- a trappista sajt ára 37 százalékkal mérséklődött.
- A tejföl 22,5 százalékkal,
- az ESL tejek 16-18 százalékkal,
- a vaj és a sertészsír 20-25 százalékkal,
- a tavaly még árstopos étolaj 13 százalékkal,
- a margarin 5 százalékkal kerül kevesebbe, mint tavaly év elején.
Az árcsökkenés már érdemben érzékelhető volt a tavalyi év közepére, de év végén azoknak az élelmiszereknek az ára is csökkenni kezdett, amelyek ára nem változott olyan szélsőséges mértékben, mint a tejtermékeké. Idetartoznak a húsfélék és a felvágottak:
- a pulykamellfilé 15 százalékkal,
- a téliszalámi 11,5 százalékkal,
- a csirkecomb 8 százalékkal,
- a szárazkolbász pedig 6 százalékkal olcsóbb, mint egy éve.
A korábban árstopos csirkemell ára mérsékelten emelkedett, 8 százalékkal, míg az elmúlt években rendkívül nyomott árú, majd hatósági árral védett sertéscomb drágult jelentősebben, 17 százalékkal. Ennek oka a hatósági ár megszüntetése.
A sütéshez, főzéshez nélkülözhetetlen alapanyagok, szárazélelmiszerek ára is jelentősen csökkent: a lisztek és a tésztafélék 20-30 százalékkal lettek olcsóbbak. A kenyerek és más sütőipari termékek árának megmagyarázhatatlan, közel 100 százalékos emelkedése és tartósan magas árszínvonala is megtört, ám a 10-20 százalékos csökkenés ebben a kategóriában közel sem mondható érdeminek.