, saját megosztott és háborús múltja felé billenjen el.

 

Összesen 211 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kardos Gábor megint téved. Nem Cameron bukott meg, hanem az EU vezetése. Ezen belül elsősorban Juncker által vezetett bizottság és Merkel kancellár. Ugyanakkor ma már egyértelművé vált, hogy a Berlin-Párisz-Madrid tengelynek mi a célja.

Emlékezzünk, hogy Anglia belépését követően Margaret Hilda Thatcher bírálta az közösség vezetési stílusát, tevékenységét. Az se felejtsük el, hogy De Gaulle megvétózta Nagy-Britannia belépését a közösségbe.

Megyünk a frontra, Counter bajtárs!

Netanjahu legfőbb tanácsadója Finkelstein áll mögötte, tehát nem fordulhat elő. Amúgy is ő az élő isten.

Végül is a tálcán adták oda az angolok a németeknek Európát. Nem is kellett hozzá a Luftwaffe.

Soros György jóslata beigazolódni látszik: Fekete Péntek jöhet!

A jelei már érzékelhető. Amennyiben az EU nem megfelelően kezeli, a következménye sokkal nagyobb lehet, mint a 2008-2009 pénzügyi válságé. Így nem véletlen a nagy kapkodás.

Évszázadokra visszamenőleg kell nézni a magyar elitet, néha feltűnt egy-két Széchenyi, Bethlen, de összességében sajnos kuka.

"De ne aggódjunk, ez egy háború lesz a békéért!"

Si vis pacem, para bellum! (Ha békét akarsz, készülj a háborúra!)- mondá Juncker. Bocs. Cézár mondta.

"ha ezeknek haza kell jönniük, nem csak Cameronra lesznek dühösek.."

Hanem kikre? Kiknek köszönhető, hogy a britek többsége így szavazott? Talán annak, hogy még mindig nem az EU hibáiról, hiányosságairól esik sző, hanem az emberek hülyeségéről. Talán annak, ahogyan Gauck, német elnök nyíltan kimondja, hogy az emberek feleslegesek, csak a szúk elit számít.

Aztán lőn csodálkozás, hogy a magas lóról mekkorát lehet esni.

Azért háborúval riogatni agyrém.

Az ostoba, felelőtlen bugrisok győztek..

Na, hát ez az önteltség a biztos út a bukáshoz. Amikor egy önmagát fényező, szűk elit az Úrhoz méri magát: Csak hódolat illet, nem bírálat!

És az ellenzők attól lesznek bugrisok, hogy ezt nem fogadják el.

No comment.

A meztelen király.

" Ha valaki hétfőtől szombatig Európát szidja, akkor vasárnap aligha fogják róla elhinni, hogy meggyőződéses európai" - fogalmazott az Európai Bizottság elnöke.
http://888.hu/article-egy-berl..

Na ja! A vak is azt mondta: Majd meglátjuk.

"Az EU bölcs vezetőiben vetett korlátlan bizalom (+Merkel!), meghozza a gyümölcsét."

Erről jut eszembe egy vicc.

Újságíró készít riportot az elmegyógyintézetben. Azt kérdi a főorvostól:
- Hogyan állapítják meg egy páciensről, hogy már elhagyhatja a kórházat?
- Vannak olyan feladataink, amiket helyesen végrehajtva bizonyíthatják elmeállapotukat.
- Tudna egy ilyen példát mondani?
- Persze. Vegyük például ezt: van egy kád, teli vízzel. Van a fürdőszobában három tárgy, egy kiskanál, egy pohár és egy vödör. Melyikkel tüntetné el a vizet a kádból?
- Ó, hát ez egyszerű! Minden normális ember a vödröt választaná.
- Nem, minden normális ember kihúzná a dugót a kádból...

Ilyenek ezek a T. uniós vezetők is, mert mindig a "vödröt" választják.

Hát igen, a briteknél is az 50 feletti korosztály szavazott a fiatalok Eu mentes -hú de szabad!-jövőjéről.
Főleg a walesiek domborítottak nagyot- ahol Eu-s támogatásokból döcög a szekér annyira, amennyire.
(Ha jól hallom, hogy most követelik, hogy a kieső pénzt, biztosítsa az angol kormány.)

Einstein már nem tudja elmondani, hogyan értelmezte ezt. Te viszont alátámasztod azt, amit írtam. Meg azt is, hogy semmi különbség nincs az egykori népi demokrácia és a mai liberális demokrácia híveinek, művelőinek felfogása között. A tömegek ne gondolkozzanak, róluk pedig főleg ne. Ha velük egyetértenek, az a népi bölcsesség megnyilvánulása, ha nem, az pedig a végtelen emberi hülyeségé.

"Illetve mégsem egészen biztosan, hiszen nálunk sem biztos, hogy sokkal több szavazó képes ésszerűen választani, mint az egyre kisebb Britanniában. Sőt. Elképzelhető, hogy nagyjából ugyanazok a társadalmi csoportok itthon is inkább irracionális félelmeik és valami agyrém alapján szavaznak, ahogy most a kilépésre voksoló brit többség. Nem kizárt, hogy jobban félnek a migráns-ufóktól mint attól, ami a békés egymás mellett élést valóban és egyre konkrétabban fenyegeti itt Európában."

Nagyon unom, hogy a demokráciában a szavazót hülyének nézik. Ez már ballib tendenciává kezd válni.

"Orbán is úgy járhat, mint most Cameron"

Álmodik a nyomor a csepp kis mszp székházban. Tóbi ma délután már nem lesz pártelnök, fel lehet készülni a dk-val való együtt szereplésre és ennek a kommunikációjára.

"Orbán is úgy járhat, mint most Cameron"

ÉS?!

Még az is előfordulhat, hogy a népszavazás eredményével olyan eredményt ért el Cameron, amelyet a tárgyaló asztalnál korábban nem tudott elérni.

Igen, már úgy látszik a "félelem" megtette a hatását.

"Németország és Franciaország közös javaslatokkal kíván előállni az EU továbbfejlesztésére. Tervezetükben egy olyan "rugalmas Európa" képét vázolták fel, amely teret adna azoknak a partnerországoknak is, amelyek az integráció további lépéseit még nem tudják vagy akarják megtenni."

Forrás: Portfolio.hu

"Tudod mik nem élnek vidéken annyian? Léhűtő 3.ad generációs "integráltak" az egykori gyarmatokról."

Nocsak.
Ezt jó lenne, ha tudatosítanátok kedves miniszterelnökünkben is- és mind azokban akik szerint a britek távozásának oka nem más, mint a "migránsok".
Márpedig ha ott nem találhatók -sem a jelenleg érkezettek, sem a régebbiek leszármazottai- ahol a távozásra szavazók voksoltak akkor miért pont őket zavarta annyira?

A szemébe szeretném mondani ennek a kardosgé- nek,

hogy vaskosan zakkant bolond-konteós figura. Amikor ilyet ír

" és a putyinista migránspropagandát is hamar felülírhatja a brexit keltette Európa-pánik, akkor pedig borítékolható az eredmény. "

KardosG borozófus???

Ez a metilalkohol-fogyasztó "gondolkozó" azt írja lehetséges uniófelbomlási folyamatok miatti páni félelemből a migránkvótareferendumunk elbukása.

Bolond ez. Le kell venni róla azt a mémet hogy kardosg-"borozófus" ...

"a vicc az, hogy orbángyűlölöznek itt mikor ez egy reálpolitikai elemzés, amit Orbán egyik elemzője is írhatott volna,"


Valami non-plus-ultraként ezzel is véded az írásod? Hogy orbán bármely elemzője is?

Bolond vagy te teljesen.

Neked a csörtékből is leszűrhetően komoly orbánkritikád van , amit úgy mondanék elismerőleg hogy üdítően szabad dolog, de azon belül nemritkán az orbángyűlöletig hangolódik az.

NEM férhetne reálpoilitikai elemzésbe, és efölül Orbán semelyik elemzője sem írna emilyet

a 2016 őszi migránskvótareferendumról mint TE a vaskosan zakkant bolond-konteós figura:

" és a putyinista migránspropagandát is hamar felülírhatja a brexit keltette Európa-pánik, akkor pedig borítékolható az eredmény. " :


TE lehetséges uniófelbomlási folyamatok miatti páni félelem hatásaiból (hatásai közt) a migránkvótareferendumunk elbukását


prognosztizálod. Bolondság.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés