Szakadék felé tart a világ

2015. május 3. 15:05

Noam Chomsky
Euronews
Amerika bukásra van ítélve, majd meglátjuk. Európának a Sziríza és a Podemos ad optimizmust. Interjú.

Hogyan kell átalakulni Európának, hogy kezelje a létezését fenyegető kihívásokat? Mert ugye egy gazdasági válságnak és felfutó nacionalizmusnak vagyunk a tanúi és ön is írt bizonyos kulturális törésvonalakról Európában. Hogyan látja Európa átalakulását?

Noam Chomsky: Európának komoly problémái vannak. Ennek nagy részét a brüsszeli bürokraták által kidolgozott gazdaságpolitika adja, amit az Európai Bizottság, a NATO és főleg a nagy német bankok nyomására erőltetnek. Ez a politika a kidolgozók szemével nézve logikus. Szeretnék egyrészt visszakapni a kockázatosan kihelyezett kölcsönöket és befektetéseket, másrészt ez a politika teljesen erodálja a jóléti államot, amit ők sosem szerettek. Pedig a jóléti állam az, amivel Európa hozzájárult a modern társadalmi berendezkedéshez. Ugyanakkor a gazdagok és a hatalomban lévők ezt soha nem szerették és az a tény, hogy a társadalompolitika erőtlenedik, az számukra kifejezetten jó. 
Európának azonban van egy másik problémája. Rettenetesen rasszista. Mindig is azt éreztem, hogy Európa rasszistább, mint az Egyesült Államok. Ez azért korábban kevésbé volt ilyen egyértelmű, mert az európai lakosság homogénebb volt. Ha mindenki szőke hajú és kék szemű, akkor nem rasszisták, de ahogy változik a lakosság rögtön kirajzolódik a rasszizmus. Méghozzá nagyon gyorsan, és ez egy komoly kulturális teher Európának.

IK: Lassan az adás végéhez érünk, szeretnék egy pozitívabb kérdést is feltenni, ami nézőnktől, Robert Light-tól jön. Mi ad önnek reményt?

Noam Chomsky: Beszéltünk pár olyan dologról, amelyek reményt adnak. Például ilyen Dél-Amerika függetlensége. Ennek történelmi jelentősége van. A panamai Amerikai Csúcstalálkozó után ennek látni fogjuk a jeleit. A legutóbbi ilyen találkozókon az Egyesült Államok elszigetelt volt. Ez óriási változás az egy-két évtizeddel ezelőttihez képest, amikor még az Egyesült Államok igazgatta a dél-amerikai ügyeket. Ez az egyik ok, amiért Obama gesztusokat tett Kuba felé, vagyis azért hogy túllépjen az Egyesült Államok elszigeteltségén, mert az Egyesült Államok az elszigelt, nem Kuba. És Amerika bukásra van ítélve, majd meglátjuk. Európának a Sziríza és a Podemos ad optimizmust és ezek a mozgalmak remélhetőleg fellázadnak a romboló gazdasági és társadalompolitika ellen, amit a bürokraták és a bankok erőltetnek. Ez tényleg reményre adhat okot. Legalábbis kellene…”
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 37 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az a világ amelyben én eladhatok, vehetek áramot, búzát, kukoricát, rezet....stb és még nyereségért megjósolhatom, hogy fél év múlva csökken az áruk....stb..stb csak a szakadék felé tarthat!

Ezt egy józan paraszti ésszel gondolkodó láthatja.

A Sziríza-féle politikában lehetne itt bíznunk,amely majd mit is tesz...,megállítja a nyugati jóléti állam továbi erodációját, amely jóléti államot a hatalmasok és gazdagok sose szerették,ám amiről pl.a mostani magyar kormány szentül hiszi,hogy, mint társadalmi berendezkedés totálisan elbukott.

Hát,hát...

A Sziriza a remény végét jelenti, nem a reményt. Ők már csak az utolsó 1%-ot adják hozzá a teljes társadalmi csődhöz, de azt nagy mellénnyel és magabiztosan.

Hozzászólás az 1. ponthoz:az ATV-ben Havas Henrikék azon poénkodtak,valaki nevezetesség lehajtós zoknit viselt.És még igazuk se volt - a gumi nélküli zokni nem szorítja el az ereket.

" Érdemes megnézni az eredeti cikket."

Így igaz.
Az általad idézett rész folytatása.

"IK: Barack Obamát nem tartja különösen nagyra, de az Iránnal kötendő megállapodás nem emeli mégis a szemében? Maga a tény, hogy megpróbálja csökkenteni az atomháború veszélyét?

Noam Chomsky: Szerintem ez nem így van. Épp most kezdeményezett egy ezer milliárd dolláros programot, ami megújítja az amerikai atomfegyver arzenált, ami azt jelenti, hogy valójában növeli fegyverkezést. Ez az egyik oka például, hogy az elhíresült ítéletnapja óráját, amelyet a néhány hete hozott létre az Atomtudósok Lapja két perccel közelebb állították éjfélhez Az éjfél a vég, és ettől jelenleg három percre vagyunk. 30 éve, vagyis az első Reagan-években kialakult pánik óta most vagyunk a legközelebb a véghez."

Vajon ki ellen fegyverkezik? Kivel együtt és kivel szemben akar háborút viselni? Kit/kiket akar összeugrasztani, hogy ő legyen a nevető harmadik?

"Agonizáló birodalom,,,,"

Tévedés. Az USA nem agonizál, hanem az teszi amit az elmúlt 100 évben tett. A gazdagodásának árát másokkal akarja megfizettetni. Vajon mennyi embere ülhet bársonyszéken az Európai Unióban?

Anglia politikája pedig igencsak kétarcúságról vall.

Látom, nem érted pontosan.
Az villamosenergia liberalizáció először Kaliforniában eredményezte az erőművek tönkremenetelét. Ugyanis olyan brókerek zsebelték be termelő erőművek nyereségének nagy részét,akik soha nem láttak erőművet. Így az erőműveknek nem jutott nekik pénz fejlesztésre.
Ugyanez van minden árú tőzsdén forgó elemmel. A spekulánsok saját nyereségük érdekében (tehetik, ilyen a világ) felvihetik és levihetik az árakat.
Nem törődve a termelőkkel.

Nem az a problémám, hogy nem értem amit írtál. Én is így értelmeztem, ahogy írod, csak nem értek vele egyet. Most sem.

Azt is leírtam miért nem. Igaz kérdések formájában tettem fel.

Lásd: Berecskereki 2015. május 3. 20:36

Miért lenne az USA bukásra ítélve? Ha hiányt szenvednek valamiből, mennek és elveszik. Azok vannak bukásra ítélve, akik nem tudják magukat megvédeni, vagy maguk is ilyen politikát folytatni. Lehet hőbörögni, de ez az igazság.

Akkor bizonyára úgy ítéled meg a saját helyzetedet, hogy most jó helyen vagy. Szerintem is:-)))))
Én itthon vagyok jó helyen.
Hallottam egy mondást egy fiataltól, aki No-ban élt egy ideig: Most már tudom, hogy tudnék külföldön élni, de nem akarok! Nekem ez a mérce!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés