Rétvári: az elmúlt hat évben a fejlesztések jellemezték az egészségügyet

2016. április 26. 9:22
A szocialista kormányok alatt forráskivonás és privatizáció, az elmúlt hat évben jelentős mértékű fejlesztések jellemzik a magyar egészségügyet Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint. Rétvári azt reméli, hogy s az egészségügyben idén dolgozók ismét léphetnek egyet előre.

A 2010 előtti folyamatos forráskivonások, a privatizáció és a szocialista kormányok üzleti szemlélete után az elmúlt hat évben jelentős mértékű fejlesztések jellemezték a magyar egészségügyet – jelentette ki Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kedd reggel az Országgyűlésben az egészségügy helyzetéről tartandó parlamenti vitanapot megelőzően az MTI-nek.

Mint kifejtette: 2010 előtt egy üzleti alapú egészségügy épült: "a szocialista időszakot a pénzkivonás jellemezte", körülbelül 600 milliárd forint értékben. 2010 előtt a privatizáció volt a jellemző, s az üzleti szemlélet jegyében be akarták vezetni a napidíjat és a vizitdíjat – hangsúlyozta. Mindezek nyomán annyira csődbe jutott az egészségügy, hogy 2008-ban az akkori kormányzat egyhavi bért el is vett a dolgozóktól, s a kórházak annyira eladósodtak, hogy később a Fidesz-KDNP kormányzatnak 60 milliárd forintos kórházkonszolidációt kellett végrehajtania – tette hozzá.

Rétvári: Az egészségügyben is mindenki léphet egyet előre

Rétvári Bence kifejtette: 2010 után az állami felelősségvállalás mellett megindultak a fejlesztések. A kórházak épületfejlesztésére több mint 300 milliárd forintot, s műszerbeszerzésekre is több mint 100 milliárd forintos forrást fordítottak. Ezzel együtt 2012-2013-ban megindult az egészségügyben a bérfejlesztések első üteme is, amely folytatódott a mozgóbérelemek, a túlmunkadíj, ügyeleti díjak emelésével is – sorolta. Az államtitkár hozzátette: arra készülnek, hogy a jövő évben a bővülő költségvetési források mellett ez folytatódhat, s az egészségügyben dolgozók ismét léphetnek egyet előre.

Rétvári Bence szerint a kormányzat várólista-csökkentési programja is sikeres, hiszen a várólisták mintegy felére rövidültek. Sikeres továbbá a rezidenstámogatási program is, hiszen 480-ról 920-ra nőtt a pályakezdő fiatal orvosok száma. Továbbá a praxispályázatokkal, a letelepedési támogatással a háziorvosi praxisok feltöltésében is sikerült előrelépést elérniük – fejtette ki Rétvári Bence. Az Országgyűlés keddi plenáris ülésén a Jobbik kezdeményezésére tartanak négyórás vitát az egészségügyről.

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

MR, CT, sürgősségik, várólisták rövidülése...

Az biztos, hogy soha semmi nem elég, de látszik, hogy elindultak a változások.

Jaaaaj:-))))
Ez sokkal jobb és hasznosabb felhasználás, mint az mszp-s kutyakozmetika és a 40!!! cm-es!!!! kilátó:-)))))

Az eu-s pénzek 7 évre szóltak, ami majdnem két ciklus:-)))))))))))))))

Előre bejelentett módon fel lehet használni témacsoportonként. A szocik apróságokra szórták szét, a termelés fejlesztése pl semmit nem kapott.

Eu-s pénzek felhasználásáról volt szó.
Sokkal jobb az eu-s pénzt az egészségügyre költeni, mint 40 cm-es kilátóra....stb

Székesfehérvári sürgősségi ellátás bővítése.

Állítólag nem kell több orvos, pont jó, ahogy van, a kórház sok-mondták az orvosok:-))))))))))))

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés