Elemző: Donáth Anna stratégiája megbukott

2024. március 07. 17:52

A Momentum nem tudott kilépni Gyurcsány árnyékából, s úgy tűnik: a kimaradó pátok profitálnak majd leginkább a hiteltelenségéből.

2024. március 07. 17:52
null

Nyitókép: Donáth Anna közösségi oldala

 

Mint arról korábban mi is írtunk, bár pár hete még úgy tűnt, a Momentum a saját útját járja, mostanra bebizonyosodott, hogy ez koránt sincs így. Január elején Gelencsér Ferenc, a Momentum előző elnöke közös sajtóeseményen jelentette be, nem támogatják más párt jelöltjét a XX. kerületben, hanem saját politikust indítanak Gyuricza-Somodi Klára személyében, így az LMP, a Mi Hazánk és a DK után a lila párt is megnevezte pesterzsébeti polgármesterjelöltjét. 

Azóta viszont sok víz lefolyt a Dunán, egyfelől a Momentum elnököt cserélt, így már Donáth Anna a párt elnöke, másfelől kiderült, 

Donáth már meg is egyezett Gyurcsányékkal – Gyuricza-Somodi Klára kárára. 

Azonban nem a XX. kerület az egyetlen hely, ahol megszületett a DK-Momentum paktum, sorra látnak napvilágot ugyanis az újabb és újabb megállapodások a két párt között. A Momentum hírlevele szerint eddig összesen 17 helyen állapodtak meg, köztük a legfontosabbak a következők:

  • a Momentum a DK-s Kiss Lászlót támogatja a III. kerületben, 
  • a DK a momentumos Soproni Tamást támogatja a VI. kerületben, 
  • a Momentum a DK-s Niedermüller Pétert támogatja a VII. kerületben, 
  • a DK támogatja a Momentum által is támogatott Pikó Andrást a VIII. kerületben, 
  • a Momentum a DK-s László Imrét támogatja a XI. kerületben, 
  • a Momentum a DK-s Cserdiné Németh Angélát támogatja a XV. kerületben,
  • továbbá a Momentum beáll a DK-s Szaniszló Sándor mögé is a XVIII. kerületben.

A paktumok kapcsán lapunk megkereste Kiszelly Zoltán politológust. 

Az elemző szerint e kérdéskör kapcsán a legfontosabb azt leszögezni, 

hogy Donáth Anna stratégiája megbukott. 

Mint fogalmaz: „Ő ugyanis beleszeretett a lengyel modellbe, ami tavaly októberben sikerre vitte a lengyel globalista baloldalt. Donáth még 2022-ben is azt gondolta, hogy egy új konstrukciót kéne választania a magyar ellenzéknek, s ő ezt a DK-tól való eltávolodásban látta. Éppen ezért, amikor ő lett az elnök, ezzel a programmal kampányolt.

Az elemző kifejti, hogy Donáth eleinte azt a narratívát hangoztatta, hogy ők a régi baloldalhoz – DK és MSZP-hez – képest egy új ellenzéki pólust építenek. Viszont – mint Kiszelly rávilágít – az látszott, hogy ez nem adott akkora lendületet a Momentum támogatottságának, mint várták, azaz nem növekedett érdemben a lila-párt támogatottsága. 

A paktumok miatt tovább romlott a Momentum hitelessége

Összességében tehát az látszik, hogy megbukott a Donáth Anna-féle stratégia, hiszen nem egy másik ellenzéki pólust épített fel, 

hanem  – a korábbi fogadkozásai ellenére is – alkut kötött Gyurcsányékkal” 

– szögezte le a politológus, aki szerint kirajzolódik, hogy Donáth régi-új elnökként ugyan eleinte próbált új lendületet a pártnak, de ez nem sikerült.

Ezeken a választásokon – úgy az európain, mint az önkormányzatin – inkább a biztos pártválasztók vesznek részt, s a baloldali törzsszavazók többsége összefogást akar. A Momentumnál végül rájöttek, hogy ha továbbra is ragaszkodnak a lengyel-modellhez, akkor az még többet árt nekik. Csak közben járulékos veszteségként oda a hitelességük, sokadszorra mondtak valamit, amit aztán megint nem tartanak be” – fejti ki lapunknak Kiszelly.

Ezt is ajánljuk a témában

Az elemző aláhúzza: 

Donáth Anna mindennek elmondta Gyurcsányt, most mégis 17 helyen alkut kötött vele,

 és az előválasztás eredményét is elfogadják. 

Tovább vizsgálva a következményeket, a hitelesség rombolásán túl, tulajdonképpen az történik, hogy ezzel átengedik a terepet azoknak a pártoknak, amelyek kimaradnak az összefogásból és az alkukból. Tehát az LMP-nek, a Kutyapártnak, illetve nyomokban a Jobbiknak, és a további új formációknak” – jegyzi meg Kiszelly.

Gyurcsány és a DK megkerülhetetlen

Az elemző szerint Donáth az elején még jól ráérzett, hogy létre kellene hozni egy ún. „ellenzékváltó pólust”, amit azóta sokan próbálnak megvalósítani a Kutyapárttól Vona Gáboron át, most éppen Magyar Péterig. 

A legtöbb kutatás azt jelzi, hogy talán a Kutyapárt tud ebből az ellenzékváltó hangulatból a leginkább profitálni, 

akik a legutóbbi mérések alapján már 8%-on állnak. Donáth Annának ez nem sikerült, pedig korábban azért lépett el egyet a DK-tól, hogy akik nem szeretik a Gyurcsányt, azokat begyűjtse” – magyarázza lapunknak a politológus.

A törzsszavazók alkura késztetik a Momentumot

Az elemző szerint a baloldali törzsszavazók kényszerítik a paktumok megkötésére a Momentumot, ezért fordult elő például az is, hogy Soproni Tamásért – vagy más nekik fontos emberekért – cserébe beáldozták a XX. kerületi indulójukat. 

Magyarán megint kiderült, hogy a Gyurcsány a főnök, 

a Momentum nem tudott kilépni Gyurcsány árnyékából. 

Korábban Márki-Zay is ezt akarta, Bajnai is, Mesterházy is, de egyiküknek sem sikerült, mert Gyurcsány és a balos törzsszavazók összefogást akarnak – ezt az igényt pedig a DK szolgálja ki a legjobban” – szögezte le Kiszelly.

Hozzátette: az már most látszik a közvélemény-kutatásokban, hogy ezzel a lépéssel a Momentum főként a Kutyapárt és az LMP malmára hajtotta a vizet, éppen azokéra, akiktől korábban szavazókat akart elhalászni. Ugyanakkor az is nyilvánvaló, hogy Magyar Pétertől kezdve, Vona Gáboron át, Jakab Péterig most mindenki azokat az ellenzékváltó szavazókat akarja levadászni, akik most csalódtak a Momentumban. 

Az EP-választások tükröt tartanak majd

A Momentum esetében a közelgő EP-választások majd megmutatják, hogy a szavazók mennyire büntetik őket ezekért a paktumokért. 

Eddig két képviselőjük volt az EP-ben, most könnyen lehet, hogy majd csak egy marad” 

– jegyezte meg a szekértő, aki szerint amit nyernek a lilák azzal, hogy bebiztosítják a polgármestereik újrázását, azt elveszíthetik az EP-választásokon, mert ott az ellenzékváltó szavazók nem biztos, hogy jutalmazzák ezt. 

Az LMP és a fővárosban a Jobbik például pont azzal próbálkozik, hogy egy csomó helyen nem áll be a baloldal mögé, ők tényleg ellépnek egyet a DK-tól. Míg Donáth Anna korábban ellépett, majd visszalépett, addig az LMP következetes maradt. Ők abban reménykednek, hogy akiknek Gyurcsány nem tetszik, és nem akarnak a Fideszre sem szavazni, azokat majd ők meg tudják szólítani, most, hogy Donáth Anna kiszállt a versenyből” – mondja Kiszelly.

 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
beela1789-2
2024. március 11. 11:04
Kiszelly Zoltán. A világhírű ELEMZŐ ÚR. Hiszen Kiszelly Zoltán már Floridában van! A TRUMP kampányt segíti hónapok óta! Deák Dániellel és Mráz Ágoston Sámuellel!
Mich99
2024. március 11. 10:19
Azaz a Momentum újra belépett a Pedofil Koalícióba...
yvorl
2024. március 07. 19:16
Annácska hogy is szólt a szlogen? Sem Orbán, sem Gyurcsány. Van baj a toronyban.
hátakkor
2024. március 07. 18:56
A kinek a mije??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!