Magyar Péter az Orbán-rendszer Prigozsinja – és pont annyit is ér

2024. április 06. 06:05

Oroszországot világok választják el Magyarországtól, Magyar Péter mégis épp azért fog elbukni, amiért az orosz lázadó is elbukott.

2024. április 06. 06:05
null
Kohán Mátyás

Nyitókép: HANDOUT / TELEGRAM / @ RAZGRUZKA_VAGNERA / AFP

Okulásunkra sántító párhuzamot ajánlok: Magyar Péter az Orbán-rendszer Prigozsinja. Kifejtem.

2023. június 23-án Jevgenyij Prigozsin, a Wagner milícia kétes magánéletű és mindaddig az orosz hadvezetéssel kötelékben repülő parancsnoka elfoglalta az orosz Déli Katonai Körzet főparancsnokságát a dél-oroszországi Rosztov-na-Donuban, miután két problémáját nem tűrhette tovább: 

egyrészt látványosan nem bírta a búráját Szergej Sojgu hadügyminiszternek és Valerij Geraszimov vezérkari főnöknek, és ami talán ennél is fontosabb – nem kapta meg tőlük lőszerekben kifejezett jussát.

Oroszország akkori első számú belpolitikai ügyében, Bahmut elfoglalásában játszott szerepe országos ismertséget kölcsönzött neki, melynek alapján elhitte: hatalmában áll kikényszeríteni ellenlábasai bukását, és birtokában van az ehhez szükséges politikai képességeknek. Fellázadt. A rendszer fejével, Vlagyimir Putyinnal kapcsolatos pozíciója mindvégig tisztázatlan volt: bár pusztító kritikáival eleinte kizárólag Sojgut és Geraszimovot célozta meg, a lázadás sodrásában már nem túl magabiztos támadásokat intézett a náluk jóval népszerűbb Putyin irányába is.

Hasonlóan tisztázatlan volt a viszonya a Putyin-rendszer elsődleges politikai projektjéhez, az ukrajnai háborúhoz:

míg korábban azt szorgalmazta, hogy Oroszország a háború megnyerésének érdekében változzon néhány évre Észak-Koreává, lázadás közben már úgy fogalmazott, hogy a háborút hazugságokra alapozva indította meg Putyin. Impozáns katonai jelenlétével rég nem látott reményt adott a Putyin-rendszer ellenségeinek, a nemzetközi sajtó az orosz rezsim törékenységéről cikkezett. Végül azonban – a fegyveres erők elenyésző részét leszámítva – lázadását csak olyanok támogatták, akik a Putyin-rendszerrel eleve szembenálltak;

a magyar liberális értelmiséget sikerült meggyőznie, az oroszokat ellenben kevésbé.

Végül valahol Voronyezs és Moszkva között lázadása nemes egyszerűséggel elfogyott. 

2024. március 14-én Magyar Péter, a Magyar Bankholding felügyelőbizottságának és a Volánbusz igazgatóságának kétes magánéletű és mindaddig a NER-rel kötelékben repülő volt tagja pártalapítást és rendszerbuktatást jelentett be a budapesti Andrássy úton, miután két problémáját nem tűrhette tovább:

egyrészt látványosan nem bírta a búráját Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszternek és saját volt feleségének, a vele ellentétben a politika első vonalába bejutni képes Varga Juditnak, és ami talán ennél is fontosabb – világossá vált a számára, hogy a továbbiakban nem fogja megkapni politikai állásokban kifejezett jussát.

Magyarország akkori első számú belpolitikai ügyében, a kegyelmi ügyben játszott szerepe országos ismertséget kölcsönzött neki, melynek alapján elhitte: hatalmában áll kikényszeríteni ellenlábasai bukását, és birtokában van az ehhez szükséges politikai képességeknek. Fellázadt. A rendszer fejével, Orbán Viktorral kapcsolatos pozíciója mindvégig tisztázatlan volt: bár pusztító kritikával eleinte kizárólag Rogánt és Tiborcz Istvánt illette, a lázadás sodrásában már nem túl magabiztos támadásokat intézett a náluk jóval népszerűbb Orbán irányába is. Hasonlóan tisztázatlan volt a viszonya az Orbán-kormány szakpolitikai intézkedéseihez is: míg eleinte arról beszélt, hogy „egyébként jó irányba megy csomó minden az országban”, és a legfontosabb külpolitikai kérdésekben is elismerte a kormány igazát, lázadás közben már lejárt ellenzéki lózungokból állította össze beszédét. Impozáns médiajelenlétével rég nem látott reményt adott az Orbán-rendszer ellenségeinek, a nemzetközi sajtó a Fidesz-kormány törékenységéről cikkezett. Végül azonban – a kegyelmi ügy miatt kiábrándult jobboldali szavazók elenyésző részét leszámítva –

lázadását csak olyanok támogatják majd, akik az Orbán-rendszerrel eleve szembenálltak;

a magyar liberális értelmiséget sikerült meggyőznie, jobboldali választók széles tömegeit ellenben kevésbé. Végül valahol az EP-választás és az amerikai választás között lázadása nemes egyszerűséggel elfogy majd.

Oroszországot és Magyarországot természetesen világok választják el egymástól,

így Magyar Péter bukott messiásként nem lezuhan majd egy Embraerrel jó sajtónyilvánosan Kuzsenkino fölött, hanem békében és keserűséggel vegyes nyugalomban tölti majd el a budai hegyekben a közélet utáni pályafutásának éveit.

Szlovákiába való megegyezéses áttelepítésére sem lesz szükség, és senki semmilyen adminisztratív módszerrel nem fogja megakadályozni azt sem, hogy annyi választáson célozzon meg hőn áhított bársonyszékeket, amennyin csak szeretne.

Ugyanakkor elkerülhetetlen sikertelenségének gyökere ugyanabban van, mint Jevgenyij Prigozsiné: abban, hogy nem a problémát oldja meg. 

Jevgenyij Prigozsin minden eddiginél látványosabb, profibb és impozánsabb élőshow-t mutatott be Vlagyimir Putyin már addig is meglévő, szunnyadóbb vagy hangosabb ellenségeinek; Magyar Péter most ugyanezt a kétes szívességet Orbán Viktor ellenségeinek teszi meg.

Csakhogy az ellenzék problémája Magyarországon nem abban van, hogy Orbán Viktor ellenségei ne lennének minimális politikai tehetséggel kellően összefoghatóak. Azok, belföldön és külföldön is. Az ellenzék problémája az, hogy Orbán Viktornak nemes egyszerűséggel túl sok a támogatója.

Itt volnánk mi ugyanis pármillióan, akiknek a magyar jobboldali történet nem rogáni mese meg családi részvénytársaság,

hanem az általunk vallott eszmék Európában egyedüli és a lehetőségekhez képest legjobb politikai képviselete. S amíg mi nem leszünk érdemben kevesebben, addig minden egyéb látványos siker fabatkát sem ér.

Lehet és lesz is ma nagy tüntetés a Kossuth téren, ahogy volt a túlóratörvény elfogadásának idején is. Lehetnek és lesznek is többszázezres Facebook-oldalak, szurkolhatnak és szurkolni is fognak egy emberként ellenzéki érzelmű polgártársaink. Sőt, megkockáztatom: lehetnek és lesznek előbb-utóbb Magyar Péternek itt-ott-amott mandátumai is. Látott már ilyen impulzív mozgalmakat Közép-Európa Igor Matovičétól Miroslav Škoróén át Szlavi Trifonovéig és Robert Golobéig, változó sikerrel. Nem ezek a perdöntő szempontok.

A perdöntő szempont az, hogy mi, magyar jobboldaliak mit csinálunk.

Hogy mi kint leszünk-e a tüntetésen, hogy mi adunk-e a mandátumainkból, hogy mi feladjuk-e tizennégy éve nagy műgonddal építgetett politikai művünket a rövid kanócú messiás két villogó szeméért. És annak, hogy mi hosszú, tömött sorokban így tennénk, egészen pontosan semmiféle jele nincsen.

Így hát hiába minden. Magyar Péter az Orbán-rendszer Prigozsinja. És pont annyit is ér.

*

Kapcsolódó vélemény

undefined

Megadja Gábor

Mandiner

Idézőjel

Az alábbi sztori természetesen teljes egészében képzeletünk szüleménye, a valósággal való bármilyen kapcsolata pusztán a véletlen műve.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 351 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-77
2024. április 30. 18:54
🍓 ️ ­­A­­­ ­­­d­­ö­g­­­ö­­s­ ­­­l­á­­n­y­o­­­k­ ­­­v­­á­­r­­­n­a­­­k­­ ­­­r­­­á­­d­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­.­𝗖­­­𝗨­­­𝗠𝟰­­.­­𝗙­­­𝗨­­­𝗡
ubulka57-2
2024. április 07. 06:56
Prigozsin vezette a zenészeket, majd elfoglalta Bahmutot.
heyam3
2024. április 07. 02:25
Nem azért fog elbukni, hanem mert egy darab szar nem ülhet Magyarország trónjára. Prigozsin nem volt egy darab szar. Nem azért bukott el. Nem jó a hasonlat.
kissb56
2024. április 06. 20:53
Ez egy nárcisztikus primadonna. Gyurcsányék fogják kicsinálni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!