Azért harcoltam, hogy lehessen tüntetni

2014. december 10. 8:25

Orbán Viktor
Blikk
Szerintem az urizálásnak soha nincs itt az ideje, Zoltán pedig félreérti a helyzetet. Ez nem urizálás. A Fidesz egy nagy néppárt, közöttünk vannak mindenféle emberek, jómódúak, kispolgárok, munkások, gazdák.

Saját táborukon belül is kiverte a biztosítékot párttársainak vagy a kormánytagoknak – Pokorni Zoltán szavaival élve – urizálása, illetve gyanús meggazdagodása. Kósa Lajos milliós utazása, Szijjártó Péter közel 200 milliós házvásárlása, Giró-Szász András 900 milliós vagyongyarapodása, Lázár János budai lakásvásárlása… Egyetért Pokornival, hogy jóval nagyobb visszafogottságra lenne szükség?

Orbán: Szerintem az urizálásnak soha nincs itt az ideje, Zoltán pedig félreérti a helyzetet. Ez nem urizálás. A Fidesz egy nagy néppárt, közöttünk vannak mindenféle emberek, jómódúak, kispolgárok, munkások, gazdák. Ez egy plebejus párt, de én nem akarom ebből a kormányzásból kirekeszteni azokat a fiatalokat, akik jómódú családból származnak. Az urizálás az, amikor valaki magamutogató. Ezek az emberek nem azok. (…)

Pedig ezekről azt gondolják. Ön szerint a nevetséges vagyonbevallási rendszerről mit gondolnak a választók? Mennyire hiszik el az említett politikusokról, hogy nagy értékű vásárlásaikat komoly családi segítséggel valósították meg? Szerintem semennyire. Ez egy színjáték. Szükségesnek tartja a rendszer megváltoztatását?

Orbán: Ha az emberek fejé­ben lévő képzetek vagy tévhitek alapján akarnánk végezni a munkánkat, akkor aligha tudnánk jól dolgozni. A valóság az, hogy a vagyonnyilatkozat összevethető az adóbevallásokkal. És ha az nem stimmel, az büntetőügy. (…)

A fideszes ügyek a saját táboron belül is kiverték a biztosítékot. Abban a hátországban, ahol egyre több a repedés. Simicska Lajos a kétharmados többségről döntő veszprémi választáson is elindulna a jelöltjük ellen.

Orbán: A politika világa nem egy zárt rendszer, itt folyamatosan változik minden, és mindig vannak viták. Volt az utóbbi időszakban két olyan súlyos döntése a kormánynak, amely sértette üzleti csoportok érdekeit. A reklámadó és a földalapú támogatások rendszerének átalakítása, aminek következtében a nagybirtokkal rendelkező vállalkozók eddig megszokott előnyét korlátoztuk. Ezekkel kapcsolatban üzletemberek, köztük az említett úr is, kifejtették az ellenvéleményüket. A kormány ennek ellenére ezeket a döntéseket meghozta. Soha nem szabad összekeverni a személyes viszonyokat az ország érde­keivel. Ami az ország érdeke, azt akkor is meg kell tenni, ha az egyébként hozzánk közel álló embereket sért.

Menthető még a barátság?

Orbán: Az élet majd megoldja. (…)

Miért támogatja a vasárnapi boltbezárásokat?

Orbán: Nem támogatjuk a bezárásokat. Azt támogatjuk, hogy vasárnap senkit se lehessen dolgoztatni.

Szinte hidegháborús a helyzet az Amerikai Egyesült Államokkal, a mai napig nem sikerült tisztázni a kitiltási ügyet, kedden Vida Ildikót szólította fel, hogy pereljen. Mi is tervezünk hasonlóan kemény válaszlépéseket a kitiltásokra?

Orbán: Egy köztisztviselőnek kutya kötelessége, hogy ­elégtételt kérjen, ha ezt nem teszi meg, alkalmatlan. Ha azonban korrupt, akkor megkapja a súlyos büntetést. Ami a válasz­lépéseket illeti, ahhoz törvényt kellene módosítani, mert a jogszabályok ezt ­jelenleg nem teszik lehetővé. Nekünk is ­szükségünk van ezekre az eszközökre, aztán hogy élünk-e velük, meglátjuk.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 121 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Adja át, de pontos j-vel (papagáj).

O.V. legalább megközelíti a komoly politikusról alkotható képet. Van valakinek más jelöltje?

Emlékezik valaki a 2002-es választási kampányra???

LOPStTOP táblával Kunze.
Azután jött a Keller és csak egy hölgyön hajtottak végre testüregi motozást (Berkecz Mária) és a végén őt is felmentették.
Most ugyanazt akarja a ballib eljátszani????
Le akarják járatni a kormányt és átvenni a hatalmat???
Tüntetés, tüntetés fizetett provokátorokkal.

Nem fog menni!!!!!

Mekkora iskolázottságról árulkodsz! :-)))

Tulajdonképpen én nem támogatom azt a módszert, hogy a vasárnapi munkát törvény tiltsa!!!
Egyetértek az MSZP javaslatával, hogy olyan helyen ahol meg lehet tenni a vasárnapi szünetet, a vasárnap dolgozók kapjanak dupla pótlékot.
Ezzel ösztönzik a vállalkozókat a szünnapra, ha meg mégis akkor a dolgozók meg lennének fizetve.

Nem régen beszélgetett a bátyám egy ismerősével (akivel valamikor együt húzták az igát). Ma Németországban vállalkozó, 60-80 emberrel dolgozik. Rolexet hord. A bátykó mondta neki, hogy az ő 20 eFt-os órája ugyanúgy mutatja az időt. Azt válaszolta, hogy tudja, de azokban a körökben ahol ő forog, tárgyal, nem veszik komolyan, ha nem ilyet hord.
Elhiszem, mert különös módon megőrizte a normális ítélőképességét.

Ház: A legkülönfélébb média emberekenek és sok más szereplőnek van hasonló értékű háza. Fura módon azon senki nem rugózik, pedig némelyik igencsak előadja magát, mint fő ítéletalkotó. Ha el tud számolni azzal, hogy miből vette, akkor kinek mi köze hozzá. Ha jól emlékszem itten nagyon sokan a kapitalizmust reklamálták és reklamálják. (Tetszik nem tetszik a vagyoni egyenlőtlenség bizony annak a része !)
Mondom ezt kisnyugdíjasként.

A rendszerváltás óta eltelt ídőben nem nagyon tudom, hogy hogyan lehet kategorikusan kijelenteni, hogy egy fiatal Politikus aki a közért való munkát választja és tanulmányait is ez írányban céltudason készül erre, hogy szegény és semmije sincs mire a pályát elfoglalja.

Az általánositás nagyon veszélyes.A szülök Eleve külömböző anyagi helyzetben vannak és legalább annyira szines, mint a társadalom. Ezek nemcsak a fiatal politikusoknál, hanem más szakmákban és területen is is így van. Eleve nem azonos anyagi körülményekkel indúlnak, s általában a háttérben a család és szülői anyagi körülményei határozák meg.

Ha valaki körbenéz a környezetében maga is megállapithatja úgyanezt. A fiataloknál a szülői háttér anyagi körülményei már látszanak a középiskolába, felsőoktattási intézményekben is, sőt ha a vállalkozásokat nézük akik őnálló vállalkozásokba fognak bármilyen területen ott is a szülői családi háttér kitapintható.

A rendszerváltoztattás óta megváltozott a társadalom szerkezete is ami akár a tulajdonviszonyokat akár az élethelyzetet veszük figyelembe, vagy a munkával kapcsolatos helyzeteket, hísz százezres nagyságrendben magán vállalkozások jőttek léttre akik munkaadokká is váltak és sokan úgyanúgy alkalmazottak akár az állami szférában(közszolgáltatáss) akár a magánszférában. Belátható, hogy már ez a helyzet meghatároza a gyerekek helyzetét is akik külömböző családokba szocializálodnak és nevelkednek és társadalmi helyzetüket is meghatároza.

Az is természetes, hogy sokan akik az elöző rendszerben élték meg a munkába eltöltött idejük nagyrészét és a rendszerváltoztattáskor kimaradtak a nagy átalakulásokból és gyermekeiknek Sem tudták azokat a körülményeket megadni aki maguk Sem lettek a vállalkozó új helyzetnek a részesei nehezen viselik el a mai fiatalok életvitelét és magyarázatot és felmentést keresnek saját élethelyzetükre és a legegyszerübb azt mondani, hogy itt van egy réteg általánositva a politikusok akik fiatalok és negyvenesek és miből telik neki olyan életre amit ők egy egész élet munkájával esetleg több diplomával stb nem tudtak elérni. Természetes a frusztráció és egyszerü a válasz, hogy lopnak, mert másként nem lehet.

Ezért van Orbának igaza mikoor ecseteli a mai társadalom tagozódását és ezt természetesen veszi tudomásúl, hogy minden társadalmi csoportnál így a politikusoknál is egy keresztmetszete jelenik meg a társadalomnak akár az anyagi helyzetük és életszituációjuk helyzetében. Ez nem befolyásolja senkinek az egyéni teljesitményét a munkájában, mert az nem ilyen vonatkozásban mérhető.

El kell telni még vagy húsz évnek, hogy a mai társadalmi viszonyok egy természetes közegé váljanak. Egy rendszerváltoztattásnál a jogi és társadalmi folyamatok változásáoz elég talán hósz év, de a fejekben még egy generációra szükség van ami nem biztos, hogy sikerül mivel attól függ, hogy milyen gyorsan tud a társadalom legalsó szövetén is átmenni a megváltozott helyzet evidenciája.

Ez annál hamarabb megy minnél gyorsabb a széles tömegeg anyagi jóléte és személyes életében a pozitiv változás. Ha ez döcög és lassú akkor mindig lehet pont a többpolusú politikai berendezkedés miatt felkorbácsolni indúlatokat ellenségképet találni politikai haszonszerzés céljából a hatalom megszerzése megtartása érdekében, mivel ez a versengés is az új rendszer sajátja.

Ha majd a társadalom eljút oda, hogy egy új jelenséget a többpártrendszeri demokrácia müködését megérti és evidencia lesz, hogy a politikusi tevékenység külömböző szinteken végzet munka is egy szakma amihez szaktudás kell, mint bármelyik szellemi munkát végző szakmához, hogy a tudás nem a születéssel jőn, hanem tanulni képezni tapasztalatot kell szerezni, hogy "szakmáját" jól lássa el és elismeri a társadalom, hogy aki ezen a területen dolgozik az is munka és nem uri paszió akkor mondhatjuk el, hogy a rendszerváltoztattás a fejekben is lezajlott. Egy államot vezetni, megszervezni, törvényeket előkésziteni és levezényelni politikai döntés nélkül nem megy. Ahhoz, hogy ez eredményes legyen profi tudásra van szükség és állandó tanulás által sajátiható el, hogy naprakész legyen a döntéshozatalkor. Ez egy olyan szakma ami különleges képeségeket is feltételez, ráadásúl állandó ellenőrzés alatt van és nyílvánosan kell a munkát elvégezni, s nap mint nap bizonyitani döntésekkel azt, hogy alkalmas a munkája ellátására, mivel minden négy évben megmérettetik a teljesitmény, s nem nyugdíjas nyugodt egy életre szóló kényelmes állást biztosit.

Azért belátható, hogy nem egy életbiztositás ez a pálya.

Nem akartam feldicsérni azzal, hogy eléri.
Egyébként mikori osztályzási rendszer szerint?

Sokan inkább egy "vidéki tahó", mint belvárosi zsúrfiúk mellett vannak.

Ez elfogadható válasz?
Gyurcsány is mondhatta volna 2006-ban.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés