Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Gyurcsány mostanra már 10 (!) választáson szenvedett vereséget, így hát le is vonta a logikus következtetést: marad

2024. június 26. 18:12

Szerinte a lemondás nem megoldás.

2024. június 26. 18:12
Baranya Róbert

Fotó: MTI/Purger Tamás

Hiába a történelmi baloldali vereség és annak elemzése, megbeszélések, tanácskozások, hiába estek neki az elmúlt hetekben kívülről és belülről,

Gyurcsány Ferenc hosszas vívódás után arra a megfejtésre jutott, hogy maradnia kell a DK elnöki posztján. 

Pedig a többi párt levonta a személyi konzekvenciákat, a DK-val együtt indult MSZP társelnökei lemondtak, ahogy a szintén hatalmasat bukó Momentum elnöke is, miután pártja csupán 169 ezer voksot tudtak összeszedni, és így nem érte el a mandátumszerzéshez szükséges öt százalékot. 

A volt miniszterelnök szerint azonban az ellenzéki oldalon az elmúlt évek lemondásai, leváltásai egyetlen ellenzéki párt megerősödését sem hozták el, sőt: éppen ellenkezőleg.

Pedig, ahogy többen emlékeztettek rá,

ennyiszer senki nem kapott ki kormánypárttól, mint ő; a Gyurcsány vezette politikai erő legutóbb 2006-ban tudott választást nyerni. 

Pedig azóta volt négy országgyűlési, négy önkormányzati és négy európai parlamenti választás.

Gyurcsány pártvezetőként összesen tíz választáson maradt alul

(a 2009-es EP és a 2010-es országgyűlési választáson nem ő vezette az MSZP-t), mégsem érzi úgy, hogy távoznia kellene.

A legszembetűnőbb a 2019-es ep-választással való összehasonlítás, hiszen akkor a sok év alatt sziszifuszi munkával összehozott 16 százalékos eredménnyel a DK az ellenzék vezető politikai erejévé vált.

Azonban ez most pillanatok alatt semmivé lett, hiszen míg öt évvel ezelőtt 557 ezren szavaztak a Gyurcsány-pártra, addig most, június 9-én, a Párbeszéddel és az MSZP-vel együtt mindössze 367 ezer voksot szedtek össze, 

amellyel csupán két képviselőt küldhetnek az EP-be.

Ezzel majdnem visszazuhantak a tíz évvel ezelőtti szintre: akkor 226 ezer szavazatot szerzett önállóan a DK, szintén két EP-mandátumot szerezve.

 

Összesen 196 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vasalo
2024. június 27. 17:55
Remélem majd a DK meghiv minden érdeklödöt egy hatalmas partira, ahol pezsgö, sör meg whiskivel megünnepeljük a tizedik vereséget.
elmkov
2024. június 27. 16:51
A DK-t át kéne nevezni NDK-ra... NEM Demokratikus Koalició, persze ez mindig is nyilvánvaló volt.
Robi54
2024. június 27. 13:37
Fletónak ez hobbi,néha be hívják az ATV-be,néha a Partizánba,nyilatkozhat a Népszavának. Tudja ő,hogy belőle és a pártjából semmi nem lesz ebben az országban. Elvégre ezt a pártot ő gründolta,személyes tulajdonaként tekint rá. Jól van ez így.
edico
2024. június 27. 09:03
Feri bátya te már egy emberi, politikai roncs vagy. Vonulj ki a közéletből és élvezd az életet! Ne ásd még mélyebbre magad a nem kimondottan értelmes eszmefuttatásaiddal!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!