Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Figyelmeztetnek a szakértők: megugrottak az öngyilkossági kísérletek a fiatalok körében

2024. május 24. 13:14

Az MCC Ifjúságkutató Intézetének konferenciáján a fiatalok mentális egészsége is fókuszba került.

2024. május 24. 13:14

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Az MCC Ifjúságkutató Intézete nemrég Emerging Voices: Perspectives from the next generation of scholars in youth research címmel megtartotta az idei első nemzetközi konferenciáját Budapesten. A három fő téma a politika, a mesterséges intelligencia, valamint a mentális egészség terén felmerülő fiatalkori kihívások voltak. Az utóbbi kérdéskörrel kapcsolatos legfrissebb kutatási eredményeikről – eltérő perspektívákból megközelítve – több különböző országokból érkező PhD-hallgató számolt be a konferencia záró paneljében.

Nurdan Kozan Caki, a Dubai-ban élő, de az Essex Egyetemen tanuló PhD-hallgató a fiatalkori öngyilkosság pszichodinamikai aspektusairól szóló előadásával nyitotta a sort. Caki emlékeztetett, már az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is felhívta a figyelmet arra, hogy a statisztikák szerint

jelentős számban fordulnak elő öngyilkossági kísérletek és halálesetek a fiatalok körében.

Caki kutatási eredményei azt mutatják, az öngyilkossági hajlam belső pszichodinamikai tényezőkhöz köthető, kiemelve a fiatalok küzdelmeit az önállósodás felé vezető úton. A felnőtté válás során felmerülő, sokszor kudarcként megélt nehézségek súlyosbíthatják a pszichológiai stresszt, ami önkárosító cselekedethez vagy öngyilkossági kísérlethez is vezethet. Az érzelmek konstruktív feldolgozásának képességét javító terápia azonban döntő fontosságú lehet a megküzdési mechanizmusok és az öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok mérséklésében – fejtette ki.

Ezt is ajánljuk a témában

A koronavírus hatásai még mindig kísértenek

A nehézségekkel való megbirkózás leginkább a koronavírus-járvány tombolása idején vált hangsúlyossá – a Covid19 és a vele járó korlátozások mentális egészségre gyakorolt hatásairól már a Budapesti Corvinus Egyetemről érkező Földvári-Uricska Erna beszélt a konferencián. Elmondta, hogy az akkori szigorítások miatt az online tevékenységekkel és 

a pandémiával kapcsolatos kifejezések váltak leginkább elterjedtté: távoktatás, virtuális esküvő, online koncertek, korona szorongás, Covid19 fáradtság vagy vakcina irigység. 

Az előadó szólt arról is, hogy a mentális egészségmegőrzést célzó beszélgetések főként a közösségi média és a kortárs csoportok hatására váltak széles körben elterjedtté, nem pedig szakmai segítség révén.

Ezt is ajánljuk a témában

A pszichoaktív anyagok is terítékre kerültek

Az Intézet közleményében kiemelték, hogy a fiatalokat érintő nehézségek kapcsán nem szabad kihagyni a sorból a pszichoaktív anyagok használatát sem. Hubert Antokolski, a lengyel Adam Mickiewicz Egyetem hallgatója, kutatója és vállalkozója a tudatmódosító szerek használata körüli komplex társadalmi tájképet vizsgálta. 

A konferencián tartott előadásában elmondta, természetesen először mindenki a kemény drogokra gondol, de emlékeztetett arra, hogy 

a kávé, az alkohol, a teák és más anyagok is pszichoaktívak. 

Többdimenziós megközelítése orvosi, normatív és kulturális-média perspektívákat ölelt fel – nagy hangsúlyt fektetve a pszichoaktív anyagok érzékelésének generációk közötti különbségeire. Antokolski felhívta a figyelmet a közegészségügyi üzenetek fontosságára, valamint hangsúlyozta, hogy kiegyensúlyozott kábítószer-politikára van szükség, amely figyelembe veszi az egyéni szükségleteket, a közegészségügyet és a társadalmi biztonságot – idézte az Ijfúságkutató Intézet az előadót.
 

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-93
2024. június 15. 02:09
🍓 ️ ­­­É­r­­t­­­é­­k­e­l­d­­ ­a­­ ­­­s­z­e­­­x­­­i­ ­­­p­u­­n­­­c­­i­­­m­­­a­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­.­­𝐗­𝟏­­𝟖­­.­𝐅­𝐔­­­𝐍
Patika
2024. május 25. 03:12
Patika 2024. május 24. 17:35 Kilátástalan élet belátható küövetkezményei.
Akitlosz
2024. május 24. 18:50
Ha öngyilkossági szakértők, akkor hogyan vannak még életben?
Patika
2024. május 24. 17:35
Kilátástalan élet belátható küövetkezményei.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!