Aranyat találtak az alföldi gázmezőkön

2024. szeptember 11. 21:50

Az Energiaügyi Minisztérium arról is beszámolt, hogy a békési Sarkad térségében a közelmúltban fejezték be a negyedik új kút lemélyítését.

2024. szeptember 11. 21:50
Nyitókép: gázvezeték Bulgáriában (Nikolay DOYCHINOV / AFP)

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: Nikolay DOYCHINOV / AFP

Már a tizedik kutat fúrja az MVM a kelet-magyarországi gázmezőkön – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán szerdán. A tárca ismertette: a békési Sarkad térségében a közelmúltban fejezték be a negyedik új kút lemélyítését, jelenleg a tesztelése zajlik.

A napokban egy további kút fúrásához láttak hozzá a szakemberek.

Nyékpuszta lelőhelyen egy korábban lemélyítettel együtt 2023 februárja óta négy kutat állítottak termelésbe. A felszínre hozott földgáz mennyisége mostanra meghaladta a 100 millió köbmétert, könnyűolajból pedig 135 ezer köbmétert termeltek ki. A hajdú-bihari Berettyóújfalunál idén februárig négy kutat fúrt le a nemzeti energiavállalat. Az első júniusban állt termelésbe, eddig 4 millió köbméter földgázt adott, a második tesztelése folyamatban van.

Ezt is ajánljuk a témában

A hazai gázfelhasználás a nemzetközi energiaválság előtti, 10-11 milliárd köbméteres éves szintről 8 milliárd köbméter közelébe csökkent.

A földgázra az időjárásfüggő megújulók kiegyenlítő energiaforrásaként jelentős szerep hárul a sikeres zöld átállásban – jelezte az EM. A kormány a belföldön elérhető források fokozott hasznosításával erősíti Magyarország energiaszuverenitását és a hazai fogyasztók ellátásbiztonságát. Az Energiaügyi Minisztérium nyolc területre indított koncessziós eljárásokat szénhidrogén kutatására, feltárására és kitermelésére – írták a bejegyzésben.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
békalepcse2.0
2024. szeptember 13. 07:39
A bék³si födgáz és olaj mezőt már a hatvanas években felfedezték, csak a románok rátették a kezüket mert az a mező egy jis részén átnyulik a határon, úgy negyed részven és amikor itt elindult a termelés az úgynevezett romaniai kutak elkezdtek elapadni. Na akkor a román hadsereg felvonult a határra a mocskos szemétládák. Abba kellett hagynunk a kitermelést. Az olajmező felénk lejt és nálunk (az is a mi területünk valójában amit ma a románok bitorolnak jogtalan!) van az olajkészlet nagy része. A tetejét szipákolták eddig a mocskok. Akkor az oroszoknak kellett visszaparancsolni a tetű románokat a határról. Nekünk viszont abba kellett hagyni az intenzív kitermelést mert elapadtak a bitorolt romániai kutak.
fogas paduc
2024. szeptember 12. 13:36
Ez kb 1 cseppje a szükségletnek....
flesh ripper
2024. szeptember 12. 13:30
gáznemű arany... Aranyeres Föld(anya) fingott egyet.
csapláros
2024. szeptember 12. 11:41
stormy 2024. szeptember 12. 03:11 ..."a statisztikált a szív és érrendszeri és a tüdörákos megbetegedések....koreláció vastagon."??? 1. HÁNY MILLIÁRD kár érte Magyarországot, annak hírnevének a rontásával, amit 2006 óta a Bécstől Új-Zélandig a liberális (liberálnáci) újságok lejárató cikkeivel (Vásárhelyi, Konrád, Solti és társai rágalmai), az EP 4 db általatok diktált jelentéseivel, indítványozott 7-es cikkely eljárással, és az uniós források visszafogatásával okoztatok, amelyek 280-ról mára 400-ra drágították a forint/eurót, megdrágítva az importot és ezzel az egekbe lökve az inflációt ??? 2. Poloskapetitek miért is a budapesti kórházakban propagandázik, akik a 2010 óta folyó több 10 milliárdos kórház felújítási programok utolsó helyeire kerültek ??? Miért is nem dicsekszik azzal, hogy hogyan akasztott be a liberálnáci nemzetáruló ellenzékünk a dél-pesti kórházépítésnek ???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!