Magyar Péter továbbra sem jár be brüsszeli munkahelyére – ám ezt megteheti

2024. szeptember 27. 09:43

Ifjabb Lomnici Zoltán szerint morálisan is elfogadhatatlan, hogy egy EP-képviselő munkavégzés nélkül kap havonta több millió forintnak megfelelő összeget.

2024. szeptember 27. 09:43

Nyitókép: Képernyőfotó

Gyakorlatilag semmilyen jogi következménye nincs annak, hogy Magyar Péter EP-képviselőként egyáltalán nem jár be a munkahelyére, és a bizottsági üléseken sem vesz részt, pedig az alkotmányügyi bizottságnak alelnöke is.

Nincs ugyanis konkrét szabály arra vonatkozóan, hogy az EP-képviselők hány alkalommal és mennyi ideig hiányozhatnak,

továbbá, jogkövetkezmények sincsenek lefektetve – magyarázta Ifj. Lomnici Zoltán a Magyar Nemzetnek.

Az alkotmányjogász azt is elmondta, hogy „az Európai Parlamenti képviselők tiszteletdíja kétszerese egy magyar parlamenti képviselő fizetésének, ennek ellenére a feladatok megfelelő ellátásának kötelezettségéről, illetve annak részleteiről rendkívül csekély mértékben szólnak az uniós jogszabályok”.

„Míg hazánkban a hatályos jogszabályok egyértelműen rögzítik a képviselők jelenléti kötelezettségét, továbbá szigorú anyagi következményeket határoznak meg arra az esetre, ha egy képviselő nem látja el megfelelően ebbéli feladatát, és igazolatlanul távol marad az ülésektől vagy a bizottsági munkától, addig az uniós jogszabályok elég hiányosak a képviselői feladatok megfelelő ellátásának kötelezettségéről, annak részleteiről, másrészt 

az igazolatlan távolmaradás esetére egyáltalán nem állapítanak meg anyagi jellegű szankciókat” 

– hívta fel a figyelmet Lomnici.

Majd azzal folytatta, hogy az EP eljárási szabályzata szerint a képviselők részére az üléseken aláírás céljából jelenléti ívet kell kitenni. A jelenléti ív tanúsága szerint jelen levő képviselők nevét az ülések jegyzőkönyveibe jelenlévőként kell rögzíteni. 

„Az elnök által igazoltan távol lévő képviselők nevét az ülések jegyzőkönyveibe igazoltan távol lévőként kell rögzíteni. Ugyanakkor nincs konkrét szabály arra vonatkozóan, egy képviselő hányszor maradhat távol, sőt, az állandó hiányzásnak sincs jogkövetkezménye” –mondta az alkotmányjogász.

Ifjabb Lomnici Zoltán a lapnak leszögezte, „az, hogy egy EP-képviselő nem jár be a munkahelyére, és munkavégzés nélkül kap havonta több millió forintnak megfelelő összeget az európai állampolgárok adójából, 

morálisan is elfogadhatatlan, mert az ellentétes a közvetett demokrácia alapelveivel”.

Felidézte, hogy az EP-listavezetők vitáján Magyar Péter bírálta Deutsch Tamást, hogy kevés szavazáson vett részt az EP-ben, és azt ígérte, hogy a Tisza Párt képviselői be fognak járni az ülésekre és képviselni fogják a választókat.

„Ennek ellenére már az első fontos alkalommal távol maradt az alkotmányügyi bizottság üléséről, ahol ő a testület negyedik alelnöke” – emlékeztetett az alkotmányjogász, aki szerint ez a választók becsapásaként értékelhető.

Ezt is ajánljuk a témában

Kövér László több képviselőt is megbüntetett igazolatlan hiányzás miatt

Itt megjegyezte, hogy Magyar Péter nem vehetné ennyire félvállról a munkáját, ha a magyar parlament képviselője lenne, 

az országgyűlési törvény ugyanis jóval szigorúbban és egyértelműbben fogalmaz.

„Amennyiben a képviselő nem megy be a munkahelyére és nem vesz részt a parlament munkájában, nem lehet képes maradéktalanul ellátni az alaptörvényben és az országgyűlési törvényben deklarált feladatait” – emelte ki ifjabb Lomnici Zoltán.

Ezután felidézte, hogy  a 2024-es parlamenti ciklusban Kövér László tizennégy képviselőt büntetett meg igazolatlan hiányzás miatt. „Hadházy Ákos független képviselőnek kétszer is csökkentették a fizetését a szavazásokról való távolmaradás miatt. A DK képviselőit, köztük Gyurcsány Ferencet és Varju Lászlót is megbüntették, amiért nem vettek részt a parlamenti bizottságok tisztségviselőinek megválasztásáról szóló szavazáson. A DK képviselői összesen 12,2 millió forint büntetést kaptak” – sorolta.

Majd a fentiekhez hozzáfűzte, hogy a házelnök 2011-ben megbüntette az LMP és az MSZP képviselőit is, mert igazolatlanul hiányoztak az alaptörvényről szóló áprilisi szavazásokról.

Veszélybe kerülhet Magyar Péter mentelmi joga

Komoly bajban van a Tisza Párt elnöke, miután döntött a legfőbb ügyész, és lopás bűncselekménye miatt a Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő nyomozás eredményeként Dr. Polt Péter indítványt tett az Európai Parlament elnökénél Magyar Péter európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére.

A legfőbb ügyész indítványa az Európai Parlament elnökéhez, tőle pedig várhatóan az uniós szervezet jogi bizottságához kerül majd. Az Európa Parlament jogi bizottságának kell majd ugyanis kivizsgálnia az indítványt, amelynek része, hogy az EP jogi bizottsága meghallgatást szervez majd Magyar Péternek. Ennek kapcsán fontos lehet megemlíteni, hogy amennyiben Magyar Péter úgy érzi, nincs takargatni valója, a folyamat ezen pontján akár önmaga is kérheti, hogy függesszék fel a mentelmi jogát.

Ugyanakkor amennyiben nem így gondolja/nem teszi ezt meg, az EP jogi bizottsága saját vizsgálatának lezárása után javaslattal fog élni az Európai Parlament felé, amelyben vagy javasolja, vagy nem javasolja majd a Tisza Párt-elnök mentelmi jogának felfüggesztését. Ilyen esetekben az Európai Parlament plenáris ülésén szavaznak majd a kérdésről az Európai Parlament képviselői.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Meritokrata
2024. szeptember 27. 11:27
Eddig észre sem vettem, hogy rózsafüzért aggatott a csuklójára. Ez tisz(t)a hülye. Ezzel kit akar elcsábítani? Az eu-s állásról és a közgyűlésbe való nem beülésről csak annyit, hogy ott dolgozni, döntéseket hozni és felelősséget vállalni kell!! EZ, pont ezt a hármat kerüli. Sajnálom a szavazóit..., vagy nem is, megérdemlik!!
Reszelő Aladár
2024. szeptember 27. 11:16
1,5 millió emberrel elhitette, hogy bármit megtehet. Semmilyen morális kritérium nem vonatkozik rá. Szerinte egy félremagyarázott mondat miattt is távoznia kell valakinek a közéletből, ő a másokik nőt bántalmazza az áldozat szerint és mégsem zavar egyetlen libsit sem. Elmodtha, hogy a legnagyobb kamu állás. Majd megszavazták és tényleg nem jár be. Semmilyen morális szabálynak nem kell megfelelnie.
2024. szeptember 27. 11:11 Szerkesztve
Ez még mindig hír, hogy egy öntörvényű, lelkileg súlyosan terhelt EP-kipviselő és az alkotmányügyi bizottságnak alelnöke - gondolom, következmények nélkül - nem jár be a munkahelyére? Nézzük már meg a munkahelyének és annak vezetőinek az erkölcsi értékét, színvonalát! ...és akkor már mindent megértettünk MP távolmaradására.
pollip
2024. szeptember 27. 10:56
Majd odaküldi a virtuális klónját:-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!