A demográfiai válság a legnagyobb probléma Európában

2024. július 25. 18:25

Panyi Miklós államtitkár és Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója az EU előtt álló kihívásokról beszélgetett.

2024. július 25. 18:25
Krupincza Mariann
Krupincza Mariann

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Az Európai Unió nemzetközi szerepe – sodródás az árral címen szervezett beszélgetést az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány a 33. Tusványosi Szabadegyetemen. A témában Panyi Miklós, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára és Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója, országgyűlési képviselő ütköztették egymással érveiket. A moderátor Bendarzsevszkij Anton, az alapítvány igazgatója volt.

Molnár Zsolt kijelentette, hogy az Európai Unió bővítése fontos érdek, Svájcon kívül minden ország érdekelt abban, hogy tagja legyen az EU-nak a kontinensen. „Az EU-nak sok-sok nehézséggel kell szembenéznie, vannak olyan válságtünetei, amelyek túlmutatnak az uniós kereteken. 

Ilyen többek között az elöregedés vagy a vendégmunkások kérdése”

Mindezekhez hozzájött még a több mint két éve tartó háború – tette hozzá.

Bendarzsevszkij Anton arra is kíváncsi volt, hogy a beszélgetésben résztvevők szerint jó válaszokat, megoldásokat ad-e Európa a felmerülő gazdasági és társadalmi kérdésekre. 

Panyi Miklós kiemelte, hogy meglátása szerint a demográfiai válság a legnagyobb probléma: az uniós tagországok társadalma elöregedik. Felidézte, hogy a reprodukciós ráta a 70-es, 80-as években fordult kettő alá. 

Ez a reprodukciós egyensúlytalanság érezteti hatását már a gazdaságban is,

a munkaerőpiacról kilépők számát nem tudják a munkaerőpiacra belépők pótolni. Ez is súlyos nyomás alá helyezi az összes gazdaságot. 

„Ebből sok probléma fakad, elég csak a versenyképesség vagy a  GDP fenntartására gondolni, de a migráció is idekapcsolódik. Ez egy erőltetett munkaerő-import, amely egy bizonyos dinamika felett újabb problémákat generál” – fogalmazott az államtitkár.

Molnár Zsolt ehhez kapcsolódóan elmondta, hogy Európában Németországban kizárólag német munkaerővel nem lehet majd pótolni a felmerülő hiányt. „Sőt, még uniós állampolgárokkal sem, az így kialakuló párhuzamos társadalmakkal járó problémák pedig komoly kihívást jelentenek. Meglehet, hogy Európa eddig ezeket a harcokat megnyerte, beolvasztották ideérkezőket. De az elmúlt években láttunk arra példát, hogy ez nem mindenhol járt megfelelő eredménnyel”.

Panyi Miklós azzal folytatta, ahhoz, hogy „Európa a világ legversenyképesebb gazdasága legyen, megvan a tudásalapú társadalom, és fejlődéshez szükséges erőforrások is rendelkezésre állnak, de a megvalósítás mégis problémákba ütközik”

A miniszterhelyettes arra is felhívta a figyelmet, hogy  az elöregedésről alig-alig beszélnek az Unióban, a demográfiai problémákról is sokszor csak a folyosókon sugdosnak. De akadnak kivételek, a téma Olaszországban is napirenden van, és fontos, hogy 

mi, magyarok kongassuk a harangokat, főleg azért, mert évtizedes családpolitikai tapasztalataink vannak, 

amelyek hozzájárultak idehaza a demográfiai mutatók javulásához” – hangsúlyozta.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Meg kell találni az egyensúlyt a zöld átállásban

Az államtitkár a beszélgetés során arra is rámutatott, hogy a világ legsikeresebb országai ellenőrzik a bevándorlást, elég csak az USA, Ausztrália, Japán vagy Dél-Korea vonatkozó intézkedéseit megnézni. „Európa 2015-ben hibát követett el azzal, hogy milliókat engedett be ellenőrzés nélkül, tulajdonképpen meghívót küldött. Bár a határkerítést sok kritika érte, napjainkban mégis egyre több ország látja be, hogy kerítésre szükség van, meg kell védeniük szuverenitásukat”.

Panyi Miklós reflektálva a jelenkori folyamatokra beszélt arról is, hogy 

a háború „megrángatta” az európai országokat,

 de ezeket a nehézségeket mégis középtávú problémának látja, ugyanakkor mindenkinek érdeke lenne, hogy ez a háború mihamarabb véget érjen. „De a  nyersanyaghiány még ennél is égetőbb kérdés” – jelentette ki.

Molnár Zsolt az elhangzottakhoz hozzáfűzte, hogy véleménye szerint 

az erőforrás versenyt nem nyeri meg Európa, de a tudásalapú versenyt még megnyerheti”. 

Azt is leszögezte, hogy „ha nem jól gazdálkodunk az erőforrásainkkal, akkor az emberi lét kerülhet veszélybe.  A helyes egyensúlyt kell megtalálni a zöld átállásban is” – húzta alá az MSZP pártigazgatója.

Arra is kitért, hogy az atomenergiára szükség van, nincs alternatívája. Németország tett egy kísérletet, hogy ezt száműzze, de kiderült, egy és elhamarkodott döntést hoztak. Idehaza a paksi blokkok építése ezért is volt jó döntés” – idézte fel Molnár Zsolt.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

 

Összesen 109 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:32
🍓 ️ ­É­­­r­­­t­­­é­k­­e­l­d­­­ ­­­a­ ­­s­z­e­­x­­­i­ ­­­p­­u­­n­­c­i­­­m­a­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­­.­­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­.­­­𝐅­­𝐔­𝐍
MaBaker
2024. július 26. 00:16
Milyen zöld átállás?! Mi a zöld benne?! A kocsin a rendszám? Hagyjuk már ezt a hülyeséget a picsába!
Ehetős Odó
2024. július 25. 20:40
Tetves, ostoba libsik hogy gúnyolták szegény Fekete Gyulát 30 évvel ezelőtt, aki már akkori is megkongatta a vészharangot.
survivor
2024. július 25. 20:19
Intel A 450 M os EU nem tud +300 E katonát kiállítani ? A 140 M-s Rus röhögve 1M -t..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!