A tudósok is meglepődtek, hogy mennyi vegyi anyag van az ivóvízben – mutatjuk a részleteket

2024. április 09. 07:43

Ezek az anyagok súlyos egészségügyi problémákhoz is kapcsolódhatnak.

2024. április 09. 07:43
Tap Water In A Glass In Pennsylvania

Nyitókép: Ben Hasty/MediaNews Group/Reading Eagle via Getty Images

Egy új kutatás szerint világszerte sokkal több tartósan megmaradó, úgynevezett „örök vegyi anyagokként” ismert PFAS-ok találhatóak a vizeinkben, ami bár a nemzetközi szabályozás alapján megengedett, mégis komoly egészségügyi kockázatot jelenthet– írta meg a CNN.

Közel sem egységes és következetes az ivóvizet érintő nemzetközi szabályozás.

A kutatás szerint a perfluoralkil- és polifluoralkil-anyagok (PFAS) jelentős mértékben meghaladják a világ felszíni és felszín alatti vizeiben a nemzetközi szabályozó hatóságok által meghatározott koncentrációs szinteket.

A legnagyobb kockázat az lehet, hogy ezek a vegyületek, melyeket az 1950-es évektől fogva használnak különféle fogyasztási cikkekben, nem teljesen bomlanak le a környezetben.

A kutatásban vizsgált talajvízminták több mint egyharmada túllépte az amerikai környezetvédelmi ügynökség (epa) által 2023 márciusában javasolt határértéket, még olyan helyeken is, ahol nem volt ismert szennyeződés forrása.

A PFAS-anyagok egészségügyi hatásai

A kutatások szerint a PFAS típusú anyagok súlyos egészségügyi problémákhoz is kapcsolódhatnak, beleértve ebbe a rákot, az elhízást, a pajzsmirigybetegségeket, a magas koleszterinszintet, a csökkent termékenységet, a májkárosodást, valamint a hormonális zavarokat.

A 2022 júliusi Nemzeti Tudományos, Mérnöki és Orvosi Akadémiák jelentése szerint ezek az anyagok a csecsemők és magzatok növekedésének csökkenésével és a vakcinákra adott antitestválasz csökkenésével is összefüggésbe hozhatóak.

David Andrews, az Environmental Working Group vezető tudósa szerint ezek a vegyi anyagok világszerte megtalálhatók a vízkészletekben, még olyan távoli helyeken is, mint az Északi-sarkvidék vagy a Mount Everest lejtői.

***

 

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Obsitos Technikus
2024. április 09. 17:50
"melyeket az 1950-es évektől fogva használnak különféle fogyasztási cikkekben, " Nos akkor nem mindegy? :-D
karakter-2
2024. április 09. 13:16
A CNN szerint minden, még a víz is mérgező, egyetlen kivétel a Pfizer/Moderna mRNS vakcina, ami safe and effective.
Kybon
2024. április 09. 11:48
Senkit nem érdekel az egészsége! Csak azt, akinek már nem sok maradt belőle. Viszont mindenki keményen dolgozik, hogy ne maradjon belőle sok... (Mindig vicces, amikor a macskának, kutyának vitaminos kiegészítőket, a szobanövénynek táprudat vesznek a népek. De hogy nekik is kéne valami, azt nem! Aki eljut a multivitaminokig meg a múlt Bé-cseppjéhez, már ufó, pedig még ezek sem érnek szinte semmit ahhoz képest, ami kéne. Vegyi támadások és testi hiányok egyszerre vannak jelen, aminek csak akkor nem lesz rossz vége, ha a fogyasztói homokozó hamarabb bedől...)
Okos Tojás
2024. április 09. 11:00
Korábban a teflon volt az első számú ellenség, majd kiderült, hogy finoman szólva átmegy az emberen. Most kiderült, hogy a soha le nem bomló műanyag az. Ez az anyag hová lesz bennünk? Ha nem ürül ki, akkor a beleimben csak műanyag lenne, de azért még belefér egy kisebb csülök is. Félreértés ne essék, én sem támogatom a műanyag csomagolást, de a hatásvadász ijesztgetést nem szeretem. UI: Mi lesz húsz év múlva a polisztirol ház hőszigetelésekkel?)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!