Most akkor egészséges vagy sem a drasztikus böjt? Szakértő válaszol!

2024. március 21. 10:03

A Semmelweis Egyetem adjunktusa fontos részletekre mutatott rá.

2024. március 21. 10:03
étel, zöldség, biohulladék, élelmiszer-hulladék,

Nyitókép: Krizsán Csaba, MTI

A húsvét előtti időszakban felkapott téma a böjtölés, de az élettani hatások vitatottak – írja a vg. A portál a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika adjunktusával, dr. Leiszter Katalinnal járta körbe a témát.

A gasztroenterológus kiemelte, a böjtölés élettani hátterére az utóbbi évtizedek kutatásai mutattak rá még inkább. A legtöbbet kutatott böjtformák azok, amelyek egy napon belül bizonyos idősávra korlátozzák a táplálkozást. Legelterjedtebb a 16/8-asnak hívott böjt, amelynek során 8 órás a táplálkozási időablak, például délelőtt 10-től este 18 óráig.

„Amit eddig ezekről a böjttípusokról tudunk, hogy hozzájárulhatnak a fogyáshoz, csökkenthetik bizonyos vérzsírok szintjét és gyulladásos faktorok termelését, vagy túlsúlyos páciensek esetében javíthatják az inzulinérzékenységet” – mondta a lapnak a dr. Leiszter Katalin.

 A sanghaji Csiao Tung Egyetem kutatócsoportja azt vizsgálta, hogy ezek az időszakos böjtök hatékonyabbak-e, mint a hosszabb ideig tartó, csökkentett kalóriabevitellel járó tartós diéták. A kutatók arra jutottak, hogy rövid távon javulás mutatkozhat a vérnyomás, a vércukor-, valamint koleszterinszint kapcsán, azonban a hosszú távú hatások vitathatók, sőt, inkább negatívak.

A kutatócsoport 20 ezer felnőtt által kitöltött kérdőívekből dolgozott. A résztvevőknek 2003 és 2018 között évente kellett beszolgáltatniuk adatokat az étkezési szokásaikról – a kutatók ezeket vetették most össze az amerikai járványügyi központ 2003 és 2019 közötti halálozási adataival, írja a vg.

Az eredmény szerint

akik a 8 órás napi időablakba szorították a táplálkozásukat, nem éltek tovább, mint mások, sőt, 91 százalékkal nagyobb arányban haltak meg szívproblémák következtében.

Jo Ann Carson, az Amerikai Szívszövetség korábbi táplálkozástudományi vezetője egy fontos részletre hívta fel a figyelmet, miszerint arról nincs információ, hogy a vizsgálati alanyok milyen minőségű élelmiszereket fogyasztottak. Márpedig ennek jelentős hatása lehetett az eredményekre és így a levont következtetésekre is. Carson azt tanácsolja, hogy mindenki igyekezzen szívbarát étrendet folytatni, függetlenül attól, hogy a nap mely szakában táplálkozik, ha pedig időszakos böjtölésre adná a fejét, előtte egyeztessen az orvosával.

A Semmelweis Egyetem adjunktusa szerint

a böjt nem való mindenkinek, például nem javasolt várandós és szoptató édesanyáknak, gyerekeknek.

Továbbá hatványozottan ajánlott egyeztetni a kezelőorvossal a böjt megkezdése előtt számos alapbetegség: szív- és érrendszeri, anyagcsere-, daganatos és nőgyógyászati betegségek, meddőség, alultápláltság, étkezési zavarok esetén.

Arra is érdemes felhívni a figyelmet, hogy a böjti időszak alatt a fokozódó éhségérzet következtében az érintettek feszültebbek lehetnek, és átmenetileg csökkenhet a fizikai vagy szellemi teljesítőképesség, emiatt érdemes a böjti napokat a kevésbé aktív napokra, például hétvégére időzíteni – ovlasható a vg-n.

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:57
🍓 ️ ­A­­­ ­­d­­ö­­­g­­­ö­s­­­ ­­­l­á­­n­y­o­­k­­­ ­­­v­­á­­­r­­­n­­­a­k­ ­­­r­­á­­­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­­𝗪­­­.­­­𝗖­­­𝗨­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­­𝗨­­𝗡
jóember
2024. március 21. 11:40
"akik a 8 órás napi időablakba szorították a táplálkozásukat, nem éltek tovább, mint mások, sőt, 91 százalékkal nagyobb arányban haltak meg szívproblémák következtében." -írja a szerkesztő. Ez azt jelenti, hogy aki így táplálkozik az biztosan szívbeteg lesz. Semmi rák vagy fertőzés, de még egy baleset sem, csak a tuti szívbetegség. Csak kérdem. Mostmár csak azt kéne tudni, hogy hány éves korban áll be ez a tuti szívproblémák okozta halál. Mert ha mondjuk 90-100 éves kor körül, akkor nosza, így kell élni, mert hiszen ez véd a rák meg még a közúti balesetek ellen is. Ez már majdnem örökélet. Vagy tévednék?
you-brought-2-too-many
2024. március 21. 11:39
Hosszú ideje böjtölök, az a nő, aki a végén kommentálta a mellékhatasokat látszik h még sosem. Fura h az USA-ban az időszakos böjtből ( intermittent fasting) divatot tudtak teremteni a fiatalok s középkorúak között mi nálunk meg megy a maszatolás h a böjt vajon egészséges-e. Egyszerű a válasz : igen. Pont.
Kybon
2024. március 21. 11:19
Attól függ hogyan nézzük, de kb. a '60-as években volt egy "zöld forradalom". Attól kezdve 3x annyi dolog termett, ami lehetőséget adott a 10000000000 emberre. Egyrészt mindenki tudja, mi lesz ennek a vége. Másrészt azért is lesz csúnya vége, mert pl. a foszfor nagyonis véges (ami nélkül nincs mezőgazdaság). A böjt szempontjából az a lényeges, hogy a 3x-os termelés a vegyszerezéssel megöli a földet, és kiszipolyozza teljesen. Az emberek csak hiányokkal vannak tele, és a böjt közben a szervezetben nincs tartalék, ami fedezné az életbenmaradást. Az orvosok sem értik a hiányokat semennyire, sőt, a legtöbb gyógyszerrel általában súlyosbítják. De ez csak az egyik problémája az emberiségnek (bár az egyéni sz@pásfaktorban az első...).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!