Hatalmas aranykincset találtak Magyarországon, ki is fogják bányászni (Videó)

2024. március 23. 11:39

Az arany és ezüst nemesfémkincs értéke elérheti az 59 milliárd eurót.

2024. március 23. 11:39

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: Pixabay

Hatalmas aranykincset találtak Magyarországon, a világ egyik leggazdagabb arany- és ezüstbányája jöhet létre hazánkban – számolt be az Origo. A cikk szerint akkora arany- és ezüstkészletek rejtőzhetnek a Börzsönyben a föld alatt, mint a világon kevés helyen. A Hun-Bányászat Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Kft. számításai szerint 

nagyjából 1000 tonna arany és ezüst lehet a Börzsöny hegységben úgy 150 méter mélyen. 

Összehasonlításképpen a Magyar Nemzeti Bank aranykészlete „csupán” 100 tonna. A lap szerint az a mennyiség, ami a Börzsönyben pihenhet, hozzávetőlegesen 59 milliárd euró értékű lehet, és egy koncessziós bányászati jog elnyerését követően durván 42 és fél év alatt összesen 9000 tonna arany és ugyanennyi ezüst kitermelése valósulhatna meg. A beruházás 1200 embernek nyújthatna munkát és a tervek szerint a világ egyik leggazdagabb arany- és ezüstbányáját hozná létre Magyarországon.

Mutatjuk az Origo kapcsolódó videóját:

***

 

 

Összesen 369 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:18
🍓 ️ ­A­­­ ­d­­ö­­­g­­ö­­s­­ ­­l­­á­n­­y­­­o­­­k­­ ­­v­á­r­n­­a­­­k­­ ­­r­­á­d­­ 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­.­­𝗖­𝗨­𝗠𝟰­.­­­𝗙­𝗨­­­𝗡
iurbanyi
2024. március 25. 14:40
Évek óta nyomják ezt az infót, és semmi nem történik. Jó lenne, ha ezt nem vmi USA /NYEU konzorcium nyúlná le filléreket hátrahagyva nekünk, mert ettől komolyan tartok. Múltkor már elkezdtem nézni az ingatlanárakat a leendő bánya felett, csak a nejem lebeszélt. Jobb, mint a bitcoin szvsz.
tintapaca
2024. március 25. 11:24
Igazából a recski óriási rézvagyon kitermelését sem engedik, pedig annak a mellékterméke kb 1 % nemesfém. Kiváncsi vagyok, hogy Szalay-Bobrovniczky hallott-e arról, hogy a lőszerhez részhüvely kell, és a nyersanyag ott van Recsk alatt? Valahol, valakik nem engedik, hogy hazánk a felszín alat rejtőző olaj-gáz és főleg órisái szénvagyont kiaknázza. Helyette tízezer kilométerekről kell gázt és áramot importálnunk, teljesen bizonytalan politikai berendezkedésű országokon keresztül. Ukrajna megmutatta, hogy a távolból vezetéken érkező energiára alapozni ellátásunkat, mennyire kockázatos. Hol van itt a stratégiai, felelős gondolkodás?
salmonella
2024. március 25. 07:47
Az sem lesz az országé, mint más sem, legfeljebb a kráter és a mérhetetlen természetpusztítás. Szerintem már ellopták.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!