Végső megoldás

Egyelőre nem lesz békemenet

2014. november 13. 12:30
Fricz Tamás szerint a Békemenet egyfajta végső megoldás, ami a jelenlegi helyzetben csak kontraproduktív lenne, mert azt a látszatot keltené, hogy nekirontanak Magyarország szövetségesének, az Egyesült Államoknak. Ezért egyelőre nem is vonulnak fel a kormány támogatói. A CÖF feljelentést is tesz, mert szerintük az amerikai nagykövetség elmulasztotta a feljelentési kötelezettségét a korrupciós ügyben.

Egyelőre nem rendez békemenetet a Civil Összefogás Fórum (CÖF) a nemzeti szuverenitás védelmében, mert az Egyesült Államok és Magyarország közötti nézeteltérések elsősorban diplomáciai úton rendezhetőek – jelentette ki Fricz Tamás, a CÖF alapítója csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten. A békemenet, ami egyfajta végső megoldás, most kontraproduktív lenne, azt a látszatot keltené, hogy nekirontanak Magyarország szövetségesének, az Egyesült Államoknak – közölte a politológus.

Azt mondta: a Magyarországgal szembeni nemzetközi támadás áttevődött a tengeren túlra. Ezúttal az Egyesült Államok lépett fel, mert szerintük nem állunk eléggé melléjük az Oroszország ellen felmelegített, már-már új hidegháborús konfliktusban. Azt látják, hogy Amerika úgy viselkedik mint a filmekben a cowboyok, akik azonnal pisztolyt rántanak és tüzelnek. Ennek a magatartásnak a lecsillapítása pedig „kormányzati, diplomáciai terep”. A békemenet ezt a cowboy-mentalitást erősítené, egy tovább éleződő konfliktusban pedig Magyarország aligha győzhet az Egyesült Államokkal szemben – mondta Fricz Tamás.

Csizmadia László, a CÖF másik alapítója úgy vélekedett, hogy az Egyesült Államok a Déli Áramlat, a paksi atomerőmű és a keleti nyitás politikája miatt hozta kellemetlen helyzetbe, a többi között a kitiltási üggyel Magyarországot. Szerinte az amerikai Demokrata Párt azért támadja a magyar kormányt, mert felvette a harcot a Magyarországot és a világot szorongató neoliberális és posztkommunista pénzügyi érdekeltségekkel szemben. Elfogadhatatlan az is, hogy a megtévesztett Barack Obama elnök, Clinton volt elnök befolyására megkérdőjelezi a magyar civil élet szabadságát – jelentette ki.

Azt is kifogásolják, hogy Obama válaszra sem méltatta a levelüket, amelyben azt javasolták , hogy hívja meg Magyarország miniszterelnökét tárgyalásra a Fehér Házba, ám fogadta Móra Veronikát, az Ökotárs Alapítvány vezetőjét. Ugyanakkor az USA magyarországi ügyvivője a korrupció vádjával illette a magyar kormányt, miközben semmilyen információval nem szolgált az állítólagos bűncselekményekről – sorolta kifogásaikat a CÖF-alapító.

Csizmadia László a továbbiakban úgy vélekedett, hogy a norvég állam által működtetett civil alapot feltételezhetően pártpolitikai korrupcióra használják fel, és a támogatások nagy részét személyi kiadásokra, a tisztségviselők juttatásaira fordítják. Például a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) 119 millió forintot fizetett ki bérekre és járulékaikra tavaly, miközben az öt ügyvivő csak 22,8 millió forint juttatásban részesült. Ezért felszólítják a TASZ-t, hozza nyilvánosságra, hogy kik kaptak ebből a pénzből – mondta a CÖKA elnöke.

Ifj. Lomnici Zoltán, a CÖF szóvivője bejelentette: a magyar törvények szerint nemcsak a korrupció büntetendő, hanem az is, ha valaki elmulasztja bejelenteni a tudomására jutott korrupciós cselekményt. Az amerikaiak ezt nem tették meg a kitiltási ügyben, ezért a CÖF feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen – mondta. Sürgette az Egyesült Államok kormányát, hogy nevezze ki új budapesti nagykövetét, mert megérdemel egy nagykövetet egy olyan nemzet, amely a legtöbb véráldozatot hozta a szovjetekkel szemben, az 1956-os forradalom során – fogalmazott. Ifj. Lomnici végül arra biztatott minden devizahitelest, hogy az árfolyamkockázat tekintetében indítson pert a bankok ellen, az igazságügyi tárcának pedig azt javasolják, hogy tegye költségmentessé ezeket a pereket a károsultak számára, és fordítsa meg a bizonyítási terhet. Utóbbi azt jelentené, a banknak kellene bizonyítania, hogy megfelelően tájékoztatta ügyfeleit az árfolyamkockázat veszélyéről – mondta.

Közben André Goodfriend a Twitteren reagált a feljelentés-ügyre az atv.hu újságírójának adott válaszában. Az amerikai ügyvivő azt írta: „A Bécsi Egyezmény mindig hasznos olvasmány diplomácia történeti szempontból, valamint a nemzetközi kapcsolatok alapjaihoz is”.

A Bécsi Egyezmény vonatkozó pontja szerint a diplomaták mentességet élveznek, így Magyarországon nem lehet őket büntetőjogi felelősségre vonni.

Összesen 99 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azért nem lesz békemenet, mert félnek ennyi embertől az utcán.
Mert a korrupt adóhivatali vezetők lebukása meg a
devizahitelesek újabb átverése miatt még a kapanyél is elsülhet.

Válaszok:
nick89 | 2014. november 13. 12:52
Felebarát | 2014. november 13. 15:10

Ha valakinem érti, kérjen hozzá/szeressen kérni hozzá tolmácsot.
Havi 1.700.000 havi fix+baksisért

Nem szép dolog gúnyolódni a szellemileg visszamaradottakon!

Okos húzás volt.

Csak bedobták, hogy lesz békemenet.
Lehetett látni,
hogy az amerikaiak rögtön összecsinálták magukat.

Hiába na,
a CÖF békemenete félelmetes taktikai fegyver.

De jó,
hogy csak nekünk, magyaroknak van ilyen.

(:–)

HA lenne annyi nép most kinn...elég kinos ez a fideszeseknek is

főéeg hogy a fidelitas amcsi fan

Akik tanultak történelmet azok számára (az élettér mellett) a "végső megoldás" (endlösung) jelentése is világosan megfejthető.

Köszönjük a figyelmeztetést, Fricz elvtárs.

A feljelentési kötelezettség elmulasztása ügyében már válaszolt az ügyvivő: ebből is látszik, hogy aki híján van az általános műveltségnek, inkább hallgasson, mert a butaságaival csak szégyent hoz a fejére.

Egyszerre lépsz a 200 ezer kivezényelt közmunkással?

Mint 1957-ben az "első szabad május elsején"?

Döbbenetes olvasni, milyen szinten nézi hülyének az embereket a CÖF, és hogy a saját tagjai hogy évezik azt, hogy hülyének nézik őket.

Nem olyan régi még a történet, hogy ne kellene emlékezni az elejére.

Tehát az ügyet nem az amerikai ügyvivő, hanem egy fideszes magyar hírportál hozta nyilvánosságra. Egyben azzal vádolva meg az amerikaiakat, hogy a kitiltásokkal befolyásolni akarják a NAV-ot.

Ebben az ügyben indult már vizsgálat? Van már feljelentés?

Volt ugye, eddig
4 budapesti, 1 gyulai, meg 1 virtuális békemenet.

Másképp, másnak látom ezeket a megmozdulásokat,
mint te. A CÖF-öt - Csizmadiával az élen - a szélsőséges elfogultságával, zavaros pénzügyi hátterével meg pláne.
A velük szembeni gúny szerintem megengedhető.

Sajnos tényleg nincs.
Viszont 2/3-ot összehozni az elmúlt négy év teljesítményének "értékeléseként" az azért gáz.
Ha egyszerű többség jött volna össze talán visszafogottabbak lennének. Akkor meg főleg, ha csak vm ellenzéki párt támogatásával tudnának kormányozni.
Az újabb 2/3 viszont üzenet: bármit megtehetünk.
Na ez az, ami nem oké.
Mint ahogy a békemeneteléssel is az a baj, hogy a "bármire" felhatalmazást ad.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés