Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

„Másfél nap sem volt elég, hogy feldolgozzam” – interjút adott az új magyar űrhajós

2024. május 28. 16:50

Kapu Tibor már egyetemistaként is komolyan érdeklődött a rakétatechnológiák iránt.

2024. május 28. 16:50
null

Nyitókép: képernyőfotó / Kossuth Rádió

Mint megírtuk: rendkívüli bejelentést tett Szijjártó Péter hétvégén. „Lesz hamarosan egy magyar fiatalember, aki nem ezen a szokványos módon repül majd, mint mi, hanem egészen másként. Farkas Bertalan negyvennégy évvel ezelőtt repült fel első magyar űrhajósként az űrbe, most küszöbön áll a következő magyar űrhajós küldetés” – fogalmazott a külügyminiszter.

Szijjártó Péter közölte: az űripar a fejlett nemzeti iparágak közé tartozik, ezért úgy döntöttek, hogy nemzeti kutatóprogramot indítanak, hogy a nemzeti fejlesztések vívmányait tovább tökéletesítsék. A 240 jelentkező közül négy jelöltet választottak ki, akik nagyon komoly kiképzésen estek át. A tegnapi éjszaka folyamán a szakértői bizottság meghozta a végleges döntését. Eszerint

Kapu Tibor 32 éves gépészmérnök lehet a következő magyar kutató űrhajós.

Egy tartalékos űrhajóst is kijelöltek, ő Cserényi Gyula 35 éves villamosmérnök. A kiképzés utolsó fázisát ők ketten fogják teljesíteni.

Ezt is ajánljuk a témában

A kiválasztottak a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának vendégei voltak, ahol elárulták, mindketten nagyon izgultak a döntés bejelentése előtt.

Szürreális élmény volt

A kiválasztási folyamatról Kapu Tibor úgy nyilatkozott: 

Szürreális élménynek nevezném, habár még csak másfél nap telt el a hír bejelentése óta. 

Egy nagyon izgalmas irányítótestületi ülés után kaptuk meg az eredményt egy lezárt borítékban, egyesével. Bementünk egy külön szobába a külügyminisztériumban, és ott fogadott minket a hír. Az embernek volt ideje feldolgozni a történteket, legalábbis akkor még ezt hittem. De valójában a szobában eltöltött öt-tíz perc nem volt elég, úgy igazából az azóta eltelt másfél nap sem volt elég arra, hogy feldolgozzam.”

Cserényi Gyula szerint ez a hír megkoronázta a felkészülésüket, amit egyébként egy maratonfutáshoz hasonlított. A HUNOR-programról elmondták: nagyon élvezetes volt, a 14 hónap legnehezebb feladata talán az volt, hogy leküzdjék magukban a projekt versenyjellegét, és arra tudjanak fókuszálni, hogy ez egy igazi csapatmunka.

Az érdeklődés korábban kezdődött

Egyetemistaként már azelőtt komolyan érdeklődtem a rakétatechnológiák iránt, hogy a programba bekerültem volna. A HUNOR-program igazából csak szembejött” 

– mondta Kapu Tibor arról, hogyan kezdődött a kötődése a világűrhöz.

Gyakorlatilag mindenféle természettudomány iránt érdeklődtem, de mérnökként más szemlélettel tekintünk a világra, mint az emberek többsége” – erősítette meg Cserényi Gyula.

Kapu Tibor elárulta: annak ellenére, hogy Cserényi Gyulával már két éve az űr világába készülnek, még mindig nehéz elképzelniük azt, milyen is lesz igazából odafent. 

Miután kiderült az eredmény, kaptam olyan jókívánságokat, hogy térjek vissza egészségben”

– jegyzete meg a friss űrhajós.

NASA és SpaceX

Kapu Tibor azt is kifejtette, hogy egy SpaceX-űrhajóval és kapszulával történik majd az utazás, amelyhez a szabályozási hátteret a NASA adja, így a következő lépésként Amerikába utaznak.

Nem véletlenül az szerepel a névjegykártyánkon, hogy kutató-űrhajós, hiszen amire mi készülünk a Nemzetközi Űrállomáson, az egy tudományos munka” – szögezte le. Hozzátette: már ki vannak választva azok a kísérletek, amelyeken szeretnének továbbhaladni.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-115
2024. július 04. 15:14
🍓 ️ ­­É­r­­­t­é­­k­­­e­­l­d­­­ ­­a­­ ­­­s­z­e­­­x­i­­­ ­­p­­­u­­­n­­­c­­i­­­m­­­a­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­.­𝐗­­­𝟏­𝟖­.­­­𝐅­𝐔­­𝐍
Chekke-Faint
2024. május 28. 18:57
Csak nehogy Magyar Péter még azt is bevállalja.
Bastyaelvtars
2024. május 28. 17:40
Mielőtt meghódítanánk a világűrt az nem lehetne hogy előbb azt oldja meg a kormány, hogy mateszalkarol Pestre ne 5 óra hossza alatt lehessen felerni vonattal?
Simson
2024. május 28. 17:11
Megérdemli, irigylem, sok sikert!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!