Friss kutatás: elfogadhatatlan a külföldi kampányfinanszírozás a magyarok szerint

2023. július 15. 13:57

A magyarok döntő többsége (63 százalék) gondolja így.

2023. július 15. 13:57
null

A felnőtt magyarok döntő többsége (63 százaléka) nem tartja elfogadhatónak azt, ha hazai pártok és politikusok kampányait közvetlenül vagy közvetve külföldről finanszírozzák – derül ki az Alapjogokért Központ aktuális, országosan reprezentatív közvélemény-kutatásából.

A Nemzeti Információs Központ közelmúltban nyilvánosságra hozott, a baloldali politikai szereplők külföldi kampányfinanszírozásával foglalkozó jelentése nemzetbiztonsági kockázatként értékeli „a politikai hatalom gyakorlását eldöntő választói akarat külföldi, közvetlen és szervezett befolyásolását”. Az ügyben eddig megismert tények szerint a baloldali pártok mintegy négymilliárd forintnyi forráshoz jutottak az amerikai progresszív körökhöz köthető szervezeteken keresztül, amit a 2022-es országgyűlési választás kampányidőszakában használhattak fel. A dokumentumból az is kiderült, hogy a sokáig a baloldali előválasztás favoritjának tekintett Karácsony Gergely korábbi állításai – miszerint magyarországi, kis összegű adományokból finanszírozták kampányát – gyenge lábakon állnak, mivel párbeszédes párttársa, Perjés Gábor tizenkilenc alkalommal, összesen 506 millió forintot fizetett be az általa vezetett, a főpolgármester által alapított 99 Mozgalom számlájára. A többségében euróban és angol fontban folyósított pénz eredetét azonban homály fedi, a főpolgármester kínos, pénzmosási ügybe keveredéséről, a senki által nem látott adománygyűjtő ládákról szóló magyarázkodása  még baloldali szövetségesei számára is megmosolyogtató.

Még a 24.hu szerint is „nehezen hihető" Karácsonyék adománygyűjtős magyarázata - Mandiner

Tovább gyűrűzik az ellenzék külföldi kampánytámogatási botránya - élén a városvezető nevével fémjelzett 99 Mozgalom körül.

 

A válaszadók közel kétharmada (63 százaléka) elfogadhatatlannak tartja a hazai pártok és politikusok kampányainak közvetett és közvetlen külföldi finanszírozását is. 

Az elutasító attitűd mögött az állhat, hogy a válaszadók az idegen érdekeket harsányan képviselő ellenzék politikai üzeneteivel nem tud azonosulni: békét és nem háborút, biztonságot és nem párhuzamos társadalmakat, genderpropaganda helyett gyermekvédelmet szeretnének – írja az Alapjogokért Központ.

Azt is írják: a baloldali érzelmű szavazók több mint harmada (35 százalék) is elutasítja az idegen befolyásszerzést.

Az Alapjogokért Központ közvélemény-kutatása 2023. július 10-12. között telefonos adatfelvétellel, CATI-módszerrel készült. Az 1000 fős minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra. A statisztikai mintavételből adódó elkerülhetetlen ingadozások nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint a KSH adatai alapján kerültek kiegyenlítésre. Azokban az esetekben, ahol minden megkérdezett válaszolt a kérdésre, 95 százalékos megbízhatósággal mondhatjuk, hogy a becslések maximum 3,16 százalékkal térnek el a teljes sokaságra jellemző értéktől.

Nyitókép: Mandiner / Földházi Árpád

 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tapir32
2023. július 15. 23:24
A Fidesz kormánynak köszönhetően Magyarország az EU-ban a legkevésbé antiszemita országok között szerepel, az antiszemitizmust folyamatosan monitorozó zsidó szervezetek felmérése alapján. NER 13 évében csökkent a legnagyobb mértékben a melegekkel szembeni előítélet, és nőtt a melegházasság támogatottsága.
Aerion
2023. július 15. 16:49
És mióta érdekli a moslékot a magyarok véleménye?
pipa89
2023. július 15. 16:27
Józan parasztival is felfogható, hogy ez a mi országunk és itt semmi keresnivalója idegen érdeket megjelenítő pénznek, erőnek!
Anyu
2023. július 15. 16:19
Ezt mindenféle felmérés nélkül is tudtuk
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!